Czy wie ktoś może do jakiego stopnia nasze strony internetowe są chronione prawami autorskimi?? Czy ktoś może powielać mój pomysł zmieniając jedynie grafikę?? jak można z tym walczyć??
Niestety zostałam postawiona w takiej sytuacji. To takie niesprawiedliwe, że ludzie tak bez pytania po prostu czerpią z cudzej pracy i kreatywności...
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- miloszgadz
Myślę że chodzi tu o pomysł na piętra w galerii Niki. Jak dotąd tylko w tej galerii widziałem takie rozwiązanie.
Jeśli tak, to raczej nic nie można z tym zrobić, chyba że zapożyczono coś więcej niż pomysł.
Możesz podać link do tej galerii która wykorzystuje Twój pomysł?
Jeśli tak, to raczej nic nie można z tym zrobić, chyba że zapożyczono coś więcej niż pomysł.
Możesz podać link do tej galerii która wykorzystuje Twój pomysł?
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Dziękuję za odpowiedzi.
Niestety właśnie mój pomysł skopiowano:/ http://www.be-male.pl/moda_i_styl.html
Na stronie nie ma dokładnego adresu firmy, ani imienia i nazwiska właściciela...
Myślicie że nic z tym nie można zrobić??
Niestety właśnie mój pomysł skopiowano:/ http://www.be-male.pl/moda_i_styl.html
Na stronie nie ma dokładnego adresu firmy, ani imienia i nazwiska właściciela...
Myślicie że nic z tym nie można zrobić??
-

nika - Posty: 26
- Miejscowość: Strzegom
Nic raczej nie można zrobić. Jedyne co możesz zrobić to wyrazić swoją opinię na temat kopiowania pomysłu pisząc email do właściciela. Ewentualnie możesz pokrzyżować mu plany i zająć domenę be-female.pl, sądzę że ma w planach drugą galerię dla kobiet pod tym adresem. Przynajmniej ja bym tak zrobił na jego miejscu. Może zechce kupić tą domenę od Ciebie, więc niech płaci 
Jak chcesz to kup domenę (parę złotych), postaw na niej stronę index z danymi kontaktowymi i poczekaj rok
Albo zrób drugą galerię na niej.
Jak chcesz to kup domenę (parę złotych), postaw na niej stronę index z danymi kontaktowymi i poczekaj rok
-

zrzuty ekranu (twoja strona i jego) pomyśl jak udowodnić że byłaś pierwsza i może nasłać jakiegoś prawnika (a wcześniej spróbować zastrzec układ graficzny galerii).
i zarejestrowałbym mu tą drugą domenę (choćby na 1and1.pl - masz tam bezpłatnie na 2 lata hosting z domeną)
i postawić taką samą galerię lub wypozycjonować na interesujące Cię frazy (bez galerii - strona wyżyłowana pod wyszukiwarkę) a jak już ładnie złapie pozycje to puścić przekierowanie 301 na Twoją galerię - w razie czego zapraszam na priv
WHOIS information for be-male.pl :
[Querying whois.dns.pl]
[whois.dns.pl]
DOMAIN NAME: be-male.pl
registrant's handle: nta375259 (INDIVIDUAL)
nameservers: ns3.netart.pl. [85.128.130.10]
ns2.netart.pl. [85.128.129.10]
ns1.netart.pl. [85.128.128.10]
created: 2010.07.22 10:47:07
last modified: 2010.07.22 10:47:08
no option
REGISTRAR:
NetArt Spolka Akcyjna S.K.A.
Rondo Mogilskie 1 31-516 Krakow
Polska/Poland
+48.801 33 22 33
+48.12 297 88 10
+48.12 297 88 08
biuro@nazwa.pl
WHOIS displays data with a delay not exceeding 15 minutes in relation to the .pl Registry system
Registrant data available at http://dns.pl/cgi-bin/en_whois.pl
i zarejestrowałbym mu tą drugą domenę (choćby na 1and1.pl - masz tam bezpłatnie na 2 lata hosting z domeną)
i postawić taką samą galerię lub wypozycjonować na interesujące Cię frazy (bez galerii - strona wyżyłowana pod wyszukiwarkę) a jak już ładnie złapie pozycje to puścić przekierowanie 301 na Twoją galerię - w razie czego zapraszam na priv
WHOIS information for be-male.pl :
[Querying whois.dns.pl]
[whois.dns.pl]
DOMAIN NAME: be-male.pl
registrant's handle: nta375259 (INDIVIDUAL)
nameservers: ns3.netart.pl. [85.128.130.10]
ns2.netart.pl. [85.128.129.10]
ns1.netart.pl. [85.128.128.10]
created: 2010.07.22 10:47:07
last modified: 2010.07.22 10:47:08
no option
REGISTRAR:
NetArt Spolka Akcyjna S.K.A.
Rondo Mogilskie 1 31-516 Krakow
Polska/Poland
+48.801 33 22 33
+48.12 297 88 10
+48.12 297 88 08
biuro@nazwa.pl
WHOIS displays data with a delay not exceeding 15 minutes in relation to the .pl Registry system
Registrant data available at http://dns.pl/cgi-bin/en_whois.pl
-

swirus71 - Posty: 293
Dziś spróbuję wyjaśnić ta sytuację.
Na stronie w zakładce "o nas" mam wklejona od dawna taka formułę:
PRAWA AUTORSKIE
Serwis www.marzeniakobiet.pl a tym samym Galerii handlowa.. w tym: teksty, grafika, logo, zdjęcia, ikony, wirtualna galeria (w tym także układ graficzny strony), oprogramowanie i inne elementy znajdujące się w serwisie, na stronie: są wyłączną własnością :SIGNATURE Angelika Orszulak, Sklepów partnerskich lub Partnerów biznesowych. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części, bez pisemnej zgody ich właścicieli, jest zabronione oraz stanowi naruszenie praw autorskich na podstawie Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i pokrewnych (t. j. Dz. U. z 2000 r., Nr 80 poz. 904 z poźn. zm.).
Tylko nie wiem czy to wystarczy
Na stronie w zakładce "o nas" mam wklejona od dawna taka formułę:
PRAWA AUTORSKIE
Serwis www.marzeniakobiet.pl a tym samym Galerii handlowa.. w tym: teksty, grafika, logo, zdjęcia, ikony, wirtualna galeria (w tym także układ graficzny strony), oprogramowanie i inne elementy znajdujące się w serwisie, na stronie: są wyłączną własnością :SIGNATURE Angelika Orszulak, Sklepów partnerskich lub Partnerów biznesowych. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części, bez pisemnej zgody ich właścicieli, jest zabronione oraz stanowi naruszenie praw autorskich na podstawie Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i pokrewnych (t. j. Dz. U. z 2000 r., Nr 80 poz. 904 z poźn. zm.).
Tylko nie wiem czy to wystarczy

-

nika - Posty: 26
- Miejscowość: Strzegom
A ja wiem co by pewnie załatwiło sprawę, tylko, że to pewnie kosztowne i czasu też by trochę zabrało. Wystarczy opatentować Twój układ strony - pomysł. Nie ma wtedy opcji - strona podszywająca się musi zrezygnować.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Tylko z tego co mi wiadomo to niezły koszt
chociaż sam nic nie opatentowałem nigdy.
Aczkolwiek pomysł Niki (poziomy, piętra). Jest naprawdę rewelacyjny i ma ogromny potencjał i oryginalność. Jeśli opatentujesz swój układ to nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić na podstawie tego wielką, dynamiczną galerię (coś większego niż ta, z podziałem na branże i wizytówki serwisów) wtedy raczej nikt Ci nie podskoczy
Aczkolwiek pomysł Niki (poziomy, piętra). Jest naprawdę rewelacyjny i ma ogromny potencjał i oryginalność. Jeśli opatentujesz swój układ to nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić na podstawie tego wielką, dynamiczną galerię (coś większego niż ta, z podziałem na branże i wizytówki serwisów) wtedy raczej nikt Ci nie podskoczy
-

11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość