Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Właśnie przejrzałem artykuł Rząd przyjął projekt zmian w ustawie o VAT

Nowe rozwiązania mają obowiązywać od 1 stycznia 2011 r.
(...)
Zgodnie z projektem, zwolnienie z VAT usług szkoleniowych i edukacyjnych dotyczyłoby podmiotów, które będą wpisane do ewidencji prowadzonej przez jednostkę samorządu terytorialnego lub uzyskają akredytację na podstawie przepisów o systemie oświaty.

Oznacza to, że od przyszłego roku szkolenia prowadzone przez małych przedsiębiorców (bo żeby uzyskać akredytację, to trzeba X warunków spełnić) będą droższe o VAT - pytanie czy będzie to 7%, czy 22%. Z drugiej jednak strony ktoś, kto jest VATowcem będzie mógł sobie odliczyć VAT od szkolenia, w którym uczesniczył.

Czas pokaże jak będzie.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

A ja w związku z tym mam dwie uwagi - a właściwie uwagę i pytanie.

Uwaga: dla małych firm świadczących usługi szkoleniowe to może być rozwiązanie korzystne. Zwłaszcza 7% (a najlepiej gdyby było 0% jak na książki). Bo w przypadku zwolnienia z vat nie mogą odliczać vatu od wydatków związanych ze sprzedażą zwolnioną. A więc mają wyższe koszty.

Jeśli firmy szkoleniowe mają niższe koszty, to tym samym produkt wcale nie musi podrożeć.

A teraz pytanie. Loguję się do panelu cnebpoints i tam są pokazane stawki vat od szkoleń. Stacjonarne są faktycznie ze stawką zwolnioną. A e-learningowe z 22%. Czy ktoś wie dlaczego?

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Ola Żuławińska napisał(a):Uwaga: dla małych firm świadczących usługi szkoleniowe to może być rozwiązanie korzystne. Zwłaszcza 7% (a najlepiej gdyby było 0% jak na książki). Bo w przypadku zwolnienia z vat nie mogą odliczać vatu od wydatków związanych ze sprzedażą zwolnioną. A więc mają wyższe koszty.

Słuszna uwaga Elu. Jednak bardziej prawdopodobne jest, że urzędnicy naszego kochanego kraju dadzą stawkę podstawową 22%, choć oczywiście zgadzam się z Tobą, że najkorzystniejsza była by stawka 0%. Pomarzyć można :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Niestety szkolenia podrożeją, bo vat będzie, i to 23%. Jaki będzie tego efekt?
Teoretycznie rząd więcej zbierze kasy. Teoretycznie, bo ciężko to oszacować. Czas pokaże.
Szkolenie to nie produkt pierwszej potrzeby, jak chleb czy mleko. Nie tak potrzebny jak buty czy kurtka.
Zatem przy podwyżce cen o 23%, popyt na szkolenia musi zmaleć. Co się zatem stanie? Prawdopodobnie większość firm faktycznie podniesie ceny szkoleń, ale raczej o 10-15%. Czyli połowę VATu weźmiemy na siebie, a połowę położymy na Klienta. Przynajmniej ja tak mniej więcej planuję zrobić.
Firmy szkoleniowe straszą, że szkolenia podrożeją o VAT. Ok, tylko czy wtedy nie zmaleje liczba chętnych?
Są szkolenia, w przypadku których może nie mieć to większego znaczenia:
- obowiązkowe szkolenia dla pracowników
- projekty szkoleniowe współfinansowane przez UE
Ale większość szkoleń jest w gorszej sytuacji. Podwyżka szczególnie dotknie osoby fizyczne, które nie mogą odliczać vatu. Albo zapłacą więcej, albo... nie zdecydują się na szkolenie.

Pewną opcją jest zwiększenie wartości szkolenia (więcej bonusów, dłuższy czas trwania, dodatkowe konsultacje itp.), aby zwiększenie ceny było uzasadnione.

Ja nie narzekam, bo generalnie jestem przeciwnikiem wszelkich zwolnień podatkowych. Choć akurat edukacja w Polsce i tak kuleje, więc 23% vatu może dodatkowo pogłębić tę sytuację.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Prawo a e-biznes