co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Czy korzystne jest dla firmy założenie drugiej domeny? Mamy juz jedna domenę. Działalność firmy to meble kuchenne i przedpokojowe oraz projektowanie wnętrz. Bardzo dobrze mi znajomy pozycjonuje firmę pod meble kuchenne i przedpokojowe, natomiast powiedział, że projektowanie wnętrz jest dość trudne do przebicia się do pierwszej dziesiątki. Założyłam domenę, która w nazwie ma projektowanie wnętrz + miasto. Czy ma sens pozycjonowanie tej drugiej domeny tylko pod to projektowanie wnętrz? Z góry bardzo dziękuję za wypowiedzi.

Awatar użytkownika
sama nie wiem

Miejscowość: Lublin

To chyba już sama powinnaś wiedzieć/zdecydować, nie znamy Twojej Firmy...

Może, ktoś inny coś innego powie.

Twoja darmowa bramka sms - wysyłaj sms-y za free.
Naprawdę łatwy zarobek w zasięgu Twojej ręki.
Awatar użytkownika
MichaelloClass

Miejscowość: Łódź

Z reguły strona firmowa powinna być jedna. Jednak nie stoi nic na przeszkodzie, aby przykładowo wykupić drugą domenę z treściami dotyczącymi Twoich produktów, wykonania, porad itp. - taka strona wspomagająca. Zawierające ciekawe informacje związane z Twoimi produktami. Stronę tę łatwiej się pozycjonuje i można z niej kierować ruch do strony firmy.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Ja proponuje zamiast drugiej domeny postawić to na subdomenie i zintegrować w jedną całość

miloszgadz

Szkoda ,że nie podałaś nazw domen.

Jeśli człon (nazwa firmy) byłaby w obydwu domenach to miałoby To jeszcze sens...

Czy ma sens pozycjonowanie tej drugiej domeny tylko pod to projektowanie wnętrz?

Ma sens z strony pozycjonerskiej...ta druga strona lepiej się pozycjonuje. Zwłaszcza jak ma tematykę w nazwie.
Jednak dla renomy firmy jest to ogromnie niekorzystne!! Ta druga domena może zostać odebrana jako całkiem inna firma.

Jeśli byłoby np. (twoja przykładowa nazwa domeny) -> dom.pl a druga strona dom-projektowanie.pl
JEST JESZCZE NAJKORZYSTNIEJSZE:)
Pamiętaj ,że czym dłuższa domena tym gorzej ją zapamiętać ! - wszyscy mamy problemy z zapamiętaniem długich domen...a domena z 10znakami + myślniki JEST JUŻ BARDZO TRUDNA DO ZAPAMIĘTANIA

Jeśli działacie tylko w tym mieście to bym powiedział OK. Jednak jest to moje osobiste zdanie ;)

Myślę więc Jestem, Jestem więc się Uczę. Uczę się E-biznesu.
Awatar użytkownika
Piaskowski

Dziękuję za wypowiedzi.
Uzupełniam informacje:
1domena to: www.kuchnie-vena.pl
2 domena(planowana)to: www.aranżacje-wnętrz-lublin.pl
Proszę o opinie. Z góry dziękuję.
Urszula

Awatar użytkownika
sama nie wiem

Moge się mylić i pewnie tak jest :)ale według mnie druga domena jest za długa (zla!).
Ja bym ją nazwał
aranżacje-vena.pl

Pokrywałoby się z nazwą twojej Firmy:)

kuchnie-vena.pl

A Najlepiej zrób jak mówi...
miloszgadz

Awatar użytkownika
Piaskowski

Ponownie dziękuję za podpowiedź. Wymyśliłam nazwę : www.aranżacje-wnętrz-lublin.pl ze względu, że slowo "Vena", niestety nie "coca-cola" niewiele mówi. Pomyślałam, że jak w nazwie domeny umieszczę słowa kluczowe, zawężając je na region lubelski(projektowanie wnętrz to bardzo oblegana dziedzina) to jakoś uda mi się wypozycjonować korzystając także z nazwy.Bardziej sie nastawiam na to, że klienci znajdą nas w google, niż, że będą musieli wpisywać adres.Prosze o dalsze komentarze. Pozdrawiam Urszula

Awatar użytkownika
sama nie wiem

Urszulą...
Zastanawiałaś się ile osób kupuje od tak...wejdzie na Twoją stronę i kupi już od teraz?!

Do tego potrzebna jest marka...twoja firma nie jest coca-colą ale nie oznacza To ,że nie musisz dbać o markę.

Marka to szerokie pojecie...ale bardzo istotne.
Jak idziesz coś kupić to zwykle idziesz tam gdzie coś już kupiłaś.(chyba ,że usługodawca nie zrobił na Tobie wrażenia).
Jeśli ktoś kupi u Was meble to jest duża szansa ,że będzie chciał skorzystać ponownie z Waszych usług!

Klient zrobi Tak. Wejdzie na stronę www.kuchnie-vena.pl i nie znajdzie usług projektowania! (na co może ma teraz ochotę)
Wpisze w google projektowanie wnętrz...i jak myślisz na którym miejscu będzie twoja firma?!

Możesz śmiało zobaczyć jakie masz statystyki w https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal - czy jest To warte rynku Lublina.
Menadżer powiedziałby ,że nie! Bo jest dużo lepsze rozwiązanie.

Świadomość marki (czyli cała paleta usług, ceny i obsługi klienta, wraz z wyglądem strony www) jest Ogromna! Jeśli chcemy kupić np. komputer to wyszukujemy strony internetowej w której już kiedyś kupiliśmy =A....międzyczasie szukamy innych stron które zaproponują nam Tą samo usługę taniej=B. Gdy cena komputera będzie porównywalna (lub nawet troszkę droższa) strony/firmy A - to właśnie Tam kupimy bu jesteśmy zadowoleni z ich usług.(i Tu zaprojektujemy bebechy swojego komputera).

Nie wiem jak wielki jest rynek lublina ale wydaje mi się że rezygnacja z usług na twojej stronie głównej na rzecz rynku lubelskiego jest złym pomysłem.

Z drugiej jednak strony jeśli chcesz funkcjonować na dwóch frontach To dobrze.

Z kolei jeśli zrobiłabyś subdomene z Lublinem (lub nie tylko) - BYŁBY TO NAJLEPSZY POMYSŁ

Ten sam efekt...
Świadomość marki...
Mnie pracy...

Takie jest moje zdanie,
Kłaniam się :bow:
Łukasz

Awatar użytkownika
Piaskowski

Witam
Seredecznie dziękuję za zainteresowanie(tak bardzo mi potrzebne w tej sprawie).
Bardzo przekonywujace są argumenty. W kwestii wyjaśnienia pragnę powiedzieć, że na stronie www.kuchnie-vena.pl jest link do aranzacji wnętrz . Powiem szczerze jestem raczkujacym pozycjonerem(domatorem, ale zapasjonowanym tą wiedzą) i zwyczajnie nie wiem, co to subdomena. Spawdzę na stronach w necie.
Rozważając argumenty mój zadowolony klient , któremu wykonałam kuchnię jak wejdzie na moja stronę www.kuchnie-vena.pl znajdzie tam także dział zarówno z aranżacją wnętrz jak i projektami kuchni.
Moje myślenie o drugiej domenie www.aranzacje-wnetrz-lublin ma na celu dodatkowe wsparcie dla pozycjonowania strony www z wykorzystaniem slów kluczowych zawartych w domenie. Przez rok nie ponoszę żadnych kosztów z tym związanych, dlatego sadzę, ze praca polegajaca na pozycjonowaniu dodatkowo drugiej strony może pomóc, a nie zaszkodzić. Jak wspomniałam nie jestem informatykiem, więc do pełnego obrazu sprawy potrzebna mi jest opinia osób, które się na tym znają. Proszę o dalsze opinie. Za i przeciw. Pozdrawiam Urszula

Awatar użytkownika
sama nie wiem

Wróć do Pozycjonowanie i optymalizacja