Rok założenia: 2008Kontakt
zagadnienia prawne w e-biznesie, co wolno robić a czego już nie wolno
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy muszę mieć kasę fiskalną?

Postprzez nyquist
napisane: 11 Lip 2011, o 11:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jestem tu "nowy".

Chcę prosić o osoby znające temat o wyjaśnienie, czy w mojej sytuacji jest wymagane posiadanie kasy fiskalnej. Podobny problem był poruszany, ale obecne warunki zwolnień są na tyle skomplikowane, że nie mogę sam tego okiełznać...

Tak więc moja firma to jednoosobowa DG, o zakresie:
- działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki,
- działalność związana z oprogramowaniem,
- działalność wydawnicza w zakresie pozostałego oprogramowania
(obejmująca sprzedaż swoich autorskich programów komputerowych. W sumie to sprzedaż prowadzona będzie przez internet, więc może bardziej może pasować pod punkt wymieniony niżej),
- sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub internet,
- pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych,
- artystyczna i literacka działalność twórcza
(tu mam na myśli obsługę od strony muzycznej imprez, nagłaśnianie, występowanie jako DJ).[/b]

Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, czy przy tym zakresie muszę mieć kasę fiskalną już rozpoczynając działalność, czy obowiązuje mnie zwolnienie?

nyquist

Re: Czy muszę mieć kasę fiskalną?

Postprzez Alex27
napisane: 29 Lip 2011, o 11:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Rozeznawałam ten temat niedawno, ale przepisów jest tyle, że każdy przypadek jest "indywidualny". Na Twoim miejscu zadzwoniłabym do KIP-u - http://www.mf.gov.pl/index.php?const=4&dzial=2562&wysw=2&sub=sub3

Wiem że są zwolnienia z obowiązku posiadania kasy - koniecznie zajrzyj tutaj - http://www.vat.pl/kasy-fiskalne/

Obowiązek posiadania kasy masz ogólnie jeśli sprzedajesz bezpośrednio osobom fizycznym, są oczywiście zwolnienia i wyjątki od tych zwolnień :) Zwykle kasę musisz mieć nie od pierwszej sprzedaży, tylko od przekroczenia pewnych limitów (zobacz link!). Upewnij się tylko że Twoja działalność nie podpada pod rejestr czynności nie podlegających żadnym zwolnieniom - http://www.vat.pl/kasa_od_pierwszej_sprzedazy_kasy_fiskalne_twoja_kasa_fiskalna_7050.php. Zwłaszcza jeśli zamierzasz sprzedawać swoje oprogramowanie bezpośrednio osobom fizycznym na nośnikach fizycznych (płyty, dyskietki :) ). Jeśli będziesz sprzedawał tylko firmom do dalszej dystrybucji lub np. tylko dystrybucja elektroniczna przez Internet, to chyba możesz się od kasy wymigać.

Mam nadzieję, że nie namieszałam Ci bardzo :)

Alex27

Wróć do Prawo a e-biznes