Sebastianie,
poniżej krótkie odpowiedzi na Twoje pytania. Generalna uwaga: usystematyzuj swoją wiedzę, trochę już jej pewnie masz, lecz nie zawsze widzisz różnicę między pewnymi sprawami.. 6 stronnicowy poradnik, to jakiś wstęp zaledwie, albo skrót z hasłami dla przypomnienia.. Gdyby miał 66 stron, to może byłby bardziej kompletny - może już znałbyś odpowiedzi na swoje pytania.
waskiphoto napisał(a):(...) WIec nie smiejcie sie prosze ja po prostu nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania dlatego tez prosze was o wyrozumialosc lub o podanie mi przynajmniej jakiegos adresu forum czy poradnika ktory poprowadzi mnie jak dziecko za reke...
Wiec tak:
a) musisz linkowac swoje forum( tak mi mowia tzn pisza)....w jaki sposob je linkowac gdzie te linki umiesczac pod wzgledem technicznym? Gdzie wkleic skad wziasc te linki????
Oznacza to, że masz zabiegać o to, żeby jak najwięcej stron w Internecie zawierało linki do Twojego forum - do strony głównej, do poszczególnych kategorii, tematów, czy nawet postów.. Jak linkować? Umieszczać linki, a lepiej zachęcać i ułatwiać ludziom - Twoim forumowiczom - umieszczanie linków do Twojego forum w ich serwisach internetowych.
Linki do swojego forum możesz sam umieszczać, np. na blogach które czytasz lub na innych forach na których się udzielasz. Pamiętaj jednak, żeby nie robić tego nachalnie - umieszczać komentarzy/postów będących reklamami lub tylko i wyłącznie linkami do Twojego forum.
waskiphoto napisał(a):b) mam wordpress i co z tego ze napisze artykul ale jak potem powiazac ten tekst z moim forum? Czytalem ze najlepiej umiescic w stopce ale jak???? jak generowac te linki z artykółów?
Wordpress to oprogramowanie do prowadzenia bloga - obecnie można w oparciu o WordPress prowadzić również tradycyjny serwis firmowy, forum, a nawet sklep internetowy. Piszesz artykuł na temat zgodny z tematyką poruszaną na Twoim forum. W treści artykułu umieszczasz linki do ciekawych opinii lub dyskusji zamieszczonych na Twoim forum lub potwierdzających Twoje argumenty przedstawione w artykule, np.
świetne forum dla ebiznesmenów.
W stopce najczęściej umieszcza się linki na forach. Twój skrypt phpBB by Przemo też na pewno ma możliwość dodania stopki/podpisu.
waskiphoto napisał(a):c)Umieszczanie ukrytych linkow w tekscie to dopiero jest czarna magia...
O co dokładnie Tobie chodzi w tym pytaniu? Chcesz umieszczać niewidoczne dla czytelników/Internautów linki? Nie warto - Google bardzo tego nie lubi i może dać filtr lub ban - hasło black-hat-seo powinno Tobie coś mówić..
A jeśli chodzi o widoczne linki wplecione w treść, gdzie słowa kluczowe występują w treści to jak najbardziej tak. Najbardziej naturalnym linkowaniem jest taki, jak stosowany np. na Wikipedii i innych podobnych serwisach.
waskiphoto napisał(a):d) czym sie rozni precel od wordpress
Precel, to skrót od Presell Page - nazwy rodzaju strony internetowej, zawierającej artykuł o jakimś produkcie. Artykuł ten opisuje cechy (najczęściej zalety) promowanego produktu, a dodatkowo zawiera odsyłacz do strony/serwisu, w którym można go kupić.
Potocznie wśród pozycjonerów preclem określany jest serwis internetowy pozwalający na dodawanie własnych precli (artykułów). Serwis podobny nieco do katalogu stron internetowych.
Wordpress, jak już pisałem wyżej, to oprogramowanie do prowadzenia bloga. Z racji na swoje liczne zalety, mocne strony i łatwość obsługi chętnie wykorzystywany jako podstawa serwisu do umieszczania precli.
waskiphoto napisał(a):e) jak uzywac kanalu rss i po co on jest, przeciez jak bedzie ciagnal art, z innych stron na mojego wordpress to bedzie SPAM.
Kanał RSS służy do automatycznego powiadamiania czytelników o pojawieniu się nowych treści. Najczęściej zawiera tytuły, daty publikacji i odsyłacze URL do właściwych stron na serwisie. Często zawiera również wstępniaki artykułów.
Wyobraź sobie taką sytuację: lubisz czytać artykuły z jakiegoś bloga eksperckiego lub serwisu branżowego. Nie chcesz, nie masz czasu wchodzić codziennie, co kilka godzin na stronę główną serwisu tylko po to, żeby się przekonać, że nie ma tam nic nowego lub nic ciekawego dla Ciebie do przeczytania. Ile straconych minut, ile niepotrzebnie pobranych kB treści.. Jeśli serwis ten udostępnia kanał RSS możesz go subskrybować (przeglądać odpowiednim programem), dzięki temu z zadaną częstotliwością będzie sprawdzany jeden plik XML z tamtego serwisu i Twój czytnik RSS powiadomi Cię, kiedy pojawi się nowa treść. Wtedy będziesz mógł przejść od razu na interesującą stronę - nie będzie trzeba nawet przedzierać się przez menu serwisu.. Kliknij sobie na
ten link w FireFoxie, a zobaczysz jak wygląda kanał RSS jednego serwisu. Opcja z menu:
Widok>Źródło strony pozwoli zobaczyć jak wygląda kod.
Pobierając treść kanału RSS innego serwisu możesz uatrakcyjnić zawartość swojego serwisu. Słusznie zauważyłeś, że jeśli Twój serwis nie będzie zawierać Twoich treści, a jedynie zawartosć kanałów RSS, to będzie to SPAM. Jeśli jednak prowadzisz serwis np. o fotografii, to możesz umieścić dział, w którym będziesz pobierać RSS z serwisów producentów z informacjami o nowych aparatach. Taki RSS może być przydatny dla Twoich czytelników. Od Ciebie dowiedzą się jak robić dobre zdjęcia i jakich błędów unikać, a z RSS przeczytają jakie aparaty są w ofercie producentów.
waskiphoto napisał(a):f) Chcialbym stworzyc wordpressa o tematyce mojej strony( z innych ip) mam zainstalowanego na serwerze, napisze artykul i tu sie konczy moja zabawa i przeradza sie w koszmar. (...)
Dlaczego? Z czym masz problem?