Witam wszystkich po dłuższym czasie mojej nieobecności na forum.
Wiecie może jak ma się Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych do danych firmowych?
Firma to podmiot gospodarczy którego dane są publicznie dostępne w przeciwieństwie do danych osobowych które to są "lepiej" chronione pod tym względem z punktu widzenia obowiązującego prawa.
Czy w takim przypadku, jeżeli mamy zamiar przechowywać TYLKO I WYŁĄCZNIE dane firm korzystających z naszej usługi, mamy obowiązek zgłoszenia bazy danych w GIODO?
Z góry dziękuję za pomoc.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Oczywiście
Dziękuję Wam serdecznie.
Mnie to nie cieszy i uważam, że jest to chore ale tak mi powiedział prawnik
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Nie, dane firm nie podlegają ochronie GIODO.
[size=85]Dodaj swoją firmę do katalogu firm pamiętaj o wybraniu właściwego - regionalnego katalogu.[/size]
- Rocky
Mateuszu, sam sobie odpowiedziałeś:
Czyli po pierwsze: dane te są publicznie i jawnie dostępne w innych źródłach (np. baza GUS).
Po drugie: to są dane przedsiębiorstw, a nie osób. GIODO zajmuje się kontrolą ochrony danych osobowych (czyli o konkretnych osobach, a nie przedsiębiorstwach).
Choć sprawa jest indywidualna. Bo jeśli w swojej bazie danych przechowujesz dane osobowe (prywatne) pracowników innych firm (nie swoich pracowników) to być może baza taka będzie wymagała zgłoszenia do GIODO.
- Kod: Zaznacz wszystko
Firma to podmiot gospodarczy którego dane są publicznie
Czyli po pierwsze: dane te są publicznie i jawnie dostępne w innych źródłach (np. baza GUS).
Po drugie: to są dane przedsiębiorstw, a nie osób. GIODO zajmuje się kontrolą ochrony danych osobowych (czyli o konkretnych osobach, a nie przedsiębiorstwach).
Choć sprawa jest indywidualna. Bo jeśli w swojej bazie danych przechowujesz dane osobowe (prywatne) pracowników innych firm (nie swoich pracowników) to być może baza taka będzie wymagała zgłoszenia do GIODO.
Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Trzeba wgryźć się w strukturę bazy:
Jeżeli dane dotyczą tylko firmy czyli nazwa firmy albo imię i nazwisko osoby prowadzącej DG, to te dane są publicznie dostępne i takiej bazy nie trzeba zgłaszać do GIODO, lecz jeżeli w bazie masz imię i nazwisko osoby do kontaktu to tutaj fakt rejestracji jest jak najbardziej potrzebny.
Na koniec mała dygresja. Jeżeli nie musisz rejestrować bazy w GIODO nie zwalnia Ciebie to z posiadania w swojej firmie Polityki Bezpieczeństwa Informacji oraz Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym. Myślę, że po wpadce firmy SONY na pewno zrobi się o tym głośno jak chronione są dane osobowe. Temat GIODO był już poruszany na tym forum w innym wątku
Jeżeli dane dotyczą tylko firmy czyli nazwa firmy albo imię i nazwisko osoby prowadzącej DG, to te dane są publicznie dostępne i takiej bazy nie trzeba zgłaszać do GIODO, lecz jeżeli w bazie masz imię i nazwisko osoby do kontaktu to tutaj fakt rejestracji jest jak najbardziej potrzebny.
Na koniec mała dygresja. Jeżeli nie musisz rejestrować bazy w GIODO nie zwalnia Ciebie to z posiadania w swojej firmie Polityki Bezpieczeństwa Informacji oraz Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym. Myślę, że po wpadce firmy SONY na pewno zrobi się o tym głośno jak chronione są dane osobowe. Temat GIODO był już poruszany na tym forum w innym wątku
Paolina.pl Bielizna & Gadżety Erotyczne
- autofolie
autofolie napisał(a):Jeżeli nie musisz rejestrować bazy w GIODO nie zwalnia Ciebie to z posiadania w swojej firmie Polityki Bezpieczeństwa Informacji oraz Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym.
Oczywiście
Dziękuję Wam serdecznie.
- Mateusz A.
- Miejscowość: Wrocław
Mateusz A. napisał(a):autofolie napisał(a):Jeżeli nie musisz rejestrować bazy w GIODO nie zwalnia Ciebie to z posiadania w swojej firmie Polityki Bezpieczeństwa Informacji oraz Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym.
Oczywiście
Dziękuję Wam serdecznie.
Mnie to nie cieszy i uważam, że jest to chore ale tak mi powiedział prawnik
Paolina.pl Bielizna & Gadżety Erotyczne
- autofolie
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-