Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Nie ma to najmniejszego znaczenia czy umieścisz źródło i nazwisko autora. W takich sytuacjach wymagana jest pisemna zgoda autora publikacji, którą chcesz wykorzystać.
Nie można tak robić. Kłania się prawo cytatu. W wielkim uproszczeniu można cytować fragmenty (lub niewielkie w całości) utworu, jeśli nie stanowią one głównej treści, czyli musimy mieć do tego własną teść, która bez cytatu by sama mogła istnieć. Jak już wspomniałem można zrobić analizę/komentarz fragmentu - wówczas mamy własny utwór w oparciu o cudzy.
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Mam pomysł na pewien portal internetowy. Kilkanaście artykułów napisałam sama. Moje pytanie brzmi: skąd mogę wziąć pozostałe artykuły do tego portalu? Nie mam na myśli tutaj artykułów do przedruku. Nie chcę również szukać autorów na zlecenia.przez.net czy oferia. Macie jakieś inne pomysły. Czy mogę skopiować nieduży fragment książki, który posłużył by jako artykuł na stronę? (nie pytam autora o zgodę) Oczywiście pod artykułem była by informacja skąd pochodzi tekst oraz kto jest jego autorem. Czy tak można?
- etta
Kopiować fragmentów książki nie możesz. Co innego jakbyś skopiowała fragment i dodała do niego swoją analizę, przemyślenia - wtedy takie coś jest zgodne z prawem. A tak to musisz sama pisać artykuły lub je zlecać.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Nie można więc wrzucić w cudzysłów fragmentu jakiejś książki i zaznaczyć, że to cytat?
Trochę to dziwne, ale w polskim prawie wszystko jest możliwe, więc pytam
WebDesigner Wrocław - profesjonalne strony www przy użyciu najnowszych funkcjonalnych technologii..
-

elementh - Posty: 106
Czy mogę skopiować nieduży fragment książki, który posłużył by jako artykuł na stronę? (nie pytam autora o zgodę) Oczywiście pod artykułem była by informacja skąd pochodzi tekst oraz kto jest jego autorem
Nie ma to najmniejszego znaczenia czy umieścisz źródło i nazwisko autora. W takich sytuacjach wymagana jest pisemna zgoda autora publikacji, którą chcesz wykorzystać.
-

Mariusz 'rokko' Kołacz - Posty: 148
- Miejscowość: Myszków
elementh napisał(a):Nie można więc wrzucić w cudzysłów fragmentu jakiejś książki i zaznaczyć, że to cytat?
Nie można tak robić. Kłania się prawo cytatu. W wielkim uproszczeniu można cytować fragmenty (lub niewielkie w całości) utworu, jeśli nie stanowią one głównej treści, czyli musimy mieć do tego własną teść, która bez cytatu by sama mogła istnieć. Jak już wspomniałem można zrobić analizę/komentarz fragmentu - wówczas mamy własny utwór w oparciu o cudzy.
Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Może zamiast fragmentów książek pisz po prostu recenzje książek. Możesz od razu podawać linki partnerskie do księgarni.
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
To nie jest dziwne, tylko standardowe - równie dobrze ktoś mógłby wkleić na blogu całość książki w przeciągu kilku tygodni tłumacząc się że to tylko fragmenty, dopisując do tego np "Zgadzam się z autorem" 
Osobiście na moim blogu odwołując się do książki wypisuję tylko kilka linijek tekstu dodając do tego kilkukrotnie większą analizę, lub rozwinięcie. Tworząc portal (to słowo kojarzy mi się z czymś dużym), nie ryzykowałbym kopiowania niczego, co objęte prawem.
Osobiście na moim blogu odwołując się do książki wypisuję tylko kilka linijek tekstu dodając do tego kilkukrotnie większą analizę, lub rozwinięcie. Tworząc portal (to słowo kojarzy mi się z czymś dużym), nie ryzykowałbym kopiowania niczego, co objęte prawem.
Blogów o rozwoju osobistym jest zbyt wiele i wszystkie są ogólnikowe. Dla efektów trzeba zagłębić się o wiele dalej...
http://programowanierozwoju.pl/
http://programowanierozwoju.pl/
-

Grzegorz Gajcy - Posty: 42
- Miejscowość: Oświęcim
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-