co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
adresy miejsc w Sieci, które koniecznie warto odwiedzić, poznać i dodać do ulubionych

Znalazłem w Sieci raport Federacji Konsumentów opracowany na zlecenie Ministerstwa Gospodarki: Raport z wyników monitoringu sklepów internetowych

Podsumowanie badania
W 2006 roku znaleźliśmy 3 sklepy, które spełniały warunki „ideału” – po prostu
podawały prawidłowo wszystkie informacje wymagane prawem. Już wówczas
uznaliśmy, że wynik jest fatalny, licząc jednak na poprawę. Nasze nadzieje miały
dobre uzasadnienie – rynek rozwijał się dynamicznie, rosła konkurencja – te czynniki
powinny spowodować wzrost przestrzegania prawa w podstawowym chociażby
zakresie.
W 2009 roku nie znaleźliśmy nawet jednego ideału. Można naturalnie obarczyć winą
kryzys, który potrafi obniżać standardy – wówczas cena bywa czynnikiem
decydującym. Można zastanawiać się czy to brak stabilizacji rynku spowodował brak
postępu w przestrzeganiu prawa. Faktem jest, że jest źle i chyba tak źle jeszcze nie
było, skoro duże i wydawało by się renomowane sklepy nie mogą zaproponować
regulaminu bez istotnych wad.

Ostre podsumowanie. Dlatego polecam tę lekturę wszystkim prowadzącym sklepy internetowe. Byście nie odstraszali swoich Klientów brakiem znajomości prawa oraz brakiem informacji, które są wymagane przez prawo oraz przez dobre zwyczaje i etykę. Mam nadzieję, że znajdziecie w tym raporcie kilka cennych wskazówek, dzięki którym nam konsumentom będzie się lepiej kupować w Waszych sklepach, zwiększając Wasze przychody.

PS Nie znalazłem lepszej kategorii na forum dla tej informacji. Może warto utworzyć "e-Handel - informacje związane z prowadzeniem sklepu internetowego". Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Druga strona medalu

Postprzez MichaelloClass 25 Maj 2010, o 20:44

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Gdyby co miesiąc nie robili poprawek do ustawy to właściciele sklepów by nadążyli ze zmianami. No ale nie wszyscy mają prawnika w swojej Firmie i mają czas te wszystkie zmiany śledzić.

Twoja darmowa bramka sms - wysyłaj sms-y za free.
Naprawdę łatwy zarobek w zasięgu Twojej ręki.
Awatar użytkownika
MichaelloClass

Miejscowość: Łódź

Chodzi o podstawy

Postprzez Tomasz Fabiszak 25 Maj 2010, o 23:29

Ustaw jest tyle, że na pewno częściej niż raz w miesiącu są jakieś zmiany w prawie ;) Na szczęście nie wszystkie dotyczą biznesu.

Niestety wciąż spotyka się sklepy internetowe, gdzie właściciel/prowadzący nie podaje ani pełnych danych firmy, ani danych do siebie, ani siedziby. Czasami nawet maila i telefonu nie ma. Wymogi oznaczenia przedsiębiorcy istnieją w biznesie "od zawsze".

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Tomasz Fabiszak napisał(a):Niestety wciąż spotyka się sklepy internetowe, gdzie właściciel/prowadzący nie podaje ani pełnych danych firmy, ani danych do siebie, ani siedziby. Czasami nawet maila i telefonu nie ma. Wymogi oznaczenia przedsiębiorcy istnieją w biznesie "od zawsze".

Właściciele takich sklepów sami sobie szkodzą. Wystarczy umieścić dane kontaktowe i firmowe żeby zwiększyć sprzedaż. Nikt normalny nie kupi w takim "anonimowym" sklepie.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Nowy dział?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 31 Maj 2010, o 19:56

Tomasz Fabiszak napisał(a): Nie znalazłem lepszej kategorii na forum dla tej informacji. Może warto utworzyć "e-Handel - informacje związane z prowadzeniem sklepu internetowego". Co o tym myślicie?

Sam nie wiem, Tomku. W sumie jest kilka działów, gdzie taki wpis można umieścić. Czy "e-handel" jest potrzebny? Może niech się inni wypowiedzą. No chyba żeby zrobić poddział "sklepy internetowe" w dziale... hmm, albo "strefa webmastera..." albo "e-marketing...". Co myślicie?

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wypowiedzcie się proszę

Postprzez Tomasz Fabiszak 2 Cze 2010, o 16:41

Też tak myślę Pawle, że więcej osób by się musiało wypowiedzieć, czy nowy dział jest potrzebny. Szczególnie tych z nas, którzy mają sklepy internetowe.

Taka wskazówka jak prowadzić sklep, to ani nie optymalizacja techniczna (choć jednak jest to zmiana treści - zwiększenie usability), ani nie stanowisko e-biznesmena.

W dziale "E-reklama, e-marketing, e-promocja" osobne kategorie mają m.in. blog, autoresponder, newsletter, aukcje Allegro.. Czemu nie sklepy internetowe?

Ponawiam pytanie - swoje i Pawła - co myślicie o nowym dziale? Czy jest potrzebny?

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Zły pomysł :p

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka 2 Cze 2010, o 16:49

Moim zdaniem nie jest potrzebny. Dlaczego?
Gdy chcemy napisać o promocji sklepu piszemy w "E-reklama, E-marketing, E-promocja"
O systemach/skryptach sklepowych piszemy w "Strefa webmastera"
O pozycjonowaniu w dziale "Pozycjonowanie"
itp.

Bez sensu tworzyć poddział sklepy internetowe, będzie tam bałagan. Będą tam informacje o pozycjonowaniu, skryptach, promocji itp. A o tym można pisać w działach które wymieniłem wyżej.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Może a nie musi

Postprzez Paweł Landzberg 3 Cze 2010, o 10:17

Jak dla mnie może być taki dział, ale nie musi być koniecznie. Jak Daniel napisał można wątki o sklepach powrzucać do innych działów...

Tomasz Fabiszak napisał(a):W dziale "E-reklama, e-marketing, e-promocja" osobne kategorie mają m.in. blog, autoresponder, newsletter, aukcje Allegro.. Czemu nie sklepy internetowe?

... choć z drugiej strony faktycznie mamy przykładowo dział dla bloga, to czemu nie miałby być dla sklepów internetowych. Ja mam neutralne zdanie na ten temat.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Przemyślałem sprawę i utworzyłem dział czy tam poddział "sklepy internetowe" w "strefie webmastera..."
Rzeczywiście - był potrzebny. Dzięki Tomku za propozycję i Twoje argumenty!
Dodatkowo przetasowałem nieco kolejność poddziałów w "strefie webmastera...". Teraz jest bardziej logicznie.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

:)

Postprzez Tomasz Fabiszak 4 Cze 2010, o 10:58

Dzięki Pawle za błyskawiczną decyzję i akcję o założeniu działu o sklepach internetowych, choć niestety zainteresowanie jest mizerne, tzn. wypowiedzieliście się prawie tylko Wy - Admin i Moderatorzy - co ciekawsze w chłodnym lub ambiwalentnym tonie ;)

Tym bardziej fajnie, że osobisty stosunek nie przesądza nad kształtem forum.
Mam nadzieję, że 1 nowy dział nie przysporzy Wam dużo roboty w moderowaniu.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Wróć do Portale / serwisy / fora / blogi...

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości