co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno

ZUS, porażka ze zdrowotnym!

Postprzez Jerzy Sempowicz 16 Lip 2009, o 21:36

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chcesz prowadzić biznes i chorować?
Biada Ci ! Oj biada !

Jakbyś chciał mieć kasę w trakcie choroby, a jesteś przedsiębiorcą to musisz się DOBROWOLNIE zgłosić do instytucji zwanej ZUS i złożyć specjalny wniosek o rejestrację.
Wszystko inne jest obligatoryjne i musisz się zarejestrować. Natomiast chorobowe jest dobrowolne dla BIZNESMENÓW :).
I teraz jajo....
Żeby nabyć praw do świadczeń chorobowych musisz wpłacać kasę (w tej chwili 224.24 pln) przez 6 miesięcy. Czy to nie jest przypadkiem kradzież? Wg. mnie tak. Jeśli zawieram umowę ubezpieczenia czegokolwiek to jestem objęty ochroną z chwilą wpłacenia kasy. Ale nie w ZUSie. Te półroczne składki Państwo Polskie pod szyldem ZUS po prostu Ci kradnie.

Najgorsze co możesz zrobić to pomylić się o jeden grosz lub wpłacić o jeden dzień za późno.
Co się dzieje wtedy?
Ano tracisz uprawnienia do świadczenia chorobowego. I nie dostajesz kasy mimo iż do tej pory przykładnie płaciłeś składki. Nie daj Boże zachorować. Kasa przepadła. Pokażcie mi no palcem na mapie, które jeszcze państwo tak okrada swoich obywateli?
Wystąp o naliczenie i sprawdzenie wszystkich składek. Jak coś niedopłaciłeś lub wpłaciłeś poza terminem lub na inne konta- pisz wniosek o przywrócenie terminu.

Jak przywrócą łaskawie to ok (przy pierwszym potknięciu raczej tak), jak nie to nie masz kasy za chorobowe, Twoje składki przepadły a zarejestrować musisz się od nowa i płacić znów pół roku by nabyć praw. Paranoja? Nie, Polska to taka dziwna kraj.

Dzisiaj telefon z ZUSu i przypierd...się o pracownicę. Babka zadzwoniła żebym wyjaśnił dlaczego RSA jest takie a takie a z DRA wynika co innego itp, itd. Zbaraniałem! Skąd ja k...a na wyrywki mam wiedzieć gdzie była i co robiła u mnie zatrudniona babeczka w lutym 1999 roku. Popieprzyło ich całkiem . Ja ostatniego tygodnia nie pamiętam gdzie i o której byłem a co dopiero 10 lat wstecz.

Mam więcej siwych włosów na głowie od mojego ojca. 17 lat własnego biznesu.

Sempowicz Jerzy
Zegarkowy sklep internetowy http://www.reloj.pl
Najnowsze dziecko e-sutenera (tak do mnie mówi ten zbok Krzywy) http://www.luzne-zwiazki.pl
Awatar użytkownika
Jerzy Sempowicz

Miejscowość: Jelenia Góra

Też się kiedyś spóźniłem i moja księgowa podpowiedziała mi żebym od razu pisał pismo - co uczyniłem. To Pani z ZUSu do mnie zadzwoniła i wypytywała dlaczego się spóźniłem bo nie podałem konkretnego powodu na piśmie. Sprawa jakoś przeszła ale...

To że ZUS nie jest wypłacalny to chyba większość osób już wie - tylko mało osób coś z tą wiedzą jeszcze robi ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Re: ZUS, porażka ze zdrowotnym!

Postprzez bartekmedon 17 Lip 2009, o 19:38

Paranoja - nic dodać, nic ująć ;/

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez taternik 24 Lip 2009, o 06:42

To o czym napisal pan Jerzy Sempowicz odnosnie ZUS-u to jeden przypadek z tysiecy kiedy panstwo nas w sposob bezczelny okrada. Przezylem juz wiele lat w roznych ustrojach i rzadach ale w tym zakresie zmienia sie ciagle na gorsze. Ludzie sa jak oglupiale owce i daja sie zarzynac zlodziejom dzerzacym wladze. Malo tego wladza w swoim tempym uporze okradania szkodzi podcina sobie konar na ktorym siedzi. Kiedys uwazalem osoby wytykajace bledy wladzy za szukajace dziury w calym. Innymi slowy tez bylem idiota naiwnie sadzac ze kiedys to sie zmieni. I zmienia sie ... ciagle na gorsze. Czasem zastanawiam sie czy nie byloby dobrze aby pojawil sie jakis kolejny silny czlowiek ktory by to cale "towarzystwo" wzial za morde i umiescil w wiezieniu tam gdzie ich miejsce. Wiem ze to utopia ale moze ktos z Panstwa ma lepszy pomysl jak sprzeciwic sie temu zlu ???

MW

taternik

Postprzez kidzik 24 Lip 2009, o 07:01

Pan Jerzy Sempowicz podaje kolejny przykład na to, że ZUS to nic innego tylko jawny złodziej. Wszystkie praktyki stosowane przez tę instytucję to nic innego jak kradzież. Cieszy jednak fakt, że coraz więcej ludzi dostrzega to, że jest tak jak jest.

Nie wiem jak sytuacja wygląda teraz ale parę lat temu można było oszczędzać na składkach poprzez pracę nakładczą. Wszystko było zgodne z prawem, gdyż ustawę na temat pracy nakładczej wykorzystywały osoby, które owe ustawy uchwalają.

Wszystko było OK do momentu jednak, kiedy ZUS zobaczył, że coraz więcej przedsiębiorców przechodzi na wspomnianą pracę nakładczą. Oczywiście każdą ustawę można różnie interpretować a z czasem również zmienić. Z tego co pamiętam właściciele firm organizujący pracę nakładczą byli ostro ścigani po sądach a tu jak wiadomo z molochem trudno wygrać jeżeli nie ma się grubszych sum na prowadzenie spraw.

To jeden z kolejnych przykładów na to, że nie za bardzo jesteśmy traktowani fair przez kogoś, kto żyje przecież z naszych pieniędzy. I to żyje całkiem nieźle.

Michał Kidziński
ZA DARMO: zobacz 3 filmy wyładowane wiedzą, którą wykorzystują najwięksi guru MLMu i przekonaj się jak budować ten biznes w nowoczesny sposób... http://PrzyciagajacyMarketing.pl
Awatar użytkownika
kidzik

Miejscowość: Dzierżoniów (dolnośląskie)

Oj przydałby sie u nas taki PUTIN. Jak w Rosji jakiś oligarcha / magnat naftowo-gazowy zamyka zakład produkcyjny, bo jego żonce się przestał podobać, to Putin przyjeżdża i każe wznowic produkcję, bo ludzie głodują bez ( marnej nawet) pensji.
No ale nie wymagajmy od naszego pięknego, CUDaka Donalda, żeby zreformował ZUS. To ponad jego siły. Nie każdy premier ma takie jaja, jak były agent KGB, posiadacz czarnego pasa w dżudo.

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Postprzez knijar 24 Lip 2009, o 18:46

Witam
Myślę,że całość tej instytucji to porażka, za czasów jej twórcy Otto Bismarcka, pewnie spełniała swoją funkcję, ale nie teraz.W zasadzie niema klienta OFE, w stosunku do którego ZUS nie miałby zadłużenia, oczywiście w różnej wysokości. ( jest to aż 94% przypadków).A , zdrowotne wszystko zrobić, byśmy nie skorzystali.( spóźnienia, niewielka pomyłka w składce)
Dlatego zająłem się optymalizacją kosztów swojej działalności (ZUS,US),zmiejszyłem je, pomagam innym jak to zrobić, szczególnie przy jednoosobowej działalności gospodarczej.
Jak coś więcej
j.kniec@pomocbiznesowa.pl

knijar

Ja skontaktuję się np. chętnie, albo proszę o jakiegoś maila. Zgłoszę się za tydzień, bo rankiem jadę nad jezioro i mam zamiar odpocząć od netu:):). Próbowałem załatwić Iplusa, ale na tydzień się nie dało, może i z korzyścią dla mnie.
Jedno wiem, zwykle jak wracam, to sama poczta zdejmuje sie kilkanaście minut i mam średnio do 1000 maili ze spamem razem :)-na szczęscie już w koszu :)

Sempowicz Jerzy
Zegarkowy sklep internetowy http://www.reloj.pl
Najnowsze dziecko e-sutenera (tak do mnie mówi ten zbok Krzywy) http://www.luzne-zwiazki.pl
Awatar użytkownika
Jerzy Sempowicz

Miejscowość: Jelenia Góra

Postprzez Michał 25 Lip 2009, o 08:46

Ostatnio znajomy prowadzący biuro rachunkowe, sprawdza możliwości przeniesienia działalności do UK, dla firm jednoosobowych jest jeszcze inna możliwość, są firmy oczywiście polskie w UK, które Cię tam zatrudnią, tylko po to by u nas nie płacić ZUS, jak będę znał więcej szczegółów dam znać.

Awatar użytkownika
Michał

Postprzez knijar 27 Lip 2009, o 23:55

Witam.
UK, jest trochę problemów:
wstawiennictwo osobiste,
biegła znajomość angielskiego, z akcentem Londyńskim.
W ubiegłym miesiącu z 50-cio osobowego autokaru " 3" osoby załatwiły
numer ubezpieczeniowy.
Jest jeszcze Litwa?
Jest jeszcze inna alternatywa załatwienia tematu ZUS-u i to w Polsce.
Bardzo ciekawe rozwiązanie -- optymalizacja kosztów ZUS-u i US.

Pozdr
Jarek
j.kniec@pomocbiznesowa.pl

knijar

Następna

Wróć do Prawo a e-biznes