Biada Ci ! Oj biada !
Jakbyś chciał mieć kasę w trakcie choroby, a jesteś przedsiębiorcą to musisz się DOBROWOLNIE zgłosić do instytucji zwanej ZUS i złożyć specjalny wniosek o rejestrację.
Wszystko inne jest obligatoryjne i musisz się zarejestrować. Natomiast chorobowe jest dobrowolne dla BIZNESMENÓW
I teraz jajo....
Żeby nabyć praw do świadczeń chorobowych musisz wpłacać kasę (w tej chwili 224.24 pln) przez 6 miesięcy. Czy to nie jest przypadkiem kradzież? Wg. mnie tak. Jeśli zawieram umowę ubezpieczenia czegokolwiek to jestem objęty ochroną z chwilą wpłacenia kasy. Ale nie w ZUSie. Te półroczne składki Państwo Polskie pod szyldem ZUS po prostu Ci kradnie.
Najgorsze co możesz zrobić to pomylić się o jeden grosz lub wpłacić o jeden dzień za późno.
Co się dzieje wtedy?
Ano tracisz uprawnienia do świadczenia chorobowego. I nie dostajesz kasy mimo iż do tej pory przykładnie płaciłeś składki. Nie daj Boże zachorować. Kasa przepadła. Pokażcie mi no palcem na mapie, które jeszcze państwo tak okrada swoich obywateli?
Wystąp o naliczenie i sprawdzenie wszystkich składek. Jak coś niedopłaciłeś lub wpłaciłeś poza terminem lub na inne konta- pisz wniosek o przywrócenie terminu.
Jak przywrócą łaskawie to ok (przy pierwszym potknięciu raczej tak), jak nie to nie masz kasy za chorobowe, Twoje składki przepadły a zarejestrować musisz się od nowa i płacić znów pół roku by nabyć praw. Paranoja? Nie, Polska to taka dziwna kraj.
Dzisiaj telefon z ZUSu i przypierd...się o pracownicę. Babka zadzwoniła żebym wyjaśnił dlaczego RSA jest takie a takie a z DRA wynika co innego itp, itd. Zbaraniałem! Skąd ja k...a na wyrywki mam wiedzieć gdzie była i co robiła u mnie zatrudniona babeczka w lutym 1999 roku. Popieprzyło ich całkiem . Ja ostatniego tygodnia nie pamiętam gdzie i o której byłem a co dopiero 10 lat wstecz.
Mam więcej siwych włosów na głowie od mojego ojca. 17 lat własnego biznesu.