Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich serdecznie :)

Jest to praktycznie jeden z moich pierwszych postów na forum.

Od kilku ładnych miesięcy piszę na moim blogu : http://dominikbroszczyk.pl/ staram się Go udoskonalać jak tylko mogę, korzystam z nabytej wiedzy, ale do tej pory był on w zasadzie w formie testowej.
Przez niecały rok, uczestniczyłem w szkoleniach dotyczących sprzedaży, marketingu (ogólnie e-commerce), zależało mi przede wszystkim na tym aby zrozumieć ten rynek oraz mechanizmy jakie nim rządzą.
Teraz gdy już mam o tym wszystkim ogólne pojęcie chcę zacząć działać i odnosić zyski. Bardzo zależy mi na tym abym lubił to co robię.
Zastanawiam się tylko czy nisze o których myślę będą rentowne.

Pierwszy pomysł to blog o psychologii, NLP i rozwoju osobistym
Drugi pomysł to blog o marketingu internetowym, kwestiach technicznych, zawierający instrukcje co i jak robić ( coś na wzór Mirka Szmajdy)

Niewątpliwie na chwilę obecną większą wiedzę mam na pierwszy temat, ale przecież wszystkiego można się nauczyć :slonko:
Chciałbym wiedzieć:

Co myślicie o tych niszach?
Która może mi zapewnić stały dochód z produktów informacyjnych?
Czy połączenie tych dwóch tematów na jednym blogu to dobry pomysł?
Co zmienić na obecnym blogu?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Dominik Broszczyk

propozycje

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 4 Sty 2012, o 01:41

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tak, choć ukierunkowanie się na jedną tematykę nie jest złe, to jednak w dłuższej perspektywie czasu rozszerzenie działaności pozwoli zdobyć nowych czytelników - zainteresowanych marketingiem. Jednym zdaniem, przy zawężonej specjalizacji dotrzesz do mniejszej ilości czytelników niż przy dwóch. Druga sprawa, tematyka marketingu internetowego wcale aż tak bardzo nie odbiega od głównej specjalizacji, jeśli uda ci się połączyć obydwie metody może coś ciekawego z tego wyjść.

Sam wygląd bloga nie jest zły.
Dla wpisów przydałoby się zdefiniować wypisy, w tej chwili blog jest nieczytelny przez natłok informacji. Ogranicz się do podawania zajawki artykułu, jednocześnie dając możliwość kliknięcia w link "Czytaj dalej".

Od strony SEO mogłoby być nieco lepiej. Ja osobiście nie preferuje tego typu schematu Title w URL, trzeba też pamiętać tutaj o ogranczeniach Google, dobrze że chociaż nazwa bloga jest ostatnia.

Yahoo Site Explorer umarł, lecz istnieje możliwość dodania nowych parametrów w SeoQuake, które całkowicie zastąpią sławne YBL. Odwiedź blog techformator.pl i pobierz listę parametrów Majestic SEO.
Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

zajawki wpisów

Postprzez Dominik Broszczyk
napisane: 4 Sty 2012, o 11:35

A jak mam ustawić zajawki wpisów? Nie mogę znaleźć tej opcji

Dominik Broszczyk

Opinie i podział

Postprzez Dominik Broszczyk
napisane: 4 Sty 2012, o 12:11

Dominik Broszczyk napisał(a):A jak mam ustawić zajawki wpisów? Nie mogę znaleźć tej opcji

Ok, poradziłem sobie już z tym problemem.

Zastanawiam się teraz, jak to zrobić, aby posty dotyczące psychologii były w jednej kolumnie (stronie) a posty o e-biznesie w drugiej, tak aby był porządek. Jak myślicie jak to dobrze rozwiązać ?

Proszę także o opinie dotyczące mojego pierwszego wpisu w tym temacie, każda sugestia może być na wagę złota :)

Dominik Broszczyk

opinia i porada

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 6 Sty 2012, o 04:12

Pierwszy pomysł to blog o psychologii, NLP i rozwoju osobistym

Zupelnie nierentowne, nisza zapchana po brzegi polecajacymi produkty Zlotych Mysli.

Drugi pomysł to blog o marketingu internetowym, kwestiach technicznych, zawierający instrukcje co i jak robić

Tez bez rewelacji - reklamy beda pewnie podobne co na blogu Krzyska Lisa. Trudno sie z tym przebic.

Która może mi zapewnić stały dochód z produktów informacyjnych?

Jak bedziesz uparty, to kazda, ale sa raczej kiepskie.

Nie. Google lubi monotematycznosc: http://blogtimes.pl/jak-w-1-dzien-podwo ... -do-20-000

Szate graficzna - jest dosyc nieczytelna, miejscami ewidentnie gryzie sie z tekstem.

Rozsądna cena hostingu to 300zł rocznie. Wybierz najlepszy hosting, aby nie mieć problemów ze swoją stroną WWW. Z kolei aby nie mieć problemów ze swoim komputerem, wybierz najlepszy antywirus i zainstaluj go zgodnie z moimi instrukcjami.
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Wróć do Pomysły na e-biznes