Witam,
mam 18 lat uczę się w ogólniaku. Od ponad roku interesuję się webmasteringiem a w ostatnim czasie zajmuję się tworzeniem i kodowaniem witryn internetowych. Na razie do czasu zakończenia nauki w ogólniaku (jeszcze rok) nie zarejestruję własnej firmy bo nie mam czasu i możliwości (matura za rok, brak czasu. Jednak kiedy zacznę studia fajnie byłoby dorobić trochę.
Póki co mam własne forum (www.pomesku.org.pl) zarabiam na reklamach coś ponad 150% całkowitych kosztów utrzymania forum. Głownie na reklamach, zakupionych przez ludzi bezpośrednio przez allegro czy w inny sposób a nie z na tych z sieci afiliacyjnych.
Teraz chciałbym się zająć czymś innym już niedługo. Chcę otworzyć z kolegą (świetny grafik) sklep z szablonami witryn i forów internetowych a także szablonów sklepów internetowych. Coś na wzór http://www.rockettheme.com/ Sieć w Polsce rozwija się i myślę że to dobry interes. Chcemy tylko oferować jeszcze trochę większą unikalność stylów niż oni, bo żadnego stylu ie będziemy sprzedawać więcej niż 10 razy także nie pojawi się on na więcej niż 10 stronach. Niepokoją mnie tylko dwie sprawy:
- trzeba zrobić sporo tych szablonów żeby zapełnić sklep a wiadomo to kosza są i nie wiadomo jak będzie ze sprzedażą
- nie znam się za bardzo na przepisach prawnych, nie miałem z tym styczności, także procedura rejestracji firmy, rozliczania się z fiskusem i ZUSem jest mi obca.
Póki co robimy małe rozeznanie i wystawiamy pojedyncze szablony w serwisach typu allegro.pl czy ebay.pl i nawet nawet to wygląda.
Co myślicie o takiej działalności? Czy to ma sens i szansę na sukces?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Chodzi o to że ja będę promował czyjeś style czy ktoś moje?
Jasne jest praktycznie gotowe tylko szablon na nie kończymy.
Robimy póki co dwujęzyczne (polski, angielski, a możliwe że niedługo dojdzie jeszcze niemiecki\bo jeszcze jeden kolega chciałby się włączyć)
Dokupię konto reseller u dostawcy i bez problemu.
Co masz tutaj na myśli konkretnie?
Co do firmy muszę jeszcze wszystko dokładnie przemyśleć, przeanalizować czas na to itd. w tym roku będzie ciężko bo matura, ale w następnym już bez problemu.
16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Witaj,
Według mnie to będzie dobry pomysł, jednak czeka was sporo pracy. Oczywiście zanim oficjalnie ruszycie musicie mieć w bazie sporo szablonów, aby użytkownik miał w czym wybierać. Jeżeli znacie się na tworzeniu takich szablonów i wszystko będziecie robić sami, to poza własnym czasem nie poniesiecie innych kosztów. Na szablony tego typu jest zainteresowanie. Może dostęp do wszystkich szablonów na zasadzie abonamentu? Dodatkowo możecie reklamować na stronie programy partnerskie innych tego typu witryn - dają prowizję od sprzedanego szablonu (Chociażby z tej strony, co podałeś). Oprócz gotowych szablonów możecie oferować szablony na zamówienie - ludzie chcą być oryginalni.
Jeżeli chodzi o sprawy związane z działalnością gospodarczą, to nie jest nic trudnego
Jak już będziecie mieli DG, to mogę Ci dać kupon rabatowy na usługi w nazwa.pl - serwer, domena (firmy nie płacą przez pierwszy okres abonamentowy). Trzymam kciuki 
Pozdrawiam,
Tomek
Według mnie to będzie dobry pomysł, jednak czeka was sporo pracy. Oczywiście zanim oficjalnie ruszycie musicie mieć w bazie sporo szablonów, aby użytkownik miał w czym wybierać. Jeżeli znacie się na tworzeniu takich szablonów i wszystko będziecie robić sami, to poza własnym czasem nie poniesiecie innych kosztów. Na szablony tego typu jest zainteresowanie. Może dostęp do wszystkich szablonów na zasadzie abonamentu? Dodatkowo możecie reklamować na stronie programy partnerskie innych tego typu witryn - dają prowizję od sprzedanego szablonu (Chociażby z tej strony, co podałeś). Oprócz gotowych szablonów możecie oferować szablony na zamówienie - ludzie chcą być oryginalni.
Jeżeli chodzi o sprawy związane z działalnością gospodarczą, to nie jest nic trudnego
Pozdrawiam,
Tomek
Zarabiaj na zwrocie podatku za pracę za granicą dzięki MULTI-TAX
-

tkolpaczek - Posty: 33
- Miejscowość: Nowa Sól
Co do serwera i domen mam już dostawcę swojego przy moich innych projektach (mam jeszcze dwa blogi i portalik o f1 oraz portfolio moich prac w sieci) także to nie będzie problem bo mam zniżki jako stały klient.
Co do finansów no to wiadomo można zatrudnić księgową i z głowy, ale nie wiem czy na początek będzie nas stać, także trzeba poczytać, popytać i może sami damy radę.
Co do prac ja koduję, kolega robi grafiki i mamy jeszcze dwie osoby, które mogą nam dostarczać prace w bardzo niskich cenach jako, że też są naszymi dobrymi kumplami, albo na % zysków od sprzedaży danego szablonu.
Dzięki za pomysł z programami partnerskimi. Powoli nabieram przekonania, że to może wypalić. Czas zbierać bazę szablonów na sprzedaż. Można sprawę trochę uprościć, gdyż jeden szablon można przekodować pod różne CMSy (pod wordpressa, joomlę, drupala i np. zwykły html) więc samego kodowania będzie dużo mniej. Można też jeden w różnych wariantach kolorystycznych.
Co do abonamentów to opcja np. rożne abonamenty np. zależnie od cmsa i od grupy stylów (zwykłe (150 sztuk), premium (+50 wypasionych z bajerami), superb (+30 mega stylów z najnowszymi technologiami)) i to w różnych zakresach cenowych to dobry pomysł? Liczby przykładowe podałem.
Co do finansów no to wiadomo można zatrudnić księgową i z głowy, ale nie wiem czy na początek będzie nas stać, także trzeba poczytać, popytać i może sami damy radę.
Co do prac ja koduję, kolega robi grafiki i mamy jeszcze dwie osoby, które mogą nam dostarczać prace w bardzo niskich cenach jako, że też są naszymi dobrymi kumplami, albo na % zysków od sprzedaży danego szablonu.
Dzięki za pomysł z programami partnerskimi. Powoli nabieram przekonania, że to może wypalić. Czas zbierać bazę szablonów na sprzedaż. Można sprawę trochę uprościć, gdyż jeden szablon można przekodować pod różne CMSy (pod wordpressa, joomlę, drupala i np. zwykły html) więc samego kodowania będzie dużo mniej. Można też jeden w różnych wariantach kolorystycznych.
Co do abonamentów to opcja np. rożne abonamenty np. zależnie od cmsa i od grupy stylów (zwykłe (150 sztuk), premium (+50 wypasionych z bajerami), superb (+30 mega stylów z najnowszymi technologiami)) i to w różnych zakresach cenowych to dobry pomysł? Liczby przykładowe podałem.
- Smoog
Możesz też wystawić szablony pojedynczo z konkretną ceną (te 150 zwykłych + 50 z bajerami) i dodatkowo dać możliwość dostępu do wszystkich szablonów, również tych 30 stylów, za opłatą abonamentową. Myślę, że to przyciągnie klientów - kupić jeden szablon za np. 15zł jakiś prosty, czy wydać np. 120zł i móc ściągnąć wszystkie
Możesz też zaoferować pomoc przy konfiguracji wszystkiego oraz hosting
Możesz też zaoferować pomoc przy konfiguracji wszystkiego oraz hosting
-

Hmm... co do cen to myślę że zaczynałyby się od 40 zł za zwykłe, bajerne ok. 70 zł a te premium 100 zł nawet (bo przy ostatnich sporo pracy będzie). Abonament na całość (wraz z premium) 150 zł rocznie albo 450 zł dożywotnio. Co myślicie o takim cenniku.
Szablony zwykłe (40 zł) to mniej więcej takie jak w tym moim mini demo: http://demo.cbstudio.eu/phpbb3
Kilka z pierwszych prac pod forum phpBB3
Szablony zwykłe (40 zł) to mniej więcej takie jak w tym moim mini demo: http://demo.cbstudio.eu/phpbb3
Kilka z pierwszych prac pod forum phpBB3
- Smoog
http://www.flexibilitytheme.com/theme-skins/
To jest bardzo popularna stronka z themami do Wordpressa, myślę że brakuje polskich odpowiedników. Themy są teoretycznie identyczne, różnią się grafiką. Nie wymaga więc to pracy za każdym razem od nowa. Cenami się nie martw, interes będzie szedł to ceny będziesz mógł podnieść organizując przy tym promocje. Ważne aby wystartować, potem jakoś pójdzie
Powodzenia
To jest bardzo popularna stronka z themami do Wordpressa, myślę że brakuje polskich odpowiedników. Themy są teoretycznie identyczne, różnią się grafiką. Nie wymaga więc to pracy za każdym razem od nowa. Cenami się nie martw, interes będzie szedł to ceny będziesz mógł podnieść organizując przy tym promocje. Ważne aby wystartować, potem jakoś pójdzie
Powodzenia
-

Artur Smolicki - Posty: 211
Ja swojego czasu kupiłem cały zestaw 12 szablonów premium za 89$, więc chętni by się pewnie znaleźli.
Według mnie najważniejsze rzeczy, bez których nie wypali to:
- dobry program partnerski taki z przynajmniej 20% prowizją,
- support, czyli pomoc, może być w formie forum,
- możliwość edytowania szablonów,
- polskojęzyczne szablony,
- możliwość zamówienia hostingu lub innych usług,
- panel szablonu, czyli dodatkowe opcję, których nie ma w innych szablonach,
Tutaj podpatrz jak działa mój "szablonotwórca" http://www.theme-junkie.com/
Co do cen:
Na wordpressa:
- zwykłe = 29-39 zł,
- premium = 59-69 zł,
Na forum:
- zwykłe = 39 zł,
- premium (np. SEO Friendlu) = 59zł,
Co do różnych promocji to:
- darmowe szablony z nieusuwalnym linkiem do waszej strony,
- all in one np za 199 zł czy coś takiego,
Mam nadzieje, że Ci trochę pomogłem.
PS. Jeśli potrzebujesz pomocy przy założeniu firmy pisz do mnie na PW. Pomogę.
Według mnie najważniejsze rzeczy, bez których nie wypali to:
- dobry program partnerski taki z przynajmniej 20% prowizją,
- support, czyli pomoc, może być w formie forum,
- możliwość edytowania szablonów,
- polskojęzyczne szablony,
- możliwość zamówienia hostingu lub innych usług,
- panel szablonu, czyli dodatkowe opcję, których nie ma w innych szablonach,
Tutaj podpatrz jak działa mój "szablonotwórca" http://www.theme-junkie.com/
Co do cen:
Na wordpressa:
- zwykłe = 29-39 zł,
- premium = 59-69 zł,
Na forum:
- zwykłe = 39 zł,
- premium (np. SEO Friendlu) = 59zł,
Co do różnych promocji to:
- darmowe szablony z nieusuwalnym linkiem do waszej strony,
- all in one np za 199 zł czy coś takiego,
Mam nadzieje, że Ci trochę pomogłem.
PS. Jeśli potrzebujesz pomocy przy założeniu firmy pisz do mnie na PW. Pomogę.
-

Bartłomiej Jakubowski - Posty: 97
- Miejscowość: Lublin
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):- dobry program partnerski taki z przynajmniej 20% prowizją,
Chodzi o to że ja będę promował czyjeś style czy ktoś moje?
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):- support, czyli pomoc, może być w formie forum,
Jasne jest praktycznie gotowe tylko szablon na nie kończymy.
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):- polskojęzyczne szablony,
Robimy póki co dwujęzyczne (polski, angielski, a możliwe że niedługo dojdzie jeszcze niemiecki\bo jeszcze jeden kolega chciałby się włączyć)
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):- możliwość zamówienia hostingu lub innych usług,
Dokupię konto reseller u dostawcy i bez problemu.
Bartłomiej Jakubowski napisał(a):- panel szablonu, czyli dodatkowe opcję, których nie ma w innych szablonach,
Co masz tutaj na myśli konkretnie?
Co do firmy muszę jeszcze wszystko dokładnie przemyśleć, przeanalizować czas na to itd. w tym roku będzie ciężko bo matura, ale w następnym już bez problemu.
- Smoog
O właśnie! Bartek podsunął dobry pomysł - nieusuwalna stopka. Możesz rozdawać hasło dostępu do pliku z darmowymi np. 50 szablonami do wordpressa czy tam joomli po zapisaniu się na listę mailingową ;D W każdym będzie nieusuwalna stopka promująca twoją stronę. No i co najważniejsze zbudujesz bazę adresową na którą będziesz mógł wysyłać np. specjalne kody rabatowe lub super oferty tylko dla osób z listy. Lista adresowa jest ważna 
-

Hehe panowie macie świetne pomysły, znam doskonale wagę listy mailingowej i tylko szukałem sposobu na nakłonienie użytkowników na wpisywanie się na nią. Dostałem na tacy. Dzięki 
Jak macie jakieś jeszcze pomysły to piszcie śmiało. Powoli zaczyna budować się portal z całym systemem. Jak będzie gotowe i delikatnie ruszy załatwię wszystkie kwestie prawne i ebiznes rozkręcamy
Jak macie jakieś jeszcze pomysły to piszcie śmiało. Powoli zaczyna budować się portal z całym systemem. Jak będzie gotowe i delikatnie ruszy załatwię wszystkie kwestie prawne i ebiznes rozkręcamy
- Smoog
16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-