Czy ktoś z Was składał już elektroniczne deklaracje podatku PIT?
Od tego roku można składać również formularze PIT-36 bez posiadania kwalifikowanego podpisu elektronicznego.
Ja wysłałem moją deklarację za 2009 r. jeszcze tradycyjnie (listem poleconym), po wypełnieniu darmowym programem IPS do PITów (moim zdaniem najlepszy - najbardziej intuicyjny i ma pomoc, sprawdzanie i możliwość wprowadzania sum pośrednich i notatek dla siebie) i wydrukowaniu.
Właśnie kontrolnie wypełniłem sobie e-Deklarację PIT-36(14)_v2-0.pdf z załącznikami i jestem pod wrażeniem. Że też w PDF można takie rzeczy zapisać (też ma trochę podpowiedzi oraz walidacji formularza, automatycznie się dodają załączniki, które się zaznaczy). W bardzo niewielkim stopniu ustępuje programowi IPS.
Oczywiście jest problem z pobraniem e-Deklaracje Desktop i trzeba ręcznie pobrać ze strony plugin oraz odpowiedni formularz w PDF.
Acha, no i wsześniej musicie zrobić upgrade Acrobat Readera do wersji minimum 8.1.4.
Moja partnerka wysłała swój PIT-37 elektronicznie - poszło gładko bez problemów. UPO (potwierdzenie) jak się patrzy.
W przyszłym roku na pewno wyślę już elektronicznie. Polecam i Wam, którzy jeszcze tego nie zrobiliście w tym roku. Na pewno wygodniej będzie niż stać w kolejkach w US po czerwony stempelek.
PS A możliwość składania PIT-ów bez kwalifikowanego podpisu elektronicznego i zainteresowanie jakim ta forma się cieszy jest jawnym dowodem tego, jak zbyt restrykcyjna ustawa o podpisie elektronicznym jest nieżyciowa. Od 2002 r. była w zasadzie martwa. Jedynie ZUS trochę na siłę zmuszał większych przedsiębiorców do posługiwania się kwalifikowanym podpisem elektronicznym, wymagając przesyłania deklaracji zusowskich elektronicznie.
Coś się zmienia w naszym kraju - o dziwo na PLUS
Mimo, że urząd państwowy omija prawo (tu ustawę o podpisie elektronicznym i prawdopodobnie również Ordynację podatkową), przyjmując deklaracje podatkowe bez podpisu podatnika.