Mam kilka pytań dotyczących legalności oprogramowania w firmie.
1) Jeśli zarejestruję firmę jednoosobową w mieszkaniu w którym powiedzmy ja na jednym kompie pracuję, a reszta domowników ma swoje kompy do zwykłego domowego użytku to czy wystarczy, że tylko ja będę miał windows professional, a reszta domowników może mieć windows home? Że jak sprawdzą czy nie pracuję na innych kompach?
2) Czy jeśli program jest free, to znaczy, że jest free i do domu i do pracy?(dokładnie chodzi mi o program COMODO Internet Security)
3) Czy jeśli program jest free i w domu i w firmie, to mogę go po prostu pobrać z neta i używać, czy mimo wszystko muszę kupić go za grosze żeby tylko mieć paragon/fakturę?
4) Czy windows kupiony na takiej aukcji mogę spokojnie zainstalować w firmie i w razie kontroli będzie ok? (wklejam link do PRZYKŁADOWEJ aukcji- chodzi mi jedynie o nietypową zasadę odsprzedaży, a co za tym idzie wyjątkowo przystępną cenę): http://allegro.pl/windows-xp-professional-oem-sp3-w-wa-i1855156854.html
Wklejam też treść aukcji, ponieważ ta zniknie za 2 dni i ten temat straci sens:
- Kod: Zaznacz wszystko
Dziś oferuję Państwu Windows XP Professional OEM HP SP3 PL
Opis :
-Naklejka licencyjna COA z kluczem kodem świadczy ona o legalności zakupionego systemu
- Pełna wersja oprogramowania
-Orginalna fabrycznie nowa płyta CD
-Polska wersja jezykowa
-System całkowicie legalny, nierejestrowany 100% pewności aktywacji w bazie MIKROSOFTU
- Bez problemowa rejestracja i aktywacja w bazie MIKROSOFTU
-Automatycznie aktualizuje sie do SP3
-W razie potrzeby oferujemy pomoc.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zgodnie z licencją OEM sprzedajemy program z komputerem HP EVO D430 na którym byl wczesniej zainstalowany
Oświadczamy iż transakcja przeprowadzona jest zgodnie z warunkami licencji OEM Firmy MICROSOFT
i Regulaminem Serwisu ALLEGRO zawartym w zakładce Program Współpraca w Ochronie Praw
"(Systemy operacyjne) w wersji OEM mogą być sprzedawane tylko z częściami komputerowymi nieperyferyjnymi, niezbędnymi do uruchomienia komputera (za części takie uznaje się np., dysk twardy, płytę główną, CD Rom, pamięć RAM, obudowę, stacje dyskietek, myszki"
5) Kiedy kupuję system, dostaję naklejkę na obudowę komputera. Co jeśli po jakimś czasie kupię nowy komputer? Naklejkę odklejam na nową obudowę i od nowa instaluję system?
Temat rozbudowany, ale właściwie dotyczy ogólnej legalności oprogramowania w firmie, dlatego wszystkie te pytania w nim jednym zawarłem.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

.