Rok założenia: 2008Kontakt
adresy miejsc w Sieci, które koniecznie warto odwiedzić, poznać i dodać do ulubionych
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Podoba mi sie pomysł belki z podobnymi tematami i dałabym ją na górze (może z jakimś tytułem "podobne tematy") ;)

Myślę, że rzeczywiście lepiej byłoby, żeby można było ręcznie wyróżniać ciekawe wątki - miałbyś wpływ na to co się wyświetla i uniknąłbyś promowania wątku "uśmiecham się do tego z góry". Który jakoś specjalnie nie jest oryginalny (choć ludzie to lubią)

najaktywniejszymi i najczęściej wyświetlanymi tematami są te z działu gier i zabaw

można to jakoś wykorzystać, może to być np. sygnał, że ludzie lubią się pobawić i to ich uaktywnia więc może pokazać (wyóżnić) jakieś zabawy, których nie ma na innych forach.
Muszę przyznać że "zabawy forumowe" było kategorią, która mnie zaciekawiła i zajrzałam tam. Więc może warto docenić "zabawę" jako całkiem dobrze pasującą do forum wielotematycznego i znaleźć jakieś bardzo szczególne zabawy, które wyróżnią twoje "ciche forum". ;)

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Rozwój forum wielotematycznego

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 31 Maj 2009, o 19:48

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Masz Kamilu ciężki orzech do zgryzienia.
Rady Eli uważam za bardzo trafne. Być może jesteśmy razem z Elą jedynymi osobami na Świecie, które tak uważają, ale... no właśnie. Może nie do końca o to chodzi. Tzn. nie jesteśmy Twoją grupą docelową, więc nasze rady poniekąd nie są najlepsze.

Powinieneś popytać swoich forumowiczów. Zrób to koniecznie. Mam pomysł: zrób ankietę. Zachęć jakoś Twoich forumowiczów do wzięcia w niej udziału. Wykorzystaj np. to narzędzie do ankiet - znalazłem je przypadkowo ostatnio (tzn. jedna studentka poprosiła mnie o wypełnienie ankiety - i wypełniłem). Jest darmowe, łatwe w obsłudze i bardzo przyjazne dla wypełniającego ankietę.
Po takiej ankiecie będziesz wiedział, jak Twoi forumowicze chcą być postrzegani.
Czy czują się w tej chwili jakoś wyjątkowo, będąc na Twoim forum?
Co ich przyciągnęło?
Co im się podoba?
Co by zmienili? itp. itd.

Ale pomysł z jakimś szczególnym elementem Twojego forum uważam za doskonały.
A powiększenie czcionek i wyróżnienie głównych kategorii/działów - wyjdzie Ci tylko na dobre.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Z tymi czcionkami, to jeśli koniecznie lubisz małe, daj może ludziom wybór tak, jak Wigen na swojej stronce http://www.zaplecze-kultury.pl (w prawym, górnym rogu możesz zmieniać wielkość czcionki). Jakby było możliwe takie rozwiązanie na Twoim forum to myślę, że czemu nie ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Paweł Landzberg napisał(a):Z tymi czcionkami, to jeśli koniecznie lubisz małe, daj może ludziom wybór tak, jak Wigen na swojej stronce http://www.zaplecze-kultury.pl (w prawym, górnym rogu możesz zmieniać wielkość czcionki). Jakby było możliwe takie rozwiązanie na Twoim forum to myślę, że czemu nie ;)

Dzięki, sprawdzę czy jest taka możliwość, ale wolę dogodzić userom, niż sobie :)

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Re: Pomysły na rozwój forum wielotematycznego

Postprzez Mariola
napisane: 2 Cze 2009, o 09:20

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja może podejdę z innej strony - wydaje mi się, że trudno jest "od zera" zbudować forum "o wszystkim".
Wiem, bo sama jestem nałogową uczestniczką takiego forum - ale ono powstało dlatego, że było dla konkretnej grupy: młodych mam i starających się o dziecko.
Dzieci się urodziły i podrosły, uczestnicy/uczestniczki się polubili.
I stopniowo zrobiło się z forum dzieciowego forum o wszystkim - mydło i powidło.

Wydaje mi się, że jeśli bardzo Ci zależy na wielotematyczności, to powinieneś znaleźć jednak jakiś wyróżnik - coś co by sprawiło, że określeni ludzie odnajdą się w tej wielotematyczności, a inni nie - i odejdą.

Łatwo powiedzieć, wiem ;))

Awatar użytkownika
Mariola

Miejscowość: Śląsk

Dzięki za sugestię. Z tym ostatnim się oczywiście zgadzam, ale chcę zaznaczyć, że ja nie robię wszystkiego od zera, bo forum za jakiś czas będzie miało już dwa lata :P

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Poprzednia

Wróć do Portale / serwisy / fora / blogi...