Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

płatności sms - pytanie

Postprzez etta
napisane: 19 Lip 2011, o 15:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Powiedzmy, że chciałabym coś sprzedawać za pomocą strony www (portalu) wykorzystując płatności sms. Byłaby to symboliczna opłata w zamian za dostęp do określonej treści np. 2 zł. Czy konieczna jest w takiej sytuacji działalność gospodarcza? Zauważyłam, że właściciele niektórych stron pobierają w ten sposób płatności np. właściciele katalogów. Jeśli wpis do katalogu kosztuję 1 zł czy nawet 2 zł to chyba nie opłacało by się rejestrować działalności gospodarczej. Wydaję mi się zresztą, że nie mają oni zarejestrowanej firmy (w większości przypadków). Czy działają nielegalnie? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

etta

Dg

Postprzez emilw89
napisane: 31 Lip 2011, o 17:01

Niestety w naszym kraju jest tak, że nie ważne jaki dochód twój biznes przynosi, ale jeżeli jest to działalność ciągła i zorganizowana to trzeba ją zarejestrować.

Awatar użytkownika
emilw89

płatny dostęp do www

Postprzez Leszek
napisane: 1 Sie 2011, o 06:48

wydaje mi się, że będzie to konieczne, w końcu zaczniesz osiągać dochód, a płatny dostęp do stron można bardzo łatwo założyć przez justpay.pl, można zrobić to w sposób automatyczny w ciągu 24h jest. Rejestrujesz się i możesz samodzielnie stworzyć taki serwis bez żadnych opłat, trwa to około 1 dnia

Leszek

Niekoniecznie trzeba miec DG

Postprzez Krzysztof Krawczyk
napisane: 19 Sie 2011, o 15:00

Wszystko zależy od dostawcy usługi płatnego dostępu. Jedni podpisują umowę partnerską i po osiągnięciu pewnej kwoty podpisują umowę o dzieło czy zlecenie i przelewają pieniądze na konto. Trzeba sprawdzić na dotpay, atomsms, czy tam za kogo pośrednictwem chce się taką usługę prowadzić

Awatar użytkownika
Krzysztof Krawczyk

Miejscowość: Gdynia

wg mnie nie

Postprzez rachman
napisane: 15 Paź 2011, o 15:50

Przepraszam że odkopuję temat...
Od dawna mnie interesował temat płatności sms. Jakieś 2 lata temu przepatrzyłem dostępne wtedy serwisy i większość umożliwiała instalację płatności w zamian za prowizję. Umowa, podpis i zarabiamy. Działalności nie trzeba było mieć ponieważ podatek formalności i obsługa była po stronie firmy a my wiadomo od dochodu w pit swoje powinniśmy przedstawić. Nie spotkałem się z wymogiem by przy takiej formie trzeba było zakładać firmę. Wiadomo jako osoba prywatna płacimy dostawcy wysoką prowizję z naszych przychodów no i nasza strona musi mieć dużą oglądalność by taki system się opłacał, niektóre firmy płatności sms wtedy miały nawet wymóg liczby odwiedzin. Nie wiem jak jest teraz. Myślę więc że nie trzeba mieć firmy.

rachman

nie trzeba

Postprzez noneka
napisane: 23 Paź 2011, o 15:09

Z tego co się orientuje nie trzeba posiadać działalności gospodarczej, mam wykupioną taką usługę w Justpay, zasady działania są bardzo proste, zresztą zobacz sam: https://www.justpay.pl/smscodes/doc/ivr.html

noneka

us

Postprzez wybuchowy
napisane: 30 Paź 2011, o 20:18

przy smsach możesz to rozliczać jako umowa o dzieło. ale nie myl formy rozliczania z tym czy kwalifikuje się to na DG. Zdecydowanie się kwalifikuje, a jak przekroczysz odpowiednie progi to z pewnością US to wyłapie. Ostatnio są coraz sprytniejsi.

Awatar użytkownika
wybuchowy

Miejscowość: Katowice

pay

Postprzez nico
napisane: 6 Gru 2011, o 11:36

Zajrzyj na dotpay, nie musisz mieć zarejestrowanej działalności żeby korzystać z ich usług. Po prostu podpisujecie umowę przy rozliczaniu i Ty to wykażesz w picie.. :)

nico

Dotpay czy każda inna firma od mikro płatności może sobie w regulaminie napisać co chce ale prawa podatkowego nie zmienią. Oni nie robią nic bezprawnie to użytkownik, który ma wpływy z SMSów sam sie naraża i jak go skarbówka namierzy to on sam poniesie konsekwencje.

Też mnie ten temat ostatnio mocno interesował więc zadzwoniłem na krajową informacje podatkową i sprawa wygląda bardzo jasno (choć nie wesoło), jeśli twoja aktywność w necie spełnia pewne warunki to podpada to pod działalność gospodarczą.

1. Masz strone na której oferujesz cokolwiek za kase (bez względu czy jest to 1gr czy 10 000zł) płatność jest przelewem lub sms'em, spełnia to pierwszy warunek czyli działalność przynosząca zyski.

2. Oferujesz to na swojej stronie a zatem jest to działanie w sposób ciągły i zorganizowany.

3. To że masz znikome zyski nie obchodzi skarbówke bo w ustawowej definicji działalności jest stwierdzenie : "bez względu na rezultat".

Te warunki mówią o tym, że to co robisz jest niezarejestrowaną działalnością gospodarczą, niestety grozi za to grzywna + naliczenie podatku z zaległymi odsetkami.

Wiele osób nie rejestruje działalności bo po przeczytaniu regulaminu serwisu myśli, że umowa o dzieło za premium sms załatwia sprawe. Niestety wedle prawa podatkowego nie załatwia to sprawy wcale. Bez działalności gospodarczej każdy user robi to na własne ryzyko. Jakby to napisali w regulaminie to interes by sie im kręcił nieco wolniej. Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości to polecam zadzwonić na krajową informacje podatkową mnie wyjasnili wszystko jasno.

W trakcie postępowania skarbowego żadne wytłumaczenia nie pomogą to bezduszna instytucja, która z umarlaka wyciśnie ostatnie soki.

zdzichu

dzięki

Postprzez rachman
napisane: 2 Lut 2012, o 20:30

Dzięki za info :) faktycznie o informacji podatkowej zapomina się :) przyda się ta informacja na przyszłość, oj tymi regulaminami mnie kiedyś zmylili jak czytałem ale nie zakładałem na szczęście płatności.

rachman

Następna

Wróć do Prawo a e-biznes