Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej. Chciałbym zająć się projektowaniem stron www z pomocą podwykonawców i rozszerzyć samodzielną działalność o kursy internetowe. Stąd kilka wątpliwości ;/

- jakie są koszty prowadzenia takiej działalności (składki ubezpieczeniowe, podatki itd.)
- jak bd współpracował z podwykonawcami na umowę o dzieło to to co im zapłacę jest traktowane jako mój koszt tak? I podatek płacę od tego co mi zostanie po odjęciu tych kosztów? Oni wtedy płacą podatek od tego co ja im zapłacę.
- jak to wszystko wygląda w praktyce, dużo jest zachodu z taką działalnością (papierkowego zachodu ;) )

z góry dzięki za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Arses

Koszty

Postprzez patryksokalski
napisane: 28 Mar 2011, o 18:21

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Koszty co miesiąc:
Zakład Utylizacji Szmalu (ZUS) - przez pierwsze 2 lata kolo 350zł, później z 900
Biuro podatkowe - kolo 150-300 na początek, możesz sam prowadzić przy małej działalności to jeszcze ma sens
Podatki zależnie od wybranej formy opodatkowania
- jeśli zasady ogólne to 19% od zysku - dochód minus koszty prowadzenia ( w tym właśnie umowy o dzieło dla podwykonawców)
- jeśli ryczałt to od 3,3-8,5% od obrotu (kosztów wtedy nie liczysz)
- VAT jeśli chcesz być vatowcem

Koszty założenia:
Jeśli chcesz być Vatowcem to 170zł rejestracja VAT
Pieczątka, ksera dokumentów i inne pierdoły to myślę że w 100zł się zmieścisz

Do tego stracony czas, straty moralne i paliwo na jeżdżenie po urzędach.

To chyba było na tyle z tego co pamiętam jak zakładałem jakiś czas temu. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Awatar użytkownika
patryksokalski

Miejscowość: Stargard Szczeciński

Wróć do Prawo a e-biznes