Witam,
jestem w trakcie przygotowywania produktu, który będzie sprzedawany nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach anglojęzycznych. Jak to jest z wystawianiem faktur np. firmom i osobom europejskim, a jak amerykańskim?
Co się dzieje z VATem i kiedy się go płaci, a kiedy nie?
Co wpisać kiedy nie mam numeru podatkowego w USA?
Czy ktoś z was spotkał się z tego typu wyzwaniem?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Najlepiej w takich sprawach udać się bezpośrednio do specjalistów. Bo każdy inny uczestnik tego forum nie specjalizujący się w tej branży może z czymś nie być na bieżąco. A jak wiadomo w sprawie podatków bywa to później bolesne. Polecam ku temu Biuro Rachunkowe SARA. Napisać do nich, zwrócić się z prośbą o odpowiedź. Sam czasem do nich piszę gdy mam jakiś problem. Często pomogą nawet jeśli nie jesteś ich klientem. Choć międzynarodowe prawo podatkowe może już podchodzić pod większą poradę. A wiadomo, czas to pieniądz
Mimo wszystko polecam, naprawdę rzetelni ludzie
ps: a nawet mam maila do nich pod ręką biuro@sara.waw.pl , najlepiej pisać na niego. Najszybsze prawdopodobieństwo na odpowiedź
Mimo wszystko polecam, naprawdę rzetelni ludzie
ps: a nawet mam maila do nich pod ręką biuro@sara.waw.pl , najlepiej pisać na niego. Najszybsze prawdopodobieństwo na odpowiedź
- raulq7
Nie wiem jak to wygląda w przypadku USA, ale co miesiąc wystawiam FV dla firmy z Irlandii. FV wystawia się w tym przypadku bez VAT, NP - nie podlega.
Szybkie, doładowania gsm online!
- Rocky
Jeżeli temat jest nadal aktualny i nie skorzystałeś z pomocy specjalistów, to powinieneś zainteresować sie periodykiem "ekspert-księgowy" a konkretnie numerowi poświęconemu zagadneniu "Rachunkowość transakcji międzynarodowych". Są tam zawarte interesujące Cię informacje
- raulq7
W twoim przypadku chyba najlepiej będzie zrobić tak, jak radzi ci raulq7. Każda sytuacja jest specyficzna i nie o wszystkim będziesz mógł się dowiedzieć z periodyku. To tak, jakbyś wykorzystał do rozliczeń podatkowych program do pit – zrobisz wszystko poprawnie, ale nie będziesz wiedział, czy skorzystałeś ze wszystkich ulg i możliwości, jakie przed tobą stały. Dlatego konsultacja tego ze specjalistą pomoże rozwiać ci wszelkie wątpliwości, a w trakcie rozmowy może nasuną ci się pytanie, które pojawiłyby się później, a na które od razu uzyskasz odpoweidź.
- matisek
VAT to skomplikowana materia, zależy czy sprzedaż dokonywana jest na rzecz osób fizycznych czy prawnych.
Generalnie nie ma obowiązku rejestrowania się dla potrzeb VAT - korzystamy ze zwolnienia jeśli możemy. Musisz mieć jednak dokumenty potwierdzające wywówz towaru np list przewozowy lub potwierdzenie odbioru towaru od zagranicznego kontrahenta.
Generalnie nie ma obowiązku rejestrowania się dla potrzeb VAT - korzystamy ze zwolnienia jeśli możemy. Musisz mieć jednak dokumenty potwierdzające wywówz towaru np list przewozowy lub potwierdzenie odbioru towaru od zagranicznego kontrahenta.
- Karek
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-