co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno

Witam po raz kolejny :)
Już mówię o co chodzi. Wpadł mi w ręce bardzo fajny produkt z branży kosmetycznej do sprzedaży. Jednak żeby sprzedawać go masowo muszę pewnie otworzyć działalność gospodarczą ( tak ? ). Chodzi mi mniej więcej o otwarcie stronki z owym produktem + sklepiku internetowego, no i dodatkowo sprzedaż bezpośrednią. Moje pytania:
- jakimi opłatami byłbym obarczony otwierając ową działalność gospodarczą ( bo firma to chyba za duże słowo ;) )
- czy jeżeli jestem zatrudniony w jednej firmie, a osobno miałbym swoją to czy musiałbym sam opłacać sobie zus itp opłaty czy wystarczy że firma w której jestem zatrudniony by to robiła ?
- czy jest jakaś inna możliwość sprzedaży produktów bez otwierania owej działalności gospodarczej tak abym mógł swój produkt sprzedawać a) online b) bezpośrednio osobą prywatnym, firmą/sklepom ?

Pewnie i pytania są banalne no ale cóż ... uczymy się całe życie :) Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam ;)

Pozwól Pomóc Ci Znowu Ujrzeć... http://www.biblioteka-dusz.bloog.pl
Awatar użytkownika
Arkadiusz Sfora

Miejscowość: Wadowice/Kraków

Opłaty koniecznie do otworzenia działalności gospodarczej:
- rejestracja DG w urzędzie gminy ok. 100zł - jednorazowo, każda zmiana w zakresie prowadzenia DG 50 zł (te stawki najlepiej sprawdzić w swoim urzędzie, mogą być inne)
- nadanie numeru REGON przez GUS,
- wyrobienie pieczątki - niestety dla urzędników (i nawet niektórych kontrahentów) bez pieczątki dokument nieważny :/ - 30-100 zł
- jeśli od razu firma miała by być płatnikiem VAT, to jednorazowa opłata 170 zł
- ZUS - jeśli pracujesz na etacie, to płaci się tylko ub. zdrowotne w wys. min 224 zł/mc
- US - podatki PIT i ew. VAT w zależności od rodzaju opodatkowania (karta podatkowa, przychody ewidencjonowane, zasady ogólne/KPiR), być może jeszcze cło jeśli towar sprowadzany z zagranicy

- jeśli obroty detaliczne (sprzedaż dla klientów indywidualnych) w roku przekroczą kwotę 10000 PLN to trzeba mieć (kupić) kasę fiskalną

- w zależności od towaru dochodzą jeszcze koszty magazynowania (wynajęcia) - na początek można oczywiście w domu/garażu, więc bez kosztów

Jeśli jesteś zatrudniony, to firma odprowadza podatek i składki ZUS od zatrudnienia, a zobowiązania z tyt. prowadzonej działalności musisz odprowadzić sam. Jak napisałem wyżej - min. 224 zł co miesiąc.
W rozliczeniu rocznym PIT będziesz mógł odzyskać część (do 86% = 7,75%/9%) z tej kwoty (tylko ub. zdrowotne), o ile będziesz mieć podatek do zapłacenia (a raczej na pewno będziesz mieć z tyt. umowy o pracę).

Raczej nie ma możliwości, nie otwierania działalności gospodarczej. Jeśli sprzedaż była by sporadyczna, to może byś nie musiał. Jednak jeśli będzie to sprzedaż ciągła (i w celach zarobkowych), to będzie to działalność gospodarcza (prawie tak jak napisałem było to zdefiniowane w ustawie o PIT). Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to.. rozszerzenie zakresu działalności jakiejś zaufanej osoby (takiej której Ty ufasz, i takiej, która jednocześnie ufa Tobie) i podpisanie z nią umowy zlecenia lub o dzieło. Wtedy działalność będzie prowadzona na rachunek/ryzyko tamtej osoby (która i tak już się rozlicza i wykonuje jakąś działalność), a Twoje wynagrodzenie będzie na podstawie umowy zlecenia lub o dzieło - będziesz niejako pracować na jej rzecz. Jeśli jesteś studentem, to do ukończenia przez Ciebie 26 roku życia Twój drugi "pracodawca" nie będzie musiał opłacać składek na ZUS za Ciebie przy zatrudnieniu na te umowy (podatek trzeba zapłacić).
Tak jak napisałem - taka forma Waszych rozliczeń wymaga dużego zaufania i współpracy. No ale partnerstwo i etyka w biznesie to podstawa.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Dokładnie tak jak napisał kolega. Jak będziesz sprzedawał bez działalności to mogą spotkać Cię konkretne kłopoty.
Powinieneś rozważyć założenie firmy, jest to niewielki koszt, proponuję na początku bez Vatu. A jak się trochę postarasz to zgarniesz 18 tys. zł. na start firmy (bezzwrotnie), z czego ok 30% pozwalają wykorzystać na zakup towaru w przypadku firmy sprzedającej coś.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

tomfab napisał(a): jeśli obroty detaliczne (sprzedaż dla klientów indywidualnych) w roku przekroczą kwotę 10000 PLN to trzeba mieć (kupić) kasę fiskalną

Dla osób rozpoczynających działalność kwota obrotu wynosi 20.000 PLN, dla kontynuujących 40.000 PLN z pewnymi wyłączeniami, które jednak Ciebie nie dotyczą Arku.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Hmm... no trochę mi się rozjaśniło :) Czeka mnie więc otrche wyzwań ale... hmm.. może się udać... źle.. napewno się uda :D Powiedzcie mi jeszcze tylko z czym jest związana sprzedaż z vat/bez vat oraz to czy firma jest płatnikiem vat czy też nie ? Bo nie do końca rozumiem o co chodzi a jestem w pracy i bardziej szczegułowo przegrzebię to w domu . :oops:
A tak pozatym powiem wam że nie spodziewałem się tak konkretnej i obszernej odpowiedzi :) Z góry wiedziałem że zaczynam zabawę w biznes z właściwymi ludźmi.
Wielkie dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Arkadiusz Sfora

Jeśli nie będziesz vatowcem to nie będziesz mógł odliczać vatu od zakupionych towarów i sprzętu. Twoją ceną wyjściową do naliczenia marży będzie cena brutto.
Ja obecnie nie jestem vatowcem i bardzo mnie to cieszy, też prowadzę handel oraz świadczę usługi informatyczne i internetowe.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Jeśli jesteś Vatowcem to do Twoich usług/produktów doliczany jest Vat, który płaci Twój klient - czy to firma, bądź ostatecznie osoba indywidualna.

Jeśli nie jesteś Vatowcem to Twoje towary i usługi mogą być tańsze, bo nie doliczany jest do nich Vat. Czyli mogą być tańsze nawet o całą wartość Vat. Ma to swoje dobre i złe strony. Dobre, że dla klienta indywidualne go jest taniej - bo nie płaci on Vatu wliczonego w cenę.

Gorzej jest dla firma Vatowców. Niby jest taniej, ale nie mają one co odliczać. A gdybyś miał towary z Vatem, to mogłyby one odliczyć Vat z tych towarów. Nie może obniżyć swojego podatku należnego o naliczony. Czyli suma summarum może wyjść dla niego drożej.

Tak po za tym możesz nie płacić Vatu, jeśli nie przekroczysz sprzedaży rocznej w wysokości 50.000 PLN. Po jej przekroczeniu automatycznie stajesz się Vatowcem,

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Paweł Landzberg napisał(a):
tomfab napisał(a): jeśli obroty detaliczne (sprzedaż dla klientów indywidualnych) w roku przekroczą kwotę 10000 PLN to trzeba mieć (kupić) kasę fiskalną

Dla osób rozpoczynających działalność kwota obrotu wynosi 20.000 PLN, dla kontynuujących 40.000 PLN z pewnymi wyłączeniami, które jednak Ciebie nie dotyczą Arku.

Dzięki Pawle za sprostowanie. Przepraszam za nieprawidłowe kwoty.

Arku, te 18 tys. o których pisze Siewca, to Ciebie raczej nie dotyczą, bo są dla osób bezrobotnych (a Ty pisałeś, że masz inną pracę na etacie). Oprócz tego nie wolno (!) rozpocząć (zarejestrować) działalności zanim się nie otrzyma tej dotacji (nie podpisze umowy z urzędem pracy). Aby potem nie oddawać tych pieniędzy do UP, należy prowadzić działalność nieprzerwanie min. przez rok. Aby uzyskać tę pożyczkę potrzebni są żyranci, którzy ją spłacą, gdyby osoba ją otrzymująca nie mogła jej oddać i prowadziła działalność zbyt krótko.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Hmm... czyli trochę roboty jest i musiał bym mieć już w miarę rozwinięty rynek...
A jak wygląda sprzedaż przez allegro takich rzeczy ? Czy bez założenia działalności gospodarczej ktoś ma szanse się przyczepić ?
Drugie pytanie to takie że może była by możliwość żebym został zatrudniony na umowę zlecenie w firmie od której bym otrzymywał dany towar ( bo wtedy by nie musieli płacić za mnie składek itp. mam rację ? A składki itd miałbym opłacone z firmy w której pracuję normalnie. Dobrze kombinuję ? ) Powiedzcie mi jak ty wygląda z punktu opłacalności dla owej firmy ? Czy mają jakieś minusy ze względu na to że zatrudniali by mnie na taką umowę i miałbym możliwość robienia u nich za takiego hmmm... sprzedawce w terenie w zamian za dany zysk od każdego towaru ? Czy mieli by jakieś opłaty za mnie z tego względu i czy było by to dla nich opłacalne ?
Wiem że niektóre z tych pytań są napewno tak banalne że aż śmieszne no ale nie boję się tego powiedzieć jestem żółtodziobem :) Dziękuje za dotychczasowe bardzo obszerne wypowiedzi .
Pozdrawiam Serdecznie

Awatar użytkownika
Arkadiusz Sfora

Allegro czy nie nadal to jest działalność - także mogą się przyczepić.

Z tą umową zlecenie to dobrze kombinujesz. Jeśli jesteś studentem to do 26 roku życia nie płacą za Ciebie składek.

Z umową o dzieło też są jakieś zwolnienia w kwestii składek (chyba całkowite), ale nie mogę znaleźć w swoich papierach, także nie jest to pewniak.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Następna

Wróć do Prawo a e-biznes

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości