co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pozycjonowanie - podstawy

Postprzez waskiphoto 21 Wrz 2009, o 16:24

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Na imie mam Sebastian. Od jakiegos czasu interesuje mnie pozycjonowanie. Przeczytałem mnóstwo róznych serwisów, for ( mam nawet swoje forum ale nazwy nie bede wymieniał poniewaz zeby nie było ze robie sobie reklame :D ) Pytałem juz o to na roznych forach o pozycjonowaniu,kupowalem poradniki ktore zawieraly az 6 stron.... ale niestety rzadko co dostawałem pełna odpowiedz poniewaz zawsze odsyłali mnie do FAQ ktore czytalem pare razy i zawsze cos nie jasnego sie znalazło. ZE wzgledu ze od miesiaca prowadze swoje forum(phpbb by przemo) postanowiłem ze samemu je sobie wypozycjonuje lecz jest jeden problem.Czytam o preclach, word press itd wszystko pieknie fajnie ale np ja dalej nie rozumiem prostych rzeczy-podstawowych! poniewaz nigdy nie znalazlem takiego forum z opisem krok po kroku...I dlatego trafilem tu bo zauwazylem napis na gł stronie NIE MA GŁUPICH PYTAŃ :D a na znanym forum o pozycjonowaniu (tez nazwy wymieniac nie bede) po dwoch postach dostalem bana na pisanie bo wysyłali mnie do FAq, ktory byl napisany nie zrozumiale dla mnie.
WIec nie smiejcie sie prosze ja po prostu nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania dlatego tez prosze was o wyrozumialosc lub o podanie mi przynajmniej jakiegos adresu forum czy poradnika ktory poprowadzi mnie jak dziecko za reke...
Wiec tak:

a) musisz linkowac swoje forum( tak mi mowia tzn pisza)....w jaki sposob je linkowac gdzie te linki umiesczac pod wzgledem technicznym? Gdzie wkleic skad wziasc te linki????
b) mam wordpress i co z tego ze napisze artykul ale jak potem powiazac ten tekst z moim forum? Czytalem ze najlepiej umiescic w stopce ale jak???? jak generowac te linki z artykółów?
c)Umieszczanie ukrytych linkow w tekscie to dopiero jest czarna magia...
d) czym sie rozni precel od wordpress
e) jak uzywac kanalu rss i po co on jest, przeciez jak bedzie ciagnal art, z innych stron na mojego wordpress to bedzie SPAM.
f) Chcialbym stworzyc wordpressa o tematyce mojej strony( z innych ip) mam zainstalowanego na serwerze, napisze artykul i tu sie konczy moja zabawa i przeradza sie w koszmar.
Jesli chodzi o katalogowanie to kumam "baze" o co chodzi bo to dziecinnie proste zwlaszcza ze posiadam sprytne katalogowanie a tydzien temu zakupilem sobie addera7( ktory zreszta jescze nie dopracowany)
a do tego mam katalog stron z PR 1 i PR 3 , system partnerski w bankier.pl , forum( o bardzo ciekawej tematyce poruszanej w polsce raz w tygodniu) , i pewnie was dziwi to ze mam pare stron ktorymi mozna wlasnie "cos" podlinkowac tzn wzajemnie. Dostalem rowniez ostatnio taki skrypy NeoCron ale to juz calkiem wyzsza szkola dla mnie wiec koncze juz bo macie mnie pewnie dosc a tak szczerze to nigdy takiego DUZEGO posta nie napisalem w zadnym forum nawet na swoim... :cry:

Dziekuje za przeczytanie i jak da rade moja wspaniała publiko prosze o odpowiedz albo odeslac mnie do jakiegos technicznego forum o linkowaniu( tylko nie jezykiem linux :geek: ), swl-ach itp. Dziekuje i pozdrawiam
TO on--Sebastian

Wątek przeniesiony z poddziału Budowa zaplecza. Temat zmieniony na bardziej odpowiedni.
Paweł

Awatar użytkownika
waskiphoto

Sebastianie,
poniżej krótkie odpowiedzi na Twoje pytania. Generalna uwaga: usystematyzuj swoją wiedzę, trochę już jej pewnie masz, lecz nie zawsze widzisz różnicę między pewnymi sprawami.. 6 stronnicowy poradnik, to jakiś wstęp zaledwie, albo skrót z hasłami dla przypomnienia.. Gdyby miał 66 stron, to może byłby bardziej kompletny - może już znałbyś odpowiedzi na swoje pytania.

waskiphoto napisał(a):(...) WIec nie smiejcie sie prosze ja po prostu nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania dlatego tez prosze was o wyrozumialosc lub o podanie mi przynajmniej jakiegos adresu forum czy poradnika ktory poprowadzi mnie jak dziecko za reke...
Wiec tak:

a) musisz linkowac swoje forum( tak mi mowia tzn pisza)....w jaki sposob je linkowac gdzie te linki umiesczac pod wzgledem technicznym? Gdzie wkleic skad wziasc te linki????

Oznacza to, że masz zabiegać o to, żeby jak najwięcej stron w Internecie zawierało linki do Twojego forum - do strony głównej, do poszczególnych kategorii, tematów, czy nawet postów.. Jak linkować? Umieszczać linki, a lepiej zachęcać i ułatwiać ludziom - Twoim forumowiczom - umieszczanie linków do Twojego forum w ich serwisach internetowych.
Linki do swojego forum możesz sam umieszczać, np. na blogach które czytasz lub na innych forach na których się udzielasz. Pamiętaj jednak, żeby nie robić tego nachalnie - umieszczać komentarzy/postów będących reklamami lub tylko i wyłącznie linkami do Twojego forum.

waskiphoto napisał(a):b) mam wordpress i co z tego ze napisze artykul ale jak potem powiazac ten tekst z moim forum? Czytalem ze najlepiej umiescic w stopce ale jak???? jak generowac te linki z artykółów?

Wordpress to oprogramowanie do prowadzenia bloga - obecnie można w oparciu o WordPress prowadzić również tradycyjny serwis firmowy, forum, a nawet sklep internetowy. Piszesz artykuł na temat zgodny z tematyką poruszaną na Twoim forum. W treści artykułu umieszczasz linki do ciekawych opinii lub dyskusji zamieszczonych na Twoim forum lub potwierdzających Twoje argumenty przedstawione w artykule, np. świetne forum dla ebiznesmenów.
W stopce najczęściej umieszcza się linki na forach. Twój skrypt phpBB by Przemo też na pewno ma możliwość dodania stopki/podpisu.

waskiphoto napisał(a):c)Umieszczanie ukrytych linkow w tekscie to dopiero jest czarna magia...

O co dokładnie Tobie chodzi w tym pytaniu? Chcesz umieszczać niewidoczne dla czytelników/Internautów linki? Nie warto - Google bardzo tego nie lubi i może dać filtr lub ban - hasło black-hat-seo powinno Tobie coś mówić..
A jeśli chodzi o widoczne linki wplecione w treść, gdzie słowa kluczowe występują w treści to jak najbardziej tak. Najbardziej naturalnym linkowaniem jest taki, jak stosowany np. na Wikipedii i innych podobnych serwisach.

waskiphoto napisał(a):d) czym sie rozni precel od wordpress

Precel, to skrót od Presell Page - nazwy rodzaju strony internetowej, zawierającej artykuł o jakimś produkcie. Artykuł ten opisuje cechy (najczęściej zalety) promowanego produktu, a dodatkowo zawiera odsyłacz do strony/serwisu, w którym można go kupić.
Potocznie wśród pozycjonerów preclem określany jest serwis internetowy pozwalający na dodawanie własnych precli (artykułów). Serwis podobny nieco do katalogu stron internetowych.
Wordpress, jak już pisałem wyżej, to oprogramowanie do prowadzenia bloga. Z racji na swoje liczne zalety, mocne strony i łatwość obsługi chętnie wykorzystywany jako podstawa serwisu do umieszczania precli.

waskiphoto napisał(a):e) jak uzywac kanalu rss i po co on jest, przeciez jak bedzie ciagnal art, z innych stron na mojego wordpress to bedzie SPAM.

Kanał RSS służy do automatycznego powiadamiania czytelników o pojawieniu się nowych treści. Najczęściej zawiera tytuły, daty publikacji i odsyłacze URL do właściwych stron na serwisie. Często zawiera również wstępniaki artykułów.
Wyobraź sobie taką sytuację: lubisz czytać artykuły z jakiegoś bloga eksperckiego lub serwisu branżowego. Nie chcesz, nie masz czasu wchodzić codziennie, co kilka godzin na stronę główną serwisu tylko po to, żeby się przekonać, że nie ma tam nic nowego lub nic ciekawego dla Ciebie do przeczytania. Ile straconych minut, ile niepotrzebnie pobranych kB treści.. Jeśli serwis ten udostępnia kanał RSS możesz go subskrybować (przeglądać odpowiednim programem), dzięki temu z zadaną częstotliwością będzie sprawdzany jeden plik XML z tamtego serwisu i Twój czytnik RSS powiadomi Cię, kiedy pojawi się nowa treść. Wtedy będziesz mógł przejść od razu na interesującą stronę - nie będzie trzeba nawet przedzierać się przez menu serwisu.. Kliknij sobie na ten link w FireFoxie, a zobaczysz jak wygląda kanał RSS jednego serwisu. Opcja z menu: Widok>Źródło strony pozwoli zobaczyć jak wygląda kod.
Pobierając treść kanału RSS innego serwisu możesz uatrakcyjnić zawartość swojego serwisu. Słusznie zauważyłeś, że jeśli Twój serwis nie będzie zawierać Twoich treści, a jedynie zawartosć kanałów RSS, to będzie to SPAM. Jeśli jednak prowadzisz serwis np. o fotografii, to możesz umieścić dział, w którym będziesz pobierać RSS z serwisów producentów z informacjami o nowych aparatach. Taki RSS może być przydatny dla Twoich czytelników. Od Ciebie dowiedzą się jak robić dobre zdjęcia i jakich błędów unikać, a z RSS przeczytają jakie aparaty są w ofercie producentów.

waskiphoto napisał(a):f) Chcialbym stworzyc wordpressa o tematyce mojej strony( z innych ip) mam zainstalowanego na serwerze, napisze artykul i tu sie konczy moja zabawa i przeradza sie w koszmar. (...)

Dlaczego? Z czym masz problem?

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

tomfab napisał(a):Generalna uwaga: usystematyzuj swoją wiedzę, trochę już jej pewnie masz, lecz nie zawsze widzisz różnicę między pewnymi sprawami.. 6 stronnicowy poradnik, to jakiś wstęp zaledwie, albo skrót z hasłami dla przypomnienia.. Gdyby miał 66 stron, to może byłby bardziej kompletny - może już znałbyś odpowiedzi na swoje pytania.

Ja dodam, że wiedzę na pewno usystematyzujesz zapisując się na ten kurs, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś ;)
http://darmowy-kurs-pozycjonowania.pl/

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Koledzy już tu nieźle Ci poradzili, a ja ze swojej strony zapraszam Cię na mój blog do artykułu, którego temat to : techniki pozycjonerskie - pozycjonowanie w pigułce. Mam nadzieję, że się przyda 8-)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez waskiphoto 23 Wrz 2009, o 01:23

Witam . Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz! (kol.tomfab). Rozjasniło mi to w gowie pare rzeczy.... Rzeczywiscie mam jakąś tam mała wiedze ale jest ona bardzo rozbieżna. Spróbuje teraz, te moje "ścinki" wiedzy przeniesc na wordpressa. Sciagne, zainstaluje, napisze artykuły i pokaze wam wynik moich wypocin..
Mam tez jeszcze dwa pytania. Pierwsze: czy nazwa domeny,adres pod ktorym bedzie wordpress musi dotyczyc tresci mojego wordpressa czy na przykład adres strony jest http://www.salonfryzjerski.pl a wordpress bedzie o papużkach falistych?....Czy wpływa to na pozycjonowanie ? Drugie pytanie: od jaiegos czasu rozgladam sie za jakims szkoleniem/kursem seo i pytanie czy mozecie cos polecic? Najlepiej jak by byl zakonczony jakimś certyfikatem. Ceny sa rozne wahaja sie miedzy 800pln za jeden dzien do 2000 ale o cene mi tu akurat nie chodzi tylko o jakosc oczywiscie :D Jescze raz dziekuje za odpowiedz wszystkim na moje pytania!!!! :mrgreen: . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
waskiphoto

Re:

Postprzez Tomasz Fabiszak 23 Wrz 2009, o 08:18

waskiphoto napisał(a):Witam . Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz! (kol.tomfab). Rozjasniło mi to w gowie pare rzeczy.... Rzeczywiscie mam jakąś tam mała wiedze ale jest ona bardzo rozbieżna. Spróbuje teraz, te moje "ścinki" wiedzy przeniesc na wordpressa. Sciagne, zainstaluje, napisze artykuły i pokaze wam wynik moich wypocin..

Proszę bardzo. Fajnie, że mogłem pomóc. Jeśli będziesz mieć jakieś pytania to pisz. Postawienie swojego serwisu to jest chyba najlepsze co możesz zrobić - wydaje mi się, że nic tak nie systematyzuje i weryfikuje teoretycznej wiedzy, jak jej przetestowanie w praktyce.

waskiphoto napisał(a):Mam tez jeszcze dwa pytania. Pierwsze: czy nazwa domeny,adres pod ktorym bedzie wordpress musi dotyczyc tresci mojego wordpressa czy na przykład adres strony jest http://www.salonfryzjerski.pl a wordpress bedzie o papużkach falistych?....Czy wpływa to na pozycjonowanie?

Treść nie musi dotyczyć adresu, choć powinna. Dla samego pozycjonowania to nie ma wielkiego znaczenia - tak sądzę. Liczy się zawartość - treść serwisu. Owszem, jeśli w domenie są słowa kluczowe, które są również w treści serwisu, to Google to lekko promuje, ale moim zdaniem jest to nieznaczna różnica. Wyszukiwarka Google po pewnym czasie (kiedy zindeksuje nowy serwis) będzie "wiedziało", że Twój serwis jest o papużkach, a nie o salonie fryzjerskim.
Wydaje mi się, że większy problem niż pozycjonowanie może być z jakością ruchu.. Jeśli będziesz promować serwis banerami lub w realu, to ludzie mogą zapamiętać tylko adres WWW i spodziewać się pod nim salonu fryzjerskiego. Widząc stronę o papużkach zamkną ją od razu i nie będą jej czytać. Również znajdując w wynikach wyszukiwania (SERP) adres salonfryzjerski.pl o papużkach, mogą traktować taki serwis nieprofesjonalnie - mieć rezerwę lub brak zaufania do prezentowanych tam treści. W końcu domena dzisiaj to wydatek kilkadziesiąt zł rocznie - nie majątek.

waskiphoto napisał(a):Drugie pytanie: od jaiegos czasu rozgladam sie za jakims szkoleniem/kursem seo i pytanie czy mozecie cos polecic? Najlepiej jak by byl zakonczony jakimś certyfikatem. Ceny sa rozne wahaja sie miedzy 800pln za jeden dzien do 2000 ale o cene mi tu akurat nie chodzi tylko o jakosc oczywiscie :D Jescze raz dziekuje za odpowiedz wszystkim na moje pytania!!!! :mrgreen: . Pozdrawiam

Nie znam, bo nie szukałem intensywnie, szkoleń SEO wartych polecenia. Jeśli jakieś wybierzesz, to napisz tutaj jakie i dlaczego akurat wybrałeś to, a nie inne. Mam nadzieję, że ktoś inny z forumowiczów Tobie pomoże. Gdzieś tu na forum czytałem, że nasz Admin - Krzywy planuje zorganizować szkolenie dotyczące tylko SEO - w grudniu chyba..

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Pozycjonowanie - podstawy

Postprzez waskiphoto 23 Wrz 2009, o 09:03

Polubiłem te forum ,chyba zostane stałym pytającym :D dziekuje za jasna odpowiedz a w sprawie tego grudniowego kursu zaraz wypytam SZEFA :?

Awatar użytkownika
waskiphoto

Re: Re:

Postprzez Paweł Landzberg 23 Wrz 2009, o 10:18

tomfab napisał(a):
waskiphoto napisał(a):Mam tez jeszcze dwa pytania. Pierwsze: czy nazwa domeny,adres pod ktorym bedzie wordpress musi dotyczyc tresci mojego wordpressa czy na przykład adres strony jest http://www.salonfryzjerski.pl a wordpress bedzie o papużkach falistych?....Czy wpływa to na pozycjonowanie?

Treść nie musi dotyczyć adresu, choć powinna. Dla samego pozycjonowania to nie ma wielkiego znaczenia - tak sądzę. Liczy się zawartość - treść serwisu. Owszem, jeśli w domenie są słowa kluczowe, które są również w treści serwisu, to Google to lekko promuje, ale moim zdaniem jest to nieznaczna różnica. Wyszukiwarka Google po pewnym czasie (kiedy zindeksuje nowy serwis) będzie "wiedziało", że Twój serwis jest o papużkach, a nie o salonie fryzjerskim.
Wydaje mi się, że większy problem niż pozycjonowanie może być z jakością ruchu.. Jeśli będziesz promować serwis banerami lub w realu, to ludzie mogą zapamiętać tylko adres WWW i spodziewać się pod nim salonu fryzjerskiego. Widząc stronę o papużkach zamkną ją od razu i nie będą jej czytać. Również znajdując w wynikach wyszukiwania (SERP) adres salonfryzjerski.pl o papużkach, mogą traktować taki serwis nieprofesjonalnie - mieć rezerwę lub brak zaufania do prezentowanych tam treści. W końcu domena dzisiaj to wydatek kilkadziesiąt zł rocznie - nie majątek.

Z mojego doświadczenia wynika, że słowa kluczowe w domenie pomagają w pozycjonowaniu (na te frazy, które znajdują się w domenie). Czasem nawet gdy masz jakieś niszowe słowo w domenie, to bez niczego możesz znaleźć się na pierwszej stronie Google.

Z tym, że tak jak napisał Tomfab: nie ma sensu wykupywać domenę ze słowami kluczowymi niezwiązanymi z zawartością serwisu (tracisz wtedy ten punkt do pozycjonowania na daną frazę, a i dodatkowo mylisz Internautów co do zawartości Twojego serwisu. Przykładowo ktoś chce kupić papugę i szuka w Googlach. Patrzy w wyniki wyszukiwania i tam jest Twoja strona z papużkami w domenie. Oczywiście na myśl przychodzi, że to jest strona z papugami. Osoba taka wchodzi na stronę i.... opuszcza ją, bo ze zdziwieniem stwierdziła, że jest to salon fryzjerski.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Marta_Gr 7 Paź 2009, o 18:56

Witam wszystkich, ja tez jestem początkująca jeżeli chodzi o pozycjonowanie. I własnie robiąc wywiad w necie trafiłam na Wasze forum i tutaj duże zaskoczenie i tym samym plus, że odpowiadacie na posty, a to nie często się zdarza :) Ale wracając do rzeczy, zapisałam sie już na kurs pozycjonowania Pawła Krzyworączki (który jest naprawdę świetny swoją drogą), ale mało mi, więc chciałabym sie zapytać o rekomendacje jeżeli chodzi o kursy w tej tematyce. Najchętniej po angielsku. Do tej pory znalazłam to http://www.ebizmba.com/articles/seo-websites i jak narazie zapisałam się na www.seobook.com bo jakoś mi się wydaje, że do nas to wszystko przychodzi z zagranicy i to w dodatku z opóźnieniem :) tak więc jeżeli możecie coś ciekawego zarekomendować to będę wdzięczna. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marta_Gr

Miejscowość: Berlin/Warszawa

Postprzez Paweł Landzberg 8 Paź 2009, o 11:07

Mi z kolei wydaje się, że za granicą mają małe pojęcie o pozycjonowaniu albo są mało świadomi. Przeglądając kiedyś angielskojęzyczne stronki o pozycjonowaniu zauważyłem, że piszą tam jakieś podstawy, a ludzie skaczą aż z radości w komentarzach za udostępnienie tej wiedzy.

Swoją drogą chodzą słuchy, że nasz admin ma zamiar w niedalekiej przyszłości zrobić kurs stacjonarny na temat pozycjonowania :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Pozycjonowanie i optymalizacja