Czy ktoś z Was zakładał firmę już na nowych zasadach tzn. chodzi o jedno okienko ? Jest sporo informacji w sieci natomiast jestem ciekawe Waszych wrażeń, odczuć itp. na ten temat jeśli mieliście z tym "zjawiskiem" styczność (czy ktoś z Waszych bliskich, znajomych).
Nie wiem czy wybrałem dobry dział w razie czego Pawle przenieś post.
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

bartekmedon - Posty: 718
Mój brat jakiś czas temu zakładał działalność. Fajna sprawa ogólnie. Tylko w jedno miejsce trza iść. Ale w pełni otworzoną działalność miał w przeciągu około miesiąca, gdy już wszystkie niezbędne aspekty zostały zgrane przez nasze instytucje.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Dzięki Paweł 
Jak ktoś jeszcze będzie miał ochotę coś dodać to piszcie.
Jak ktoś jeszcze będzie miał ochotę coś dodać to piszcie.
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
No nie do końca jedno okienko (ale i tak dużo szybciej niż kiedyś). Chodzi o to że większość załatwiasz w Gminie sami wysyłają wniosek o Regon do GUSu i dostajesz go pocztą. No ale do urzędu skarbowego i Zusu i tak trzeba pojechać (czasem nie raz).
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):ale i tak dużo szybciej niż kiedyś
Z tym, że jest szybciej to jakoś nie bardzo mogę się zgodzić. Przy zakładaniu firmy na starych zasadach dało się (jak ktoś był zdeterminowany) załatwić gminę, regon, nip i zus w jeden dzień. Teraz wniosek idzie "trybem urzędowym". A z drugiej strony możesz zacząć legalnie działać już po złożeniu wniosku w gminie.
-

Ola Żuławińska - Posty: 103
- Miejscowość: Myślenice
W Krakowie działa 1 piętro ;p w 1 okienku masz tylko US albo ZUS albo UM 
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
- Miejscowość: Kraków
Mój kolega zakłada firmę. W styczniu złożył w okienku w gminie papiery - okienko załatwiało gminę i regon. Po otrzymaniu regonu miał się wybrać do US, żeby złożyć odpowiednie papiery.
Wybrał się tam w ubiegłym tygodniu (chyba w czwartek). Panie poleciły mu wypełnić VAT-R i NIP 1 i przyjść z gotowymi do urzędu.
Przyszedł dziś, panie przyjęły VAT-R, ale okazuje się, że NIP-1 przyjmowały do końca stycznia. Więc odesłały go do okienka w gminie i tam ma wypełnić jakiś inny druk.
Wybrał się tam w ubiegłym tygodniu (chyba w czwartek). Panie poleciły mu wypełnić VAT-R i NIP 1 i przyjść z gotowymi do urzędu.
Przyszedł dziś, panie przyjęły VAT-R, ale okazuje się, że NIP-1 przyjmowały do końca stycznia. Więc odesłały go do okienka w gminie i tam ma wypełnić jakiś inny druk.
-

Ola Żuławińska - Posty: 103
- Miejscowość: Myślenice
Trzeba zarejestrować się do zusu jako ubezpieczony ZUA (ZFA urząd miasta wysyła) no i jeśli się chce to do VAT-u do US. Składa się też w US oświadczenie o wyborze formy opodatkowania. Tak więc nie do końca jest to jedno okienko 
- tmklob
Witam serdecznie
firme zakladalem okolo 5 dni temu
faktycznie, podchodzisz do jednego okienka, zabierasz formulasz EDG-1 czyli o wpis do ewidencji dzialnosci gospodarczej
jezeli nie ma kolejki to najlepiej wypelniac przy urzedniku, jeden blad i trzeba przepisywac caly formularz od gory do dolu
to samo jezeli wypelnisz jakies pole za duzo
BTW. taka porada zebys sie nie meczyl i reszta czytelnikow tez
Po regon to sobie zadzwon sam bo ci bedzie dochodzil miesiac
Niby wszytsko fajnie, niby prosto ale niekompetencja "pan" ktore siedza w tych urzedach po 20 lat i nie znaja podstaw opodatkowania
Poprostu czlowieka rozsadza 
firme zakladalem okolo 5 dni temu
faktycznie, podchodzisz do jednego okienka, zabierasz formulasz EDG-1 czyli o wpis do ewidencji dzialnosci gospodarczej
jezeli nie ma kolejki to najlepiej wypelniac przy urzedniku, jeden blad i trzeba przepisywac caly formularz od gory do dolu
to samo jezeli wypelnisz jakies pole za duzo
BTW. taka porada zebys sie nie meczyl i reszta czytelnikow tez
Po regon to sobie zadzwon sam bo ci bedzie dochodzil miesiac
Niby wszytsko fajnie, niby prosto ale niekompetencja "pan" ktore siedza w tych urzedach po 20 lat i nie znaja podstaw opodatkowania
- elogos.com.pl
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość