Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ebook i jego sprzedaż

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 16 Wrz 2011, o 12:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć!

Mam zamiar napisać ebooka, nazbierało się sporo treści, którą chcę przekazać i którą ciężko dorwać gdzie indziej. W związku z tym mam pytania, może ktoś będzie się orientował ;)

1) Czy wydanie malutkiego ebooka i sprzedawanie go za np 7zł jest możliwe przez jakieś wydawnictwo, czy muszę mieć swoją działalność? Chciałbym uniknąć rejestrowania się jako przedsiębiorca (jeszcze się uczę), a jeśli dobrze wiem - Złote Myśli nie wydają takich malutkich i tanich publikacji (nie opłaca im się brać prowizji z 7zł :P ).

2) Skąd mam wiedzieć jaką cenę ebooka określić (tego właściwego, dużego np powyżej 100 stron)?

3) Czy sprzedając ebook w Złotych Myślach czy innym wydawnictwie mogę być osobą fizyczną, czy muszę mieć działalność?

4) Czy prowizję dla Partnerów Złotych Myśli określam ja, czy wydawnictwo? Myślicie, że jest możliwość dogadania się z partnerami, by promowali właśnie mój produkt, jeśli chciałbym określić dużą prowizję dla nich?

dzięki za ewentualną pomoc!

Blogów o rozwoju osobistym jest zbyt wiele i wszystkie są ogólnikowe. Dla efektów trzeba zagłębić się o wiele dalej...
http://programowanierozwoju.pl/
Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

Odpowiedzi :)

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 13:28

1) Czy wydanie malutkiego ebooka i sprzedawanie go za np 7zł jest możliwe przez jakieś wydawnictwo, czy muszę mieć swoją działalność?

Nie musisz, jesli posredniczy wydawnictwo. http://wydaje.pl

2) Skąd mam wiedzieć jaką cenę ebooka określić (tego właściwego, dużego np powyżej 100 stron)?

Zastanow sie, ile Ty bys mogl dac za taka ksiazke. Pomnoz to razy trzy, a otrzymasz wlasciwa wycene.

3) Czy sprzedając ebook w Złotych Myślach czy innym wydawnictwie mogę być osobą fizyczną, czy muszę mieć działalność?

Zalezy od wydawnictwa. W wydaje.pl nie musisz miec dg. W virtualo.pl chyba tez nie musisz.

4) Czy prowizję dla Partnerów Złotych Myśli określam ja, czy wydawnictwo? Myślicie, że jest możliwość dogadania się z partnerami, by promowali właśnie mój produkt, jeśli chciałbym określić dużą prowizję dla nich?

Pytaj wydawnictwo, ale watpie by sie zgodzili. Dla nich to by byl dodatkowy "wysilek" w rozliczaniu sie.

Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

podziękował

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 16 Wrz 2011, o 14:32

Dzięki Krzychu za pomoc, udzielasz mi informacji na każdym kroku, doceniam to :)

Bardzo fajna porada odnośnie wyceny książki, podoba mi się :D :brawo:

Mówisz, że nie opłaca się im wydawać malutkich i tanich książeczek. Tak tez myślałem, nie dziwię się. Czyli do tego wypadałoby mieć swoją firmę.

Jeszcze zapytam odnośnie samego tworzenia ebooka - znacie jakieś darmowe materiały, jak to robić skutecznie? Wiem, że Piotr Majewski ma tego typu kurs, ale z tego co pamiętam cena była w okolicach 900zł, co nie bardzo jest dla mnie w tej chwili osiągalne.

Blogów o rozwoju osobistym jest zbyt wiele i wszystkie są ogólnikowe. Dla efektów trzeba zagłębić się o wiele dalej...
http://programowanierozwoju.pl/
Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

Zrodlo

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 14:49

Bardzo fajna porada odnośnie wyceny książki, podoba mi się

Nie ja to wymyslilem ;) Zaslyszalem w podcascie foolish adventure (najlepszy podcast marketingowy bez dwoch zdan), a oni z kolei od 37 signals - to chyba zrodlo ;)
Ale serio, sprawiedliwa wycena = Twoja wycena * 3.

Mówisz, że nie opłaca się im wydawać malutkich i tanich książeczek. Tak tez myślałem, nie dziwię się. Czyli do tego wypadałoby mieć swoją firmę.

Nie, ja nic takiego nie napisalem :) Wydaje.pl i Virtualo wydadza Ci wszystko afaik, isbn moze nie dostaniesz do wszystkiego (za to juz zaplacisz). Zlote Mysli sie rozleniwily i maja jakies glupie wymagania, nie wydaja nawet produktow ktore sa kura ze zlotymi jajami. Odradzam.

Jeszcze zapytam odnośnie samego tworzenia ebooka - znacie jakieś darmowe materiały, jak to robić skutecznie? Wiem, że Piotr Majewski ma tego typu kurs, ale z tego co pamiętam cena była w okolicach 900zł, co nie bardzo jest dla mnie w tej chwili osiągalne.

Majewski i te jego cuda niewidy... http://ebooksthesmartway.com masz za friko, musisz podac maila ale zadnego spamu nie dostaniesz (nawet linkow afiliacyjnych), tylko konkretne porady. Generalnie czytaj smartpassiveincome.com w wolnej chwili i sluchaj podcastu jego autora.

Chcesz mieć swoją stronę? Najpierw dowiedz się, co to jest hosting | Wkurza Cię powolny system? Przyspiesz komputer stosując bezpieczne porady
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Wróć do Prawo a e-biznes