co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
oprogramowanie używane w e-biznesie, a także w pracy biurowej czy rozrywce

Nie wiem jakiego systemu używasz, ale zrób sobie teścik. Wejdź do konsoli systemowej (terminala) w środowisku graficznym (zakładam, że domyślnie masz włączone uzupełnianie nazw przez tabulator). Zacznij wpisywać nazwę programu co parę literek naciskając tab. Powinieneś mieć swobodny dostęp do programu. Pamiętaj, że Linux rozróżnia wielkość liter.
Być może aplikacja zainstalowała się w Twoim katalogu domowym (katalog z programem ma zapewne formę ".nazwa" = ukryty - więc musisz mieć włączone pokazywanie ukrytych plików).

Jeśli jakiś program nie utworzy swojego aktywatora, zawsze możesz sobie zrobić go na własną rękę (jak nie w menu to na panelu/pulpicie), bądź uruchamiać z poziomu konsoli. Jeśli często potrzebujesz konsoli na krótki czas, to zapoznaj się z "tilda". U mnie konsola na 1/3 ekranu pojawia się po naciśnięciu klawisza F1 :) wtedy wpisuje co mi potrzeba. A na wypadek "zwiechy" programu - mogę go szybko zakończyć przerywając proces w konsoli..

Pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

I love linux

Postprzez alllex87 26 Kwi 2010, o 23:27

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jestem użytkownikiem Ubuntu od miesiąca, kiedy to przeżyłam windowsowe załamanie nerwowe. Miał być tymczasowy foch, ale spodobało mi się i nie planuje powrotu :) Nie wiesza się, nie terroryzują mnie wirusy... jakoś tak nie denerwuje :expert: Każdy program, którego używałam na windzie ma swojego darmowego odpowiednika, linuxowe fora rozwiązują wszystkie moje problemy. Terminal trochę przerażał, ale kiedyś na jakiś zajęciach wklepywaliśmy komendy. Skoro taka blondynka jak ja sobie radzi, linux nie powinien być problemem dla nikogo.... :ilove:

“Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.” James Dean
Awatar użytkownika
alllex87

Miejscowość: Poznań

Re: Linux jest OK

Postprzez Tomasz Fabiszak 27 Kwi 2010, o 10:03

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Lapti,
Twoja "ewangelizacja" przynosi efekty ;)

Alllex87,
Gratuluję przełamania się. Potwierdzasz tezę, że wszystko zależy od własnych chęci i otwartego umysłu. Witamy w społeczności Linux.
Gdzieś kiedyś usłyszałem, że "blond to nie kolor włosów, to iloraz inteligencji" - nie znamy się, jednak zakładam, że nie jesteś blondynką ;P

PS Ja niestety mam zbyt mocno zakorzenione przyzwyczajenia do Win, by na kliencie przesiąść się na Linuxa (poza tym potrzebuję programów księgowych oraz Płatnika). Zbyt długo już na Win klikam.. Jakoś tak się przyzwyczaiłem, że na serwerach tylko Linux, a na klientach Windows.
98% użytkowników korzystających z Internetu (za ranking.pl) ma zainstalowanego jakiegoś Windowsa. A jedno z przykazań programisty/developera brzmi "testuj oprogramowanie w takim środowisku, w jakim będzie używane" (w moim przypadku strony internetowe).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Poprzednia

Wróć do Programy / Software

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości