Witam utworzyłem stronę http://impactwebaudio.pl na której
sprzedaje(zaczynam) program zakupiony z anglojęzycznej strony dostałem
pełne prawo do odsprzedaży czyli
Master Resale Rights License i głowie się jak to jest z podatkami czyli jak zaczne
coś na tym zarabiać to czy będę musiał się rozliczać z tego, czy może jakaś działalność
gospodarcza wolał bym nie, zaznaczam że program jest tylko w wersji elektronicznej wysyłany na maila. Proszę o jakąś radę.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Myślenie dobre, ale obawiam sie ze za takie US wali jeszcze większe kary i to nie tylko już dla Ciebie
No ale coś takiego ciężej wykryć. Aby było całkiem legalnie musiałbyś z tym kimś podpisać jakąś umowe dzieło/zlecenie (odsprzedać prawa czy coś takiego) i na tej podstawie się rozliczać.
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Jak na mój gust to jest to typowa działalność gospodarcza. Sprzedajesz produkt w sposób przemyślany, zorganizowany i ciągły. Należałoby więc otworzyć działalność.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Dziękuję a co mi grozi jeżeli będę dalej sprzedawał tak jak sprzedaję bez działalności,
a poza tym to działalność jak narazie przewyższyłaby kwotę wydatków z kwotą zarobków,
nie można poprostu rozliczyc się z US z zarobionych pieniędzy
a poza tym to działalność jak narazie przewyższyłaby kwotę wydatków z kwotą zarobków,
nie można poprostu rozliczyc się z US z zarobionych pieniędzy
- tito26
US wali kary za takie coś tak samo jak za masową sprzedaż na Allegro bez działalności. Jak nie chcesz zakładać swojej firmy to zagadaj z kimś kto już ma (zaufanym w 100%). Niech rozszerzy działalność o sprzedaż oprogramowania. Jak coś sprzedasz to wystawi Ci fakturę/rachunek, a Ty oddasz mu 18% na podatek dochodowy i ewentualnie za Vat. Oczywiście to tylko takie moje rozmyślenie 
Pewnie za ten post będę miał kontorl z US niebawem
Pewnie za ten post będę miał kontorl z US niebawem
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):Jak nie chcesz zakładać swojej firmy to zagadaj z kimś kto już ma (zaufanym w 100%). Niech rozszerzy działalność o sprzedaż oprogramowania. Jak coś sprzedasz to wystawi Ci fakturę/rachunek, a Ty oddasz mu 18% na podatek dochodowy i ewentualnie za Vat. Oczywiście to tylko takie moje rozmyślenie
Myślenie dobre, ale obawiam sie ze za takie US wali jeszcze większe kary i to nie tylko już dla Ciebie
-

precelik - Posty: 129
Chłopaki dobrze kombinują
A na aktualnie to w razie kontroli musiałbyś zapłacić 75% podatku od nieujawnionych przychodów. Sęk w tym jeszcze ile oni mogliby Ci znaleźć tego nieujawnionego przychodu. Patyczkować się nie będą i z pewnością zaokrąglą w górę.
A na aktualnie to w razie kontroli musiałbyś zapłacić 75% podatku od nieujawnionych przychodów. Sęk w tym jeszcze ile oni mogliby Ci znaleźć tego nieujawnionego przychodu. Patyczkować się nie będą i z pewnością zaokrąglą w górę.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Takie coś o ile dobrze was rozumiem, nazywa się firmanctwo. Jest to już przestępstwo skarbowe zagrożone grzywną oraz karą pozbawienia wolności do lat 3 
-

Cheed - Posty: 31
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-