Witaj Agnieszko,
Jak zwykle, nie ma pełnej jasności w PKD. Nawet z ciekawości rzuciłem okiem w Google i nic nie znalazłem w tym temacie! tzn. nigdzie nie widziałem konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie. Pewnie sporo osób po prostu boi się podać własne PKD (mimo, że działają w programach partnerskich i rozliczają się jako firmy na FVAT). Bo jeśli coś robią źle, to boją się ewentualnych konsekwencji.
A nie ma zbytnio czego się bać.
W tym wątku powinien wypowiedzieć się jakiś księgowy, bo ja nie mam pełnej wiedzy w tym temacie. Jednak z tego, co się orientuję, to:
1) Lepiej mieć wpisane więcej kodów PKD, niż się faktycznie wykonuje (lub planuje). Tak jakby "na zapas" lub "na wszelki wypadek". Nikt nas nie może ukarać za to, że coś mamy wpisane, a tego nie wykonujemy.
2) Jeśli wykonasz jakieś zlecenie (lub inną czynność podchodzącą pod przepisy skarbowe, podatkowe), dla którego nie masz wpisanego kodu PKD, w zasadzie nić Ci nie grozi. Z tego co wiem (choć mogę się mylić), nie ma przepisów regulujących kary w tym zakresie. Podejrzewam, że takie kary są teoretycznie możliwe (pewnie wynikają z jakichś tam kombinacji przepisów). Jednak urzędnicy raczej nie czepiają się czegoś takiego. W końcu PKD służy celom statystycznym. Więc bez przesady, żeby karać za błąd w tym zakresie.
3) Nie wszystkie kody PKD są jasno opisane. I nie do każdego rodzaju działalności mamy bezpośredni (jasno, wprost pasujący) kod PKD.
Wnioski z powyższych 3 punktów:
1)
Wpisz minimum kilkanaście kodów PKD, jakie mogą być związane z wykonywaną przez Ciebie działalnością. Ja mam wpisane ponad 20. Zobacz na obrazek poniżej.

- pkd-krzywego.jpg (111.31 KiB) Obejrzany 931 razy
Możesz wywalić te kody, które dodałem ze względu na mój dawny zawód (wyburzenia, budownictwo) - i przepisać resztę kodów do siebie.
2)
Nie przejmuj się, że żaden kod nie pasuje dokładnie do PP. Po prostu nie ma takiego kodu (nie przewidzieli). Pewnie za jakiś czas wprowadzą.
3) Moim zdaniem, najlepiej do zarabiania w programach partnerskich pasują kody:
73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)
47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
58.11.Z Wydawanie książek
58.19.Z Pozostała działalność wydawnicza
73.11.Z Działalność agencji reklamowych
73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)74.90.Z Pozostała działalność profesjonalna, naukowa i techniczna, gdzie indziej niesklasyfikowana
Radzę Ci dodać te kody i będzie wszystko OK.
Dodam, że wystawiam FVAT na zarobki w różnych PP, w których uczestniczę.
Powodzenia w prowadzeniu firmy, Agnieszko!