11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Natrafiłem dzisiaj na blogu Barbary Szumockiej - Pierwszy E-biznes na serwis animoto.com. Serwis dzięki któremu możemy szybko i sprawnie stworzyć darmowy 30 sekundowy filmik. Oczywiście po opłaceniu usługi możemy tworzyć dłuższe filmy. Można tworzyć różne efekty, dodawać muzykę - miodzio 
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
- Miejscowość: Kraków
Bardzo fajny pomysł (między innymi na zarabianie) na serwis. Nie sprawdzałem tego jeszcze na własnej skórze, ale wygląda, że jest dosyć przyjemne w użytkowaniu. Przyda mi się do stworzenia filmiku, który ostatnio chodzi mi po głowie.
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi 
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
Wygląda całkiem fajnie to narzędzie. Nawet ten przykładowy filmik jest efektowny. Myślę, że się przyda - dodano do zakładek 
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Macie rację - super pomysł i fajny serwis. Oczywiście znam go również.
Widziałem już przynajmniej kilka filmików zrobionych przez amatorów w animoto. I zrobiły na mnie wrażenie! Właśnie to jest niezwykłe: ci ludzie nie znali się na obróbce wideo i tworzeniu filmów, a zrobili coś naprawdę fajnego i wyglądającego niemal profesjonalnie. Świetna sprawa.
Określiłbym ten rodzaj ebiznesu jako coś z pogranicza Web 2.0 i Web 3.0. W skrócie:
- Web 1.0 to były "zwykłe" serwisy WWW; "zwykłe" tzn. redaktorzy / właściciele serwisów przygotowywali treść.
- Web 2.0 to społecznościówka, czyli tworzenie kontentu przez wielu użytkowników, plus oczywiście wiele innych elementów, które sprawiają, że userzy mają wiele możliwości wyrażania siebie w Sieci.
- Web 3.0 to nowy trend, który dopiero się zaczyna; jego głównym elementem są zautomatyzowane serwisy oferujące różne e-usługi.
Animoto.com jest gdzieś pomiędzy Web 2.0 a Web 3.0. Dlaczego? Bo oferuje elementy Web 2.0 (społeczność) oraz Web 3.0 (zautomatyzowana e-usługa w postaci umożliwienia tworzenia własnych filmów wideo online).
Warto uważnie obserwować takie serwisy. Szczególnie wtedy, jeśli szukamy pomysłu na ebiznes.
Widziałem już przynajmniej kilka filmików zrobionych przez amatorów w animoto. I zrobiły na mnie wrażenie! Właśnie to jest niezwykłe: ci ludzie nie znali się na obróbce wideo i tworzeniu filmów, a zrobili coś naprawdę fajnego i wyglądającego niemal profesjonalnie. Świetna sprawa.
Określiłbym ten rodzaj ebiznesu jako coś z pogranicza Web 2.0 i Web 3.0. W skrócie:
- Web 1.0 to były "zwykłe" serwisy WWW; "zwykłe" tzn. redaktorzy / właściciele serwisów przygotowywali treść.
- Web 2.0 to społecznościówka, czyli tworzenie kontentu przez wielu użytkowników, plus oczywiście wiele innych elementów, które sprawiają, że userzy mają wiele możliwości wyrażania siebie w Sieci.
- Web 3.0 to nowy trend, który dopiero się zaczyna; jego głównym elementem są zautomatyzowane serwisy oferujące różne e-usługi.
Animoto.com jest gdzieś pomiędzy Web 2.0 a Web 3.0. Dlaczego? Bo oferuje elementy Web 2.0 (społeczność) oraz Web 3.0 (zautomatyzowana e-usługa w postaci umożliwienia tworzenia własnych filmów wideo online).
Warto uważnie obserwować takie serwisy. Szczególnie wtedy, jeśli szukamy pomysłu na ebiznes.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
a może ktoś wie jak wygląda sprawa praw autorskich do muzyki - czy np. muzykę dawną można wykorzystywać bezpłatnie do takich prezentacji - gdzie to sprawdzić?
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Elżbieta Kalinowska napisał(a):a może ktoś wie jak wygląda sprawa praw autorskich do muzyki - czy np. muzykę dawną można wykorzystywać bezpłatnie do takich prezentacji - gdzie to sprawdzić?
Jeżeli autor się zgodził na udostępnienie jego utworów za darmo, to wydaje mi się, że nie powinno być problemów. W przypadku starszych utworów jest, a przynajmniej powinno być ławtwiej.
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi 
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
Nie ma za co
Autor musi się zgodzić - a weź dotrzyj do autora ;p
-

Marcin Godlewski - Posty: 605
a weź dotrzyj do autora
No właśnie...
Szczęśliwie w animoto można wykorzystać ich galerię muzyczną. Udało mi się znaleźć całkiem fajną muzyczkę, pasującą do prezentacji.
Szkoda tylko, że darmowa wersja pozwala na tak krótkie prezentacje, do tego nie zawsze "złapie" te kilkanaście slajdów jakie zalecają dla tak krókich prezentacji.
Dla mnie jest to fnatastyczny przykład motywowania "poszukiwaczy darmochy" do zapłacenia za coś
Na jakimś innym wątku rozmawialiśmy o tym, jak można "złapać" takiego "darmo-lubcę"
Masz problem?
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Portale / serwisy / fora / blogi...
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość