Rok założenia: 2008Kontakt
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy klasyczne SEO odejdzie do lamusa?

Postprzez Jarek87
napisane: 4 Lut 2011, o 10:06

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Co o tym sądzicie? Mnie ostatnio naszły takie refleksje i myślę że koniec SEO jakie znamy jest prędzej czy później (w Polsce na pewno później) nieunikniony. Niemalże z dnia na dzień popularność zyskują social media, którymi to zachwycają się marketerzy na całym świecie i wcale im się nie dziwię. Obecnie ogromne znaczenie w naszych czasach nadpodaży ma docieranie do precyzyjnie określonych odbiorców, co jest możliwe dzięki temu, że... ludzie sami chętnie podają mnóstwo informacji o sobie na swoich profilach w portalach społecznościowych gdzie liczba użytkowników sięga setek milionów. Przykładowo Facebook - 500 mln, UE - 491. Nie wiem jak jest teraz, ale czytałem jakiś czas temu artykuł, w którym to podawano że tego i tego dnia liczba odsłon Facebooka przekroczyła liczbę odsłon zdyszanego wujka Google'a... Może więc warto rozwijać się w kierunku SMO zamiast poświęcać swój czas na budowanie zaplecz pod SEO, którym końca nie widać, zdobywać doświadczenie w facebook marketingu i social mediach? Wiadomo, że nie od razu, póki co w zależności oczywiście od biznesu przy promowaniu stron należy podzielić swoje wysiłki między SEO, SEM i SMO. Osoby zainteresowane tematem odsyłam do książki "Godzina dziennie z Facebook marketingiem" oraz "E-przyjaciele. Zobacz, co media społecznościowe mogą zrobić dla Twojej firmy" Pierwsza wydana w grudniu 2010, druga styczeń 2011 więc tematyka świeża. Swoją drogą nie polecam kupowania książek o tematyce ebiznesowej starszych niż te wydane w 2009. Strata pieniędzy i czasu na ich czytanie. Tutaj wszystko zmienia się tak szybko, że wiedza sprzed 2 lat często okazuje się zdeaktualizowana, a prognozy na "przyszłość" nietrafne.

Awatar użytkownika
Jarek87

Miejscowość: Warszawa

Social Media

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 4 Lut 2011, o 13:36

Jestem zdania, że trzeba także zacząć przynajmniej wchodzić coraz bardziej w social media. Tam jest naprawdę spory potencjał. Po za tym nigdy nie ma pewności, że Google nie zeświruje i nie pobanuje różnych stron :P Wiadomo - gdzie są ludzie, tam jest kasa, a w społecznościówkach ludzi nie brakuje ;)

Ps. Tą pierwszą książkę mam w zakładkach, ale nie mogę się zebrać, żeby ją kupić ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Śmierć sEO wieścili już wielokrotnie

Postprzez swirus71
napisane: 5 Lut 2011, o 17:49

Abstrahując już od tego, że w Polsce SEO jest rozumiane jako pozycjonowanie stron choć w oryginale oznacza ich optymalizację a pozycjonowanie powinno być określane skrótem SEP.
Social media mają duży potencjał, co więcej wyszukiwarki zapewne też wkrótce zaczną wykorzystywać informacje tam dostępne do ustalania rankingów (SERP-ów)... więc zamiast śmierci to jak znam życie przejdzie ewolucję... i działania rozszerzą się o wykorzystanie SM. Już teraz jest parę fajnych narzędzi do spamowania SM :twisted:

Awatar użytkownika
swirus71

Wróć do Pozycjonowanie i optymalizacja