Witam
Czy korzystne jest dla firmy założenie drugiej domeny? Mamy juz jedna domenę. Działalność firmy to meble kuchenne i przedpokojowe oraz projektowanie wnętrz. Bardzo dobrze mi znajomy pozycjonuje firmę pod meble kuchenne i przedpokojowe, natomiast powiedział, że projektowanie wnętrz jest dość trudne do przebicia się do pierwszej dziesiątki. Założyłam domenę, która w nazwie ma projektowanie wnętrz + miasto. Czy ma sens pozycjonowanie tej drugiej domeny tylko pod to projektowanie wnętrz? Z góry bardzo dziękuję za wypowiedzi.
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
To chyba już sama powinnaś wiedzieć/zdecydować, nie znamy Twojej Firmy...
Może, ktoś inny coś innego powie.
Może, ktoś inny coś innego powie.
-

MichaelloClass - Posty: 151
- Miejscowość: Łódź
Z reguły strona firmowa powinna być jedna. Jednak nie stoi nic na przeszkodzie, aby przykładowo wykupić drugą domenę z treściami dotyczącymi Twoich produktów, wykonania, porad itp. - taka strona wspomagająca. Zawierające ciekawe informacje związane z Twoimi produktami. Stronę tę łatwiej się pozycjonuje i można z niej kierować ruch do strony firmy.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Ja proponuje zamiast drugiej domeny postawić to na subdomenie i zintegrować w jedną całość
[size=150]KONKURS - najlepsza nazwa dla cmsa[/size]
- miloszgadz
Szkoda ,że nie podałaś nazw domen.
Jeśli człon (nazwa firmy) byłaby w obydwu domenach to miałoby To jeszcze sens...
Ma sens z strony pozycjonerskiej...ta druga strona lepiej się pozycjonuje. Zwłaszcza jak ma tematykę w nazwie.
Jednak dla renomy firmy jest to ogromnie niekorzystne!! Ta druga domena może zostać odebrana jako całkiem inna firma.
Jeśli byłoby np. (twoja przykładowa nazwa domeny) -> dom.pl a druga strona dom-projektowanie.pl
JEST JESZCZE NAJKORZYSTNIEJSZE:)
Pamiętaj ,że czym dłuższa domena tym gorzej ją zapamiętać ! - wszyscy mamy problemy z zapamiętaniem długich domen...a domena z 10znakami + myślniki JEST JUŻ BARDZO TRUDNA DO ZAPAMIĘTANIA
Jeśli działacie tylko w tym mieście to bym powiedział OK. Jednak jest to moje osobiste zdanie
Jeśli człon (nazwa firmy) byłaby w obydwu domenach to miałoby To jeszcze sens...
Czy ma sens pozycjonowanie tej drugiej domeny tylko pod to projektowanie wnętrz?
Ma sens z strony pozycjonerskiej...ta druga strona lepiej się pozycjonuje. Zwłaszcza jak ma tematykę w nazwie.
Jednak dla renomy firmy jest to ogromnie niekorzystne!! Ta druga domena może zostać odebrana jako całkiem inna firma.
Jeśli byłoby np. (twoja przykładowa nazwa domeny) -> dom.pl a druga strona dom-projektowanie.pl
JEST JESZCZE NAJKORZYSTNIEJSZE:)
Pamiętaj ,że czym dłuższa domena tym gorzej ją zapamiętać ! - wszyscy mamy problemy z zapamiętaniem długich domen...a domena z 10znakami + myślniki JEST JUŻ BARDZO TRUDNA DO ZAPAMIĘTANIA
Jeśli działacie tylko w tym mieście to bym powiedział OK. Jednak jest to moje osobiste zdanie
Myślę więc Jestem, Jestem więc się Uczę. Uczę się E-biznesu.
-

Piaskowski - Posty: 157
Dziękuję za wypowiedzi.
Uzupełniam informacje:
1domena to: www.kuchnie-vena.pl
2 domena(planowana)to: www.aranżacje-wnętrz-lublin.pl
Proszę o opinie. Z góry dziękuję.
Urszula
Uzupełniam informacje:
1domena to: www.kuchnie-vena.pl
2 domena(planowana)to: www.aranżacje-wnętrz-lublin.pl
Proszę o opinie. Z góry dziękuję.
Urszula
-

sama nie wiem - Posty: 61
- Miejscowość: Lublin
Moge się mylić i pewnie tak jest
ale według mnie druga domena jest za długa (zla!).
Ja bym ją nazwał
aranżacje-vena.pl
Pokrywałoby się z nazwą twojej Firmy:)
kuchnie-vena.pl
A Najlepiej zrób jak mówi...
miloszgadz
Ja bym ją nazwał
aranżacje-vena.pl
Pokrywałoby się z nazwą twojej Firmy:)
kuchnie-vena.pl
A Najlepiej zrób jak mówi...
miloszgadz
-

Ponownie dziękuję za podpowiedź. Wymyśliłam nazwę : www.aranżacje-wnętrz-lublin.pl ze względu, że slowo "Vena", niestety nie "coca-cola" niewiele mówi. Pomyślałam, że jak w nazwie domeny umieszczę słowa kluczowe, zawężając je na region lubelski(projektowanie wnętrz to bardzo oblegana dziedzina) to jakoś uda mi się wypozycjonować korzystając także z nazwy.Bardziej sie nastawiam na to, że klienci znajdą nas w google, niż, że będą musieli wpisywać adres.Prosze o dalsze komentarze. Pozdrawiam Urszula
-

Urszulą...
Zastanawiałaś się ile osób kupuje od tak...wejdzie na Twoją stronę i kupi już od teraz?!
Do tego potrzebna jest marka...twoja firma nie jest coca-colą ale nie oznacza To ,że nie musisz dbać o markę.
Marka to szerokie pojecie...ale bardzo istotne.
Jak idziesz coś kupić to zwykle idziesz tam gdzie coś już kupiłaś.(chyba ,że usługodawca nie zrobił na Tobie wrażenia).
Jeśli ktoś kupi u Was meble to jest duża szansa ,że będzie chciał skorzystać ponownie z Waszych usług!
Klient zrobi Tak. Wejdzie na stronę www.kuchnie-vena.pl i nie znajdzie usług projektowania! (na co może ma teraz ochotę)
Wpisze w google projektowanie wnętrz...i jak myślisz na którym miejscu będzie twoja firma?!
Możesz śmiało zobaczyć jakie masz statystyki w https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal - czy jest To warte rynku Lublina.
Menadżer powiedziałby ,że nie! Bo jest dużo lepsze rozwiązanie.
Świadomość marki (czyli cała paleta usług, ceny i obsługi klienta, wraz z wyglądem strony www) jest Ogromna! Jeśli chcemy kupić np. komputer to wyszukujemy strony internetowej w której już kiedyś kupiliśmy =A....międzyczasie szukamy innych stron które zaproponują nam Tą samo usługę taniej=B. Gdy cena komputera będzie porównywalna (lub nawet troszkę droższa) strony/firmy A - to właśnie Tam kupimy bu jesteśmy zadowoleni z ich usług.(i Tu zaprojektujemy bebechy swojego komputera).
Nie wiem jak wielki jest rynek lublina ale wydaje mi się że rezygnacja z usług na twojej stronie głównej na rzecz rynku lubelskiego jest złym pomysłem.
Ten sam efekt...
Świadomość marki...
Mnie pracy...
Takie jest moje zdanie,
Kłaniam się
Łukasz
Zastanawiałaś się ile osób kupuje od tak...wejdzie na Twoją stronę i kupi już od teraz?!
Do tego potrzebna jest marka...twoja firma nie jest coca-colą ale nie oznacza To ,że nie musisz dbać o markę.
Marka to szerokie pojecie...ale bardzo istotne.
Jak idziesz coś kupić to zwykle idziesz tam gdzie coś już kupiłaś.(chyba ,że usługodawca nie zrobił na Tobie wrażenia).
Jeśli ktoś kupi u Was meble to jest duża szansa ,że będzie chciał skorzystać ponownie z Waszych usług!
Klient zrobi Tak. Wejdzie na stronę www.kuchnie-vena.pl i nie znajdzie usług projektowania! (na co może ma teraz ochotę)
Wpisze w google projektowanie wnętrz...i jak myślisz na którym miejscu będzie twoja firma?!
Możesz śmiało zobaczyć jakie masz statystyki w https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal - czy jest To warte rynku Lublina.
Menadżer powiedziałby ,że nie! Bo jest dużo lepsze rozwiązanie.
Świadomość marki (czyli cała paleta usług, ceny i obsługi klienta, wraz z wyglądem strony www) jest Ogromna! Jeśli chcemy kupić np. komputer to wyszukujemy strony internetowej w której już kiedyś kupiliśmy =A....międzyczasie szukamy innych stron które zaproponują nam Tą samo usługę taniej=B. Gdy cena komputera będzie porównywalna (lub nawet troszkę droższa) strony/firmy A - to właśnie Tam kupimy bu jesteśmy zadowoleni z ich usług.(i Tu zaprojektujemy bebechy swojego komputera).
Nie wiem jak wielki jest rynek lublina ale wydaje mi się że rezygnacja z usług na twojej stronie głównej na rzecz rynku lubelskiego jest złym pomysłem.
Z drugiej jednak strony jeśli chcesz funkcjonować na dwóch frontach To dobrze.
Z kolei jeśli zrobiłabyś subdomene z Lublinem (lub nie tylko) - BYŁBY TO NAJLEPSZY POMYSŁ
Ten sam efekt...
Świadomość marki...
Mnie pracy...
Takie jest moje zdanie,
Kłaniam się
Łukasz
-

Witam
Seredecznie dziękuję za zainteresowanie(tak bardzo mi potrzebne w tej sprawie).
Bardzo przekonywujace są argumenty. W kwestii wyjaśnienia pragnę powiedzieć, że na stronie www.kuchnie-vena.pl jest link do aranzacji wnętrz . Powiem szczerze jestem raczkujacym pozycjonerem(domatorem, ale zapasjonowanym tą wiedzą) i zwyczajnie nie wiem, co to subdomena. Spawdzę na stronach w necie.
Rozważając argumenty mój zadowolony klient , któremu wykonałam kuchnię jak wejdzie na moja stronę www.kuchnie-vena.pl znajdzie tam także dział zarówno z aranżacją wnętrz jak i projektami kuchni.
Moje myślenie o drugiej domenie www.aranzacje-wnetrz-lublin ma na celu dodatkowe wsparcie dla pozycjonowania strony www z wykorzystaniem slów kluczowych zawartych w domenie. Przez rok nie ponoszę żadnych kosztów z tym związanych, dlatego sadzę, ze praca polegajaca na pozycjonowaniu dodatkowo drugiej strony może pomóc, a nie zaszkodzić. Jak wspomniałam nie jestem informatykiem, więc do pełnego obrazu sprawy potrzebna mi jest opinia osób, które się na tym znają. Proszę o dalsze opinie. Za i przeciw. Pozdrawiam Urszula
Seredecznie dziękuję za zainteresowanie(tak bardzo mi potrzebne w tej sprawie).
Bardzo przekonywujace są argumenty. W kwestii wyjaśnienia pragnę powiedzieć, że na stronie www.kuchnie-vena.pl jest link do aranzacji wnętrz . Powiem szczerze jestem raczkujacym pozycjonerem(domatorem, ale zapasjonowanym tą wiedzą) i zwyczajnie nie wiem, co to subdomena. Spawdzę na stronach w necie.
Rozważając argumenty mój zadowolony klient , któremu wykonałam kuchnię jak wejdzie na moja stronę www.kuchnie-vena.pl znajdzie tam także dział zarówno z aranżacją wnętrz jak i projektami kuchni.
Moje myślenie o drugiej domenie www.aranzacje-wnetrz-lublin ma na celu dodatkowe wsparcie dla pozycjonowania strony www z wykorzystaniem slów kluczowych zawartych w domenie. Przez rok nie ponoszę żadnych kosztów z tym związanych, dlatego sadzę, ze praca polegajaca na pozycjonowaniu dodatkowo drugiej strony może pomóc, a nie zaszkodzić. Jak wspomniałam nie jestem informatykiem, więc do pełnego obrazu sprawy potrzebna mi jest opinia osób, które się na tym znają. Proszę o dalsze opinie. Za i przeciw. Pozdrawiam Urszula
-

10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Pozycjonowanie i optymalizacja
-