Edwin Lewczuk napisał(a):Witam forumowiczów.
Witaj na forum Edwinie

Edwin Lewczuk napisał(a):Tak od dłuższego czasu nosze się zamiarem stworzenia sklepu zielarskiego. W zasadzie wszystko mam gotowe skrypt, forum domeny, towar itp. Ale jest jedno ale czy na to będzie jakieś "branie". Czy znajdę klientów?
Do tej pory sprzedawałem zioła hurtem i jest z tego jakaś kasa (mam dostęp do ilości hurtowych wszystkich produkowanych w Polsce ziół i zarazem jestem ich producentem

z egzotykami też bym sobie poradził).
Wydaje się, że znajdziesz klientów detalicznych - uproszczona analiza wykazuje, że
ludzie szukają ziół w Internecie.
Skoro masz towar,
doświadczenie w jego sprzedaży, domenę(y), oprogramowanie sklepu to wydaje się, że możesz startować..
Musisz jednak mieć jeszcze kilka rzeczy na uwadze:
1. Wytrwałość i zapał - do przygotowania oferty, do ustalenia strategii, do regularnych działań promocji Twojego sklepu. Twój serwis internetowy może być zauważony dopiero po kilku miesiącach promocji.
Edwin Lewczuk napisał(a):Jak tak szukam po necie podobnych rozwiązań to nie bardzo znajduję. Za zwyczaj jeśli chodzi o zioła to można znaleźć głównie jakieś chińskie mieszanki czy gotowe produkty w postaci kremów albo tabletek itp. A mi chodzi o sprzedaż detaliczną np. takiej melisy czy mięty prosto jak to się mówi z pola (oczywiście wysuszonej) ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że takie jest dużo lepsza niż te herbatki oferowane przez duże firmy.
2. Musisz umieć przekonać klientów o tym, że zioła od Ciebie są lepsze i
dlaczego są lepsze. Umieć o tym ciekawie i przekonująco pisać (w sklepie lub na blogu oraz w mailach) oraz tłumaczyć przez telefon. Co zaskakujące (dla mnie laika) ludzie w internecie dużo częściej szukają ziół szwedzkich niż polskich - może do polskich jest większy dostęp, a może szwedzkie są lepsze, albo bardziej "modne"? Czy Twoje zioła (te które chcesz oferować) mają właściwości lecznicze lub odchudzające? Jeśli tak, to też o tym musisz umieć ciekawie pisać i przekonująco do zakupu. Jeśli nie Ty sam, to musisz mieć kogoś, kto zajmuje się z Tobą ziołami i potrafi o tym napisać "z jajem" (tak żeby jednocześnie nie zanudzić).
3. Rynek konsumentów jest trochę inny niż hurtowy. My zwykli ludzie jesteśmy przyzwyczajeni do reklam - towar musi być ładnie i estetycznie zapakowany. Musi mieć wartość dodaną w postaci opakowania zachęcającego do zakupu oraz
informacje do czego możemy wykorzystać zakupiony produkt - jakie potrzeby może on zaspokoić.
Na rynku hurtowym kupujący zazwyczaj zna towar, opakowania hurtowe nie zawsze muszą być piękne (bo np. kupujący i tak przepakowuje), a bardziej liczy się sprawdzone źródło, jakość i cena.
Być może będziesz musiał zainwestować w opakowania produktów. Może to właśnie dlatego większość sklepów w Internecie sprzedaje zioła w opakowaniach - gotowe kartoniki.
Na początek możesz zrobić rekonesans wśród znajomych oraz Twoich odbiorców, czy chcieli by kupować przez Internet. Może równie chętniej kupowali by przez Internet (sklep/hurtownia internetowa z cenami hurtowymi oczywiście) - mogą wtedy ze spokojem złożyć zamówienie wcześniej, a potem przyjechać tylko do Ciebie po odbiór. Wpadają, Ty masz wszystko uszykowane i zapakowane - płacą, zabierają i jadą - szybsza obsługa w hurtowni. Zapłacić mogą również przelewem, a Ty wyślesz transport kurierem. Może część taką wygodę doceni.
To takie moje spostrzeżenia. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj. W razie potrzeby postaram się pomóc (nie tylko radą).