Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pytania o AIP i VAT

Postprzez Maruda
napisane: 12 Wrz 2010, o 12:35

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy o Akademickich Inkubatorach Przedsiębiorczości.

Chce otworzyć sklep internetowy z oponami, opony będe kupować bezpośrednio od producenta a następnie sprzedawać w swoim sklepie internetowym i teraz mam mętlik w głowie z VATem i fakturami.
Podam to na przykładzie:

Kupuje opone za 60zł brutto szt. i chce sprzedać w sklepie po dodaniu marży za 75zł brutto szt. tak aby zarobić na szt. 15zł.
Tylko jeśli mam działalność w AIP to musze za wszystko odprowadzać VAT i podatek i wystawiać na każdą sprzedana szt. fakture?

Jak mam zrobić tak aby sprzedawać opony w sklepie za te 75zł brutto(nie mogę za więcej bo nie wejde na rynek) i mieć z tego zysk przynajmniej 10zł na szt. ?

Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi, może te pytania wydaja się banalne i głupie ale niestety nie rozumie tego całego prawa polskiego.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Maruda

tak łatwiej

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 12 Wrz 2010, o 17:52

Łatwiej po prostu będzie Tobie to wyliczyć jeśli będziesz operował kwotami netto (bez vatu).

Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

zyskowność, VAT, AIP - odpowiedzi

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 12 Wrz 2010, o 18:08

Maruda napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy o Akademickich Inkubatorach Przedsiębiorczości.

To najlepiej zapytaj kogoś bezpośrednio od nich - w punkcie konsultacyjnym. W Twoim poście nie ma pytania dot. AIP, a jedynie ogólnych zasad rozliczenia sprzedaży.

Maruda napisał(a):Chce otworzyć sklep internetowy z oponami, opony będe kupować bezpośrednio od producenta a następnie sprzedawać w swoim sklepie internetowym i teraz mam mętlik w głowie z VATem i fakturami.
Podam to na przykładzie:

Kupuje opone za 60zł brutto szt. i chce sprzedać w sklepie po dodaniu marży za 75zł brutto szt. tak aby zarobić na szt. 15zł.
Tylko jeśli mam działalność w AIP to musze za wszystko odprowadzać VAT i podatek i wystawiać na każdą sprzedana szt. fakture?

Nie, nie tylko. Kiedy prowadzisz firmę poza AIP też musisz.
Z tego, co się orientuję, to Ty będziesz niejako "agentem" AIP - będziesz prowadzić działalność na ich rachunek (kontrahentem będzie AIP, a nie Ty), choć tutaj mogę się mylić - zapytaj u źródła, czyli w AIP. AIP będzie prowadzić za Ciebie całą księgowość za darmo i dodatkowo możesz się konsultować z nimi nt. organizacji i prowadzenia swojej działalności. Jedyne jednorazowe "wpisowe" (składka członkowska fundacji) 200 zł.

Maruda napisał(a):Jak mam zrobić tak aby sprzedawać opony w sklepie za te 75zł brutto(nie mogę za więcej bo nie wejde na rynek) i mieć z tego zysk przynajmniej 10zł na szt. ?

Chcesz mieć 10 zł zysku brutto (marży brutto - zysku na sprzedaży przed odliczeniem kosztów stałych i podatku dochodowego), czy zysku netto (zysku po odjęciu wszystkich kosztów prowadzonej działalności)?

Jeśli zysku brutto, to nie będzie problemu - wg przykładu będziesz mieć 12,29 zł na oponie (patrz niżej). Jeśli zysku netto, to za mało danych podałeś, żeby to obliczyć (brak kosztów stałych i oczekiwanej średniej wielkości sprzedaży).

A teraz trochę matematyki:
Cena zakupu opony: 60 zł brutto, tj. 49,18 zł netto + 10,82 zł VAT (22 %).
Cena sprzedaży opony: 75 zł brutto, tj. 61,48 + 13,52 zł VAT (22%).

Wariant I - zwolnienie podmiotowe z VAT (jeśli możliwe - najlepiej zapytaj się o poradę księgowego, albo w AIP):
Tak jak obliczyłeś: kupujesz po 60 zł brutto i sprzedajesz po 75 zł brutto. Nie jesteś płatnikiem VAT, więc wystawiasz rachunek (nie fakturę).
Jednostkowy zysk brutto: 75 zł - 60 zł = 15 zł
Nie płacisz VAT-u, więc go nie rozliczasz. Rozliczasz koszty stałe (np. telefon, wynajem magazynu, transport, koszty dostawy, wynagrodzenia pracowników, itp.)
Jeśli nie masz kosztów stałych, to płacisz tylko podatek dochodowy (PIT):
15 zł * 18% = 2,70
Zostaje 12,30 zł netto zysku z 1 opony.

Wariant II - działalność w AIP (fundacja, podatek VAT):
Tak samo: kupujesz po 60 zł brutto i sprzedajesz po 75 zł brutto.
75 - 60 = 15 zł
Lecz AIP rozlicza za Ciebie VAT, więc wystawiasz fakturę VAT na 75 zł brutto, tj. 61,48 + 13,52 VAT (22%).
Od producenta otrzymałeś fakturę VAT na 60 zł brutto, tj. 49,18 zł netto + 10,82 zł VAT (22 %).
Do US (za pośrednictwem AIP) musisz odprowadzić VAT w wys.: 13,52 - 10,82 = 2,70 zł
Zysk brutto: 75 - 60 (koszt opony) - 2,70 (różnica między VAT należnym i naliczonym) = 12, 30 zł

Dla uproszczenia zysk brutto obliczasz w cenach netto (zysk brutto, bo nie uwzględnia kosztów stałych, a nie dlatego, że z podatkiem - taka nieprecyzyjna terminologia, trzeba zrozumieć): 61,48 - 49,18 = 12,30 zł

AIP jest fundacją (posiada osobowość prawną i musi prowadzić pełną księgowość tak, jak spółka z o. o.), więc nie będziesz płacić zaliczek na PIT, tylko CIT (tu sprawdź w AIP - mogę się mylić):
12,30 * 19% (CIT) = 2,34 zł
Zysk netto (przy zerowych kosztach stałych): 12,30 - 2,34 = 9,96 zł
Być może AIP nie będzie chciało od Ciebie zaliczek na CIT - jeśli dochód jest przeznaczany na cele statutowe lub jeśli jest to fundacja niedochodowa.

Swój zysk prawdopodobnie będziesz otrzymywać jako "wynagrodzenie" od AIP, które będzie opodatkowane podatkiem PIT (18 %).

Maruda napisał(a):Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi, może te pytania wydaja się banalne i głupie ale niestety nie rozumie tego całego prawa polskiego.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Na tym forum mamy zasadę, że nie ma głupich pytań.

Jeśli chcesz prowadzić działalność na poważnie, to radzę Tobie nauczyć się co nieco o rozliczeniach, ekonomii i prowadzeniu firmy. Po prostu każdy przedsiębiorca musi wiedzieć jak działa jego firma i umieć policzyć swoje przychody, wydatki, straty i zyski.

Polskie prawo jest zawiłe i ma wiele sprzeczności, lecz.. prawo w każdym innym kraju jest zawiłe w niektórych obszarach! Zasady ekonomii (i matematyki) są wszędzie takie same - międzynarodowe i ponadczasowe.

Szukaj wiadomości, pytaj, licz, wyciągaj wnioski.
Jeśli nie chcesz sam robić obliczeń do biznesplanu, to.. zapłać księgowemu lub zgłoś się do biura rachunkowego. Naprawdę warto wydać parę zł (-dziesiąt lub -set), żeby nie umoczyć kilku (-nastu, -dziesięciu) tys.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Pytania o AIP i VAT

Postprzez Maruda
napisane: 13 Wrz 2010, o 19:12

I o to właśnie mi chodziło, Dziękuje Ci za szczegółowe tłumaczenie.

Poczytałem do tej pory jeszcze trochę i tak jak powiedziałeś, to co zarobiłem jest na subkoncie AIP jeśli chce to wypłacić do od tego muszę zapłacić podatek PIT o ile dobrze to zrozumiałem.

No i właśnie w tej ekonomi i zasadach prawnych jestem zielony, inni np jeśli chcą założyć sklep to znają się na tych zasadach ale nie znają się od strony technicznej: serwera domena, oprogramowanie itp. ale wd. mnie tego akurat łatwiej jest się wyuczyć niż przedsiębiorczości, jest tego mniej i jest dużo porad.

Jeśli macie jakieś strony z poradami i darmowymi kursami to chętnie poczytam, bo do tej pory nie znalazłem nic konkretnego.

Pozdrawiam

Maruda

AIP

Postprzez binek
napisane: 20 Kwi 2011, o 21:28

Hej!

Polecam stronkę Inkubatora z Wrocławia - jest trochę uboga, ale można znaleźć sporo fajnych informacji. Sam się rozglądałem co i jak, napisałem maila z pytaniem o wrażenia i opinię do wszystkich beneficjentów tego rozwiązania, a poza tym dwóch znajomych skorzystało z tego rozwiązania. W skrócie:

- opłata miesięczna to 300 złotych, a w tym:
- biznes-konsultacje,
- bezpłatna obsługa prawna,
- księgowość za darmo,
- lokal/biuro w fajnej lokalizacji we Wrocławiu z łączami
- sala szkoleniowa do dyspozycji
- telefon(chyba)

Całkiem sporo jak za kwotę 300 PLNów, firmy generalnie są zadowolone z rozwiązania(ok 15 mi odpowiedziało).

Minus: rozwiązanie dla osób bodajże poniżej 30 roku życia + możliwość korzystania z tej opcji tylko podczas pierwszych 12 miesięcy.

Awatar użytkownika
binek

Miejscowość: Wrocław

Ustalanie ceny nie jest powiązane z AIP

Postprzez autofolie
napisane: 21 Kwi 2011, o 10:54

Jeżeli rozliczasz się z VAT-u to posługujesz się cenami netto

jeżeli kupujesz towar za 100 zł i masz marżę 100% to cena netto dla twojego klienta wynosi 200 zł plus VAT w zależności od PKWiU jest nadana stawka - podstawowa to 23%

I tak 200 X 1,23 = cena 246 zł

Podczas rozliczania się z podatku VAT odprowadzasz kwotę z VATu naliczonego - należny albo odwrotnie już nie pamiętam ale przykład rozjaśni

towar za 100 zł VAT 23 zł
sprzedaż towaru 200 zł VAT 46 zł

VAT odprowadzony do U.S. 46 - 23 = 23 zł

Od dochodu musisz odprowadzić podatek dochodowy. W KPiR w przypadku bycia vatowcem wpisujesz kwoty netto (bez VAT :wall: )
I tak przychód minus koszty uzyskania przychodu = zysk (jeżeli jest kwota dodatnia) strata (jeżeli jest kwota ujemna)

Sztuką jest zarabiać i nie płacić podatku mając duże koszty uzyskania przychodu. Może wydawać się dziwne ale można

:D

Paolina.pl Bielizna & Gadżety Erotyczne
autofolie

AIP SGH

Postprzez AIP.SGH
napisane: 6 Lip 2011, o 19:50

binek napisał(a):Hej!

Polecam stronkę Inkubatora z Wrocławia - jest trochę uboga, ale można znaleźć sporo fajnych informacji. Sam się rozglądałem co i jak, napisałem maila z pytaniem o wrażenia i opinię do wszystkich beneficjentów tego rozwiązania, a poza tym dwóch znajomych skorzystało z tego rozwiązania. W skrócie:

- opłata miesięczna to 300 złotych, a w tym:
- biznes-konsultacje,
- bezpłatna obsługa prawna,
- księgowość za darmo,
- lokal/biuro w fajnej lokalizacji we Wrocławiu z łączami
- sala szkoleniowa do dyspozycji
- telefon(chyba)

Całkiem sporo jak za kwotę 300 PLNów, firmy generalnie są zadowolone z rozwiązania(ok 15 mi odpowiedziało).

Minus: rozwiązanie dla osób bodajże poniżej 30 roku życia + możliwość korzystania z tej opcji tylko podczas pierwszych 12 miesięcy.

Witam serdecznie,
reprezentuję Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Umowa o preinkubację (działalność) w AIP podpisywana jest na 2 lata z miesięcznym terminem wypowiedzenia.
AIP udostępnia Ci osobowość prawną. Na fakturach widnieją dane fundacji.
Firmę w AIP prowadzisz jako pion w fundacji.

Inkubator oferuje to wszystko o czym napisałeś w ramach miesięcznej opłaty 250 zł netto.

Działalność w Inkubatorze przynosi również takie korzyści jak możliwość wysyłania paczek za pośrednictwem DPD w cenie 12,50 zł

Ograniczenie wiekowe odnoszące się do działalności w AIP zostało zniesione.

W przypadku jakicholwiek pytań dotyczących prowadzenia własnej firmy w ramach AIP proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny.

Damian Strzelczyk
Koordynator ds. rozwoju preinkubacji
Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości przy SGH

damian.strzelczyk@inkubatory.pl
t. 889 012 929

Image

Image

Image

AIP.SGH

Wróć do Prawo a e-biznes