Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Sklep z audiobookami a prawo

Postprzez Robert.G
napisane: 8 Lut 2012, o 11:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Od jakiegoś czasu myślę nad otwarciem sklepu internetowego z audiobookami. Z jednej strony dobrze się skład, że nie jest zbyt dużo tego typu sklepów w sieci (mała konkurencja). Jednak z drugiej strony pociąga to za sobą dość małą ilości informacji na temat prowadzenia tego typu działalności.
O ile od strony ZAiKSu wiem, że na dzieła zrzeszonych w nim autorów muszę zdobyć odpowiednie licencje w ZAiKSie, natomiast na dzieła autorów nie zrzeszonych, licencje należy zdobyć samodzielnie bezpośrednio u danego autora.
Natomiast nie mam pojęcia co z wydawnictwami, ponoć aby dystrybuować audiobooki pochodzące z konkretnego wydawnictwa należy zdobyć pozwolenia w tymże wydawnictwie. Szczegółów niestety nie znam i nie potrafię do nich dotrzeć.
Może ktoś z was miał podobny (a może identyczny) problem, i udało mu się z nim uporać.

Pozdrawiam
Robert

Robert.G

wydawca

Postprzez Karek
napisane: 20 Lut 2012, o 14:19

Zawsze należy się kontaktować z właścicielami praw majątkowych - z reguły są to wydawcy.
Konkurencja wcale nie jest taka mała, z tym, że na razie audiobooki stanowią małą część rynku.

Favore.pl, tu zlecisz każdą pracę remontowo-projektową Zlecenia budowlane i ogłoszenia
Karek

to tak jak z książkami

Postprzez Krzysztof Krawczyk
napisane: 25 Kwi 2012, o 09:22

Z tego co piszesz to wygląda mi na księgarnię internetową z małą różnicą, że książka nie jest w postaci drukowanej ale pliku audio. Jeżeli będziesz pośredniczyć w sprzedaży pomiędzy klientem ostatecznym, a wydawnictwem to wszelkie opłaty od praw majątkowych opłaci wydawnictwo. Inna sprawa jeżeli będziesz chciał oprócz sprzedaży prowadzić działalność wydawniczą, wówczas będziesz musiał zawierać umowy z autorami tak jak wydawnictwo, czy studio nagrań.
Zobacz, że Złote Myśli sprzedają swoje książki w postaci ebook'a, mp3, drukowanej - jednak jest to cały czas jedna pozycja.

Rozumiem, że w Twoim zamyśle jest działanie legalne. W związku z czym zwróć się do wydawnictw, które zajmują się wydawaniem audiobooków i przedstaw im, że chciałbyś sprzedawać. Pytaj o marżę dla Ciebie, pomoc przy działaniach reklamowo - marketingowych. Niektórzy chociaż rynku nie znam mają przygotowane próbki książek, opisy, zdjęcia, przykładowe rozdziały itd. Masz też możliwość przystąpienia do programu partnerskiego Złotych Myśli wobec czego towaru nie dotykasz a skupiasz się jedynie na promocji

Awatar użytkownika
Krzysztof Krawczyk

Miejscowość: Gdynia

moja rada to porada

Postprzez renatakrac
napisane: 8 Maj 2012, o 07:20

Ja bym na Twoim miejscu skorzystala z porady jakiegos prawnika. Jak ktos na forum Ci zle doradzi (nawet calkowicie nieswiadomie) to tylko Ty na tym ucierpisz..Wiesz z prawem nie ma zartow.

renatakrac

Wróć do Prawo a e-biznes