Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Co o tym sądzicie? Mnie ostatnio naszły takie refleksje i myślę że koniec SEO jakie znamy jest prędzej czy później (w Polsce na pewno później) nieunikniony. Niemalże z dnia na dzień popularność zyskują social media, którymi to zachwycają się marketerzy na całym świecie i wcale im się nie dziwię. Obecnie ogromne znaczenie w naszych czasach nadpodaży ma docieranie do precyzyjnie określonych odbiorców, co jest możliwe dzięki temu, że... ludzie sami chętnie podają mnóstwo informacji o sobie na swoich profilach w portalach społecznościowych gdzie liczba użytkowników sięga setek milionów. Przykładowo Facebook - 500 mln, UE - 491. Nie wiem jak jest teraz, ale czytałem jakiś czas temu artykuł, w którym to podawano że tego i tego dnia liczba odsłon Facebooka przekroczyła liczbę odsłon zdyszanego wujka Google'a... Może więc warto rozwijać się w kierunku SMO zamiast poświęcać swój czas na budowanie zaplecz pod SEO, którym końca nie widać, zdobywać doświadczenie w facebook marketingu i social mediach? Wiadomo, że nie od razu, póki co w zależności oczywiście od biznesu przy promowaniu stron należy podzielić swoje wysiłki między SEO, SEM i SMO. Osoby zainteresowane tematem odsyłam do książki "Godzina dziennie z Facebook marketingiem" oraz "E-przyjaciele. Zobacz, co media społecznościowe mogą zrobić dla Twojej firmy" Pierwsza wydana w grudniu 2010, druga styczeń 2011 więc tematyka świeża. Swoją drogą nie polecam kupowania książek o tematyce ebiznesowej starszych niż te wydane w 2009. Strata pieniędzy i czasu na ich czytanie. Tutaj wszystko zmienia się tak szybko, że wiedza sprzed 2 lat często okazuje się zdeaktualizowana, a prognozy na "przyszłość" nietrafne.
-

Jarek87 - Posty: 99
- Miejscowość: Warszawa
Jestem zdania, że trzeba także zacząć przynajmniej wchodzić coraz bardziej w social media. Tam jest naprawdę spory potencjał. Po za tym nigdy nie ma pewności, że Google nie zeświruje i nie pobanuje różnych stron
Wiadomo - gdzie są ludzie, tam jest kasa, a w społecznościówkach ludzi nie brakuje
Ps. Tą pierwszą książkę mam w zakładkach, ale nie mogę się zebrać, żeby ją kupić
Ps. Tą pierwszą książkę mam w zakładkach, ale nie mogę się zebrać, żeby ją kupić
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Abstrahując już od tego, że w Polsce SEO jest rozumiane jako pozycjonowanie stron choć w oryginale oznacza ich optymalizację a pozycjonowanie powinno być określane skrótem SEP.
Social media mają duży potencjał, co więcej wyszukiwarki zapewne też wkrótce zaczną wykorzystywać informacje tam dostępne do ustalania rankingów (SERP-ów)... więc zamiast śmierci to jak znam życie przejdzie ewolucję... i działania rozszerzą się o wykorzystanie SM. Już teraz jest parę fajnych narzędzi do spamowania SM
Social media mają duży potencjał, co więcej wyszukiwarki zapewne też wkrótce zaczną wykorzystywać informacje tam dostępne do ustalania rankingów (SERP-ów)... więc zamiast śmierci to jak znam życie przejdzie ewolucję... i działania rozszerzą się o wykorzystanie SM. Już teraz jest parę fajnych narzędzi do spamowania SM
-

swirus71 - Posty: 293
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Pozycjonowanie i optymalizacja
-