Rok założenia: 2008Kontakt
oprogramowanie używane w e-biznesie, a także w pracy biurowej czy rozrywce
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Legalność oprogramowania w firmie

Postprzez swingswing
napisane: 3 Paź 2011, o 17:53

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Mam kilka pytań dotyczących legalności oprogramowania w firmie.
1) Jeśli zarejestruję firmę jednoosobową w mieszkaniu w którym powiedzmy ja na jednym kompie pracuję, a reszta domowników ma swoje kompy do zwykłego domowego użytku to czy wystarczy, że tylko ja będę miał windows professional, a reszta domowników może mieć windows home? Że jak sprawdzą czy nie pracuję na innych kompach?
2) Czy jeśli program jest free, to znaczy, że jest free i do domu i do pracy?(dokładnie chodzi mi o program COMODO Internet Security)
3) Czy jeśli program jest free i w domu i w firmie, to mogę go po prostu pobrać z neta i używać, czy mimo wszystko muszę kupić go za grosze żeby tylko mieć paragon/fakturę?
4) Czy windows kupiony na takiej aukcji mogę spokojnie zainstalować w firmie i w razie kontroli będzie ok? (wklejam link do PRZYKŁADOWEJ aukcji- chodzi mi jedynie o nietypową zasadę odsprzedaży, a co za tym idzie wyjątkowo przystępną cenę): http://allegro.pl/windows-xp-professional-oem-sp3-w-wa-i1855156854.html
Wklejam też treść aukcji, ponieważ ta zniknie za 2 dni i ten temat straci sens:
Kod: Zaznacz wszystko
Dziś oferuję Państwu Windows XP Professional OEM HP SP3 PL
Opis :
-Naklejka licencyjna COA z kluczem kodem świadczy ona o legalności zakupionego systemu
- Pełna wersja oprogramowania
-Orginalna fabrycznie nowa płyta CD
-Polska wersja jezykowa
-System całkowicie legalny, nierejestrowany 100% pewności aktywacji w bazie MIKROSOFTU
- Bez problemowa rejestracja i aktywacja w bazie MIKROSOFTU
-Automatycznie aktualizuje sie do SP3
-W razie potrzeby oferujemy pomoc.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zgodnie z licencją OEM sprzedajemy program z komputerem HP EVO D430 na którym byl wczesniej zainstalowany
Oświadczamy iż transakcja przeprowadzona jest zgodnie z warunkami licencji OEM Firmy MICROSOFT
i Regulaminem Serwisu ALLEGRO zawartym w zakładce Program Współpraca w Ochronie Praw
"(Systemy operacyjne) w wersji OEM mogą być sprzedawane tylko z częściami komputerowymi nieperyferyjnymi, niezbędnymi do uruchomienia komputera (za części takie uznaje się np., dysk twardy, płytę główną, CD Rom, pamięć RAM, obudowę, stacje dyskietek, myszki"

5) Kiedy kupuję system, dostaję naklejkę na obudowę komputera. Co jeśli po jakimś czasie kupię nowy komputer? Naklejkę odklejam na nową obudowę i od nowa instaluję system?

Temat rozbudowany, ale właściwie dotyczy ogólnej legalności oprogramowania w firmie, dlatego wszystkie te pytania w nim jednym zawarłem.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

swingswing

Programy

Postprzez Tomasz Chrobak
napisane: 3 Paź 2011, o 20:08

swingswing napisał(a):2) Czy jeśli program jest free, to znaczy, że jest free i do domu i do pracy?(dokładnie chodzi mi o program COMODO Internet Security)

Ten pakiet jest również darmowy dla firm. Możesz bez problemu korzystać (co i ja polecam).
swingswing napisał(a):4) Czy windows kupiony na takiej aukcji mogę spokojnie zainstalować w firmie i w razie kontroli będzie ok?

O ile nie będzie problemu z systemem bo 70 złotych to trochę tanio.

swingswing napisał(a):3) Czy jeśli program jest free i w domu i w firmie, to mogę go po prostu pobrać z neta i używać, czy mimo wszystko muszę kupić go za grosze żeby tylko mieć paragon/fakturę?

Skoro jest za free to jak chcesz go kupić? Chyba nie powinno być kłopotu.

swingswing napisał(a):5) Kiedy kupuję system, dostaję naklejkę na obudowę komputera. Co jeśli po jakimś czasie kupię nowy komputer? Naklejkę odklejam na nową obudowę i od nowa instaluję system?

Pamiętaj, że jak kupisz taki system to wiążesz go tylko z 1 komputerem i nie możesz go zainstalować na innej jednostce.
Aby mieć możliwość instalacji na nowym komputerze musisz mieć nowy system OEM lub kupić wersję BOX. Zalezy też co zmieniasz w komputerze, bo OEM chyba wiąże się z płytą główną.

Tomasz Chrobak

Miejscowość: Małopolska

legalność oprogramowania

Postprzez itauditor
napisane: 4 Paź 2011, o 20:16

Odp. na 1 pytanie
Wersja systemu operacyjnego a właściwie jego nazwa (home,professional) nie ma nic wspólnego z rozróżnieniem licencji na domową czy firmową. Obie (czasem jest ich więcej) możemy używać w domu jak i w firmie. Proszę też pamiętać, że w razie kontroli legalności oprogramowania prokuratura prawdopodobnie zabezbieczy dyski ze wszystkich komputerów. Pamiętajmy więc by legalne oprogramowanie znajdowało się nie tylko na firmowym komputerze.

Odp. na 2 pytanie
Licencja typu Free dopuszcza darmowe użytkowanie oprogramowania bez naruszenia kodu źródłowego i innych modyfikacji. Oczywiście pamiętajmy o przeczytaniu warunków licencji. Nie każda licencja typu Free jest darmowa do użytku komercyjnego. Program COMODO Internet Security jest jednym z niewielu darmowych antywirusów dostepnych za darmo także do użytku komercyjnego.

Odp. na 3 pytanie
Jeżeli program jest typu Free to nie może się Pan stać jego szczęśliwym posiadaczem za przysłowiową złotówkę. Z punktu legalności oprogramowania jest to całkowicie zgodne z prawem i możemy go zainstalować czy to w domu czy firmie. Ewentulane wątpliwości może mieć tylko Urząd Skarbowy ale to już inna historia.

Odp. na 4 pytanie
Oczywiście odradzam zakupu takiego systemu! Proszę zwrócic uwagę , że jest to system dedykowany dla dużego producenta sprzętu komputerowego HP. Taki system jest tylko i wyłącznie legalny z nowymi komputerami tej marki. Prawdopodobnie systemy te pochodzą z polisingowych komputerów, które zostają odsprzedawane z z stemem operacyjnym a nośniki trafiają na osobne aukcje. Pamiętajmy też, że system XP juz od dawna nie jest produktem oferowanym w jakielkolwiek dystrybucji.

Awatar użytkownika
itauditor

Miejscowość: Aleksandrów Łódzki

legalność oprogramowania

Postprzez lapti
napisane: 4 Paź 2011, o 21:00

Ja tylko przyczepię się tej aukcji. Omijał bym ją szerokim łukiem z powodów, które podali koledzy wyżej, ale również zwróćcie uwagę na stwierdzenia dotyczące:
- System całkowicie legalny, nierejestrowany 100% pewności aktywacji w bazie MIKROSOFTU
- Bez problemowa rejestracja i aktywacja w bazie MIKROSOFTU
zwłaszcza, że tutaj jest MIKROSOFT, a niżej już drobnym druczkiem mamy prawidłową nazwę przez C. Nie wierzę w to, że ktoś pisząc trzy razy to samo słowo pod rząd, dopiero za trzecim razem zdał sobie sprawę z pomyłki i nie chciało mu się poprawić wcześniej...

Moją wątpliwość wzbudza tutaj również kwestia zapisu poniżej:
"(Systemy operacyjne) w wersji OEM mogą być sprzedawane tylko z częściami komputerowymi nieperyferyjnymi, niezbędnymi do uruchomienia komputera (za części takie uznaje się np., dysk twardy, płytę główną, CD Rom, pamięć RAM, obudowę, stacje dyskietek, myszki"
O ile nie będę wnikał w moc prawną tej formułki, tak wcale nie widzę tam żadnej z wymienionych części.

Więc podsumowując:
* nie dostajesz części 'nieperyferyjnej', więc nie dotrzymujesz warunków licencji;
* system może być zarejestrowany w bazie miCrosoftu, ale na aukcji sprzedawane są systemy, które nie są zarejestrowane w bazie miKrosoftu...

Pozdrawiam
R. ;)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
lapti

Postprzez swingswing
napisane: 5 Paź 2011, o 08:23

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Szczerze mówiąc zawsze myślałem, że wersja Windowsa Home jest dla domu a Professional do firmy- widać muszę doczytać na ten temat, bo Home jest sporo tańsza.
Co do tych tanich Windowsów na Allegro- poszperałem i znalazłem informację na kilku stronach. Wynika, że sprzedaż takiego systemu jest legalna, ale samo używanie już niekoniecznie. Sam fakt, że są one dedykowane dla sprzętów- najczęściej firmy Dell dyskwalifikuje u mnie taki zakup.
Jeszcze raz dzięki za pomoc. W razie innych wątpliwości co do legalności oprogramowania w firmie, pozwolę sobie jeszcze tutaj napisać :D

swingswing

Postprzez swingswing
napisane: 23 Sty 2012, o 19:20

Zgodnie z zapowiedzią pozwolę sobie zadać kolejne pytanie w temacie.
Jeśli zarejestruję firmę na adres rodziców, a ci będą mi wynajmowali pod firmę jeden pokój, to czy w razie kontroli legalności oprogramowania sprawdzą całe mieszkanie i wszystkie komputery się w nim znajdujące, czy tylko te z wynajmowanego pokoju? Pytanie pewnie wyda się większości dość dziwne, ale liczę na zrozumienie :D

swingswing

legalność oprogramowania

Postprzez colibri
napisane: 25 Sty 2012, o 17:45

Z tego co się orientuję, to mogą sprawdzić wszystkie komputery w tym przypadku. Jeśli chcesz zaoszczędzić, zainstaluj sobie linuxa, poza problemem ze sterownikami jest bez zarzutu; twoja rodzina może nie być zachwycona z takiego obrotu sprawy :hmm2: .

Artykuły dekoracyjne shabby chic styl prowansalski, angielski i styl skandynawski.
Awatar użytkownika
colibri

Wróć do Programy / Software

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość