No właśnie - jak w tytule. Ebiznes bez badań i znajomości rynku ginie w dłuższym terminie (jak każdy biznes).
Jakie znacie i stosujecie aplikacje do badań marketingowych?
Z rozbudowanych/profesjonalnych programów działających jako samodzielne aplikacje instalowane w systemie (po stronie) użytkownika, są np. Statistica, Sondaż PL, SPSS. Inne rozwiązania w zakresie badań, to płatne webankiety na stronach WWW, przechowujące dane i funkcjonujące na serwerach różnych mniej lub bardziej znanych dostawców z całego świata. Nie są instalowane po stronie użytkownika i działają na serwerze, po stronie sprzedawcy usług webankietowych. Często posiadają limity liczby pytań w ankiecie, liczby projektów, lub ograniczenia liczby respondentów - no i teoretycznie dostawca takich usług z Bahama, może w każdej chwili sprzedać nasze dane konkurencji, zmniejszyć transfer lub nawet zamknąć serwer i zniknąć z naszymi danymi. Które rozwiązanie w waszej opinii jest lepsze i dla kogo?
pzdr!
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Witaj,
Nie zrozumiałem chyba do końca Twojego pytania. Z jednej strony piszesz o programach typu SPSS, z drugiej o ankietach.
SPSS to bardzo rozbudowane narzędzia do obróbki statystycznej i dataminingu (pozyskiwania wiedzy z danych). Aby go sensownie używać konieczne jest posiadanie wiedzy oraz dużej próbki danych (liczonej w setkach tysięcy lub milionach próbek). Do tego konieczne jest posiadanie równie dużej ilości gotówki na licencje
(na szybko nie znalazłem ceny, ale raczej od kilkudziesięciu tysięcy za licencję w górę + ewentualna licencja na bazę np. Oracle to kolejny wydatek).
Z drugiej strony piszesz o ankietach przez sieć. Możesz tak jak zaproponował Paweł, uruchomić je na swoim serwerze używając gotowych skryptów, następnie zapisać wyniki i obrobić je w Calcu (OpenOffice) lub Excelu.
Ja bym na początku zastanowił się:
- co chcesz się dowiedzieć,
- jakie pytania zadać,
- jakie statystyki/miary obliczyć,
a następnie znalazł rozwiązanie techniczne.
Może jak napiszesz dokładniej do jakich celów chcesz to wykorzystać to łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie. Ja bym jednak skupił się na tym co chcesz uzyskać/w jakim celu, a na końcu jak.
Pozdrawiam,
Michał
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Jeśli się boisz, że ktoś przechwyci dane z Twoich ankiet na zewnętrznych serwerach to skorzystaj z tych, które instalowane są na własnym serwie. Możesz też nawet mini sondy robić: 1 pytanie w bocznym panelu. Jeśli masz listę adresową to możesz do niej wysłać jakieś pytanie (oczywiście najlepiej dając coś w zamian).
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Kosmos napisał(a):Z rozbudowanych/profesjonalnych programów działających jako samodzielne aplikacje instalowane w systemie (po stronie) użytkownika, są np. Statistica, Sondaż PL, SPSS.
Witaj,
Nie zrozumiałem chyba do końca Twojego pytania. Z jednej strony piszesz o programach typu SPSS, z drugiej o ankietach.
SPSS to bardzo rozbudowane narzędzia do obróbki statystycznej i dataminingu (pozyskiwania wiedzy z danych). Aby go sensownie używać konieczne jest posiadanie wiedzy oraz dużej próbki danych (liczonej w setkach tysięcy lub milionach próbek). Do tego konieczne jest posiadanie równie dużej ilości gotówki na licencje
Z drugiej strony piszesz o ankietach przez sieć. Możesz tak jak zaproponował Paweł, uruchomić je na swoim serwerze używając gotowych skryptów, następnie zapisać wyniki i obrobić je w Calcu (OpenOffice) lub Excelu.
Ja bym na początku zastanowił się:
- co chcesz się dowiedzieć,
- jakie pytania zadać,
- jakie statystyki/miary obliczyć,
a następnie znalazł rozwiązanie techniczne.
Może jak napiszesz dokładniej do jakich celów chcesz to wykorzystać to łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie. Ja bym jednak skupił się na tym co chcesz uzyskać/w jakim celu, a na końcu jak.
Pozdrawiam,
Michał
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-