Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Panel szablonu

Postprzez Bartłomiej Jakubowski
napisane: 9 Cze 2011, o 15:06

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W nie których szablonach są dodatkowe opcję np.:
możliwość zmiany logo bloga, - ułatwia to zmianę bloga bez grzebania w htmlu,
zmiana szerokości sidebara, itp;
różne dodatkowe opcję, pole analiticsa gdzie wklejam gotowy kod zamiast grzebać w html, itd.

Program partnerski oczywiście dla Twoich partnerów, czyli Twój partner poleca twoje szablony a w zamian dostaje prowizję, możesz taki program otworzyć w Propartner.pl

Wersje językowe można rozszerzać, ale ważne jest żeby były po polsku.

Tak naprawdę to jeśli masz już jakieś szablony to możesz je sprzedawać np. na interkursy.pl

Tu znajdziesz pomysł na biznes dla siebie.
Biznes plan.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Miejscowość: Lublin

rabat

Postprzez tkolpaczek
napisane: 9 Cze 2011, o 16:30

No i jak już ruszysz z impetem z biznesem, to pamiętaj o forumowiczach, którzy podsunęli Ci masę świetnych pomysłów i żeby ich nagrodzić specjalnym rabatem :)))

Wdrożenie programu partnerskiego to też świetny pomysł - odpalisz trochę prowizji partnerom, ale za to sprzedaż będzie większa. :)

Zarabiaj na zwrocie podatku za pracę za granicą dzięki MULTI-TAX
Awatar użytkownika
tkolpaczek

Miejscowość: Nowa Sól

naprawdę ok

Postprzez Romeo
napisane: 9 Cze 2011, o 16:59

Pomysł naprawdę godny uwagi :) Cóż, pozostaje trzymać kciuki i nie zapomnij informować w miarę możliwości o postępach ;)

Awatar użytkownika
Romeo

RE:

Postprzez Smoog
napisane: 9 Cze 2011, o 19:45

Póki co jak sklep jeszcze nie gotowy to zacząłem solidniej sprzedawać na allegro i ebay nawet nawet idzie. Powiedzmy przez 10 dni aukcji schodzi po 3-4 kopie danego szablonu a sprzedaje teraz 8 jednocześnie. Chyba się opłaci. :)

Co do panelu szablonu w WP czy w Joomla można śmiało zrobić ale już w phpBB3 nie pójdzie bo styl nie ma tam takich możliwości.

Dla forumowiczów będą zniżki jak tylko ruszę bo naprawdę dużo Wam zawdzięczam.

Smoog

Moje zdanie

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 11 Cze 2011, o 12:24

Powiem tak: sam pomysł nie jest niczym nowym, ale... z tego może być dochodowy biznes z tego względu, że jest zapotrzebowanie na szablony premium. Sam także korzystam z szablonów premium. Sęk w tym, że trzeba mieć fajne szablony i się do tego wypromować. Do tego między innymi dobre są darmowe szablony z nieusuwalną stopką.

Czytając te posty już mi się wykreowała wizja tego ebiznesu i wróżę mu (mimo iż wróżką nie jestem) sukces. Tylko będzie potrzeba dużo pracy - ale to jest normalne: bez pracy nie ma kołaczy.

Według mnie forum z supportem jest niezbędne. Wychodzą nowe wersje przeglądarek i nierzadko zdarza się, że szablony nie działają poprawnie w nowych wersjach, a klienci o tym w mig poinformują - i trzeba poprawić szablon, aby grał z nową przeglądarką.

Co do ceny to często jest wersja na licencję (tania) i wykupienie na wyłączność (znacznie droższa) - zakupienie drugiej opcji sprawia, że dany szablon nie jest już do nabycia.

Opcja z abonamentem też jest dobra. Warto na początek dać małą sumę, a z roku na rok zwiększać abonament (dla nowych klientów) - to działa i często mobilizuje przed końcem roku do zakupu abonamentu, bo.... w nowym roku abonament wzrośnie.

Mam taki pomysł, ale myślę, że może być trudny do zrealizowania. Każdy szablon niech będzie dostępny pod najpopularniejsze CMSy np. pod Wordpress, Joomle i czysty html. To by dało Wam przewagę nad konkurencją, bo macie coś lepszego. Nie macie szablonów do WP, czy do Joomli czy same czyste HTMLe, ale macie do wszystkich naraz i klient może sobie wybrać. To co może być trudne to dostosowanie funkcji szablonów do poszczególnych CMSów Każdy CMS jest inny i trzeba oddzielnie zrobić daną funkcję w nim. W czystym HTMLu nie będzie żadnych funkcji, więc ta wersja może być tańsza - no i będzie ona uboższa bez funkcji. Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi ;)

Co do wersji kolorystycznych to są one podstawą - każdy szablon musi mieć kilka wersji kolorystycznych.

Wersje językowe też nie są bez znaczenia. Każda wersja szablonu powinna być przetłumaczona - polski, angielski i jak mówisz także niemiecki. To także jest istotne, bo przykładowo ja swoje szablony premium muszę przetłumaczać na polski - zawsze to trochę czasu schodzi.

I jeszcze kwestia supportu. Jeśli macie wielojęzyczne szablony to forum też powinno być po polsku, ang i niemiecku. Hmmm.... tylko by się powtarzały tematy w różnych językach, czyli więcej czasu by schodziło. Dlatego jeśli chcecie wejść na rynek ang i niemiecki to lepiej forum zrobić po ang. Każdy kto kupuje szablony i jest webmasterem z pewnością zna angielski przynajmniej na poziomie komunikatywnym.

Sukcesów życzę ;) A nadejdzie on, gdy się zorganizujecie i będziecie zapieprzać, bo czeka Was wiele pracy.

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Poszukaj AIP

Postprzez Michał W.
napisane: 15 Cze 2011, o 07:18

Witam,

z księgową ZUS itp. nie przesadzaj. Znajdź w swoim mieście Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości - pełna formuła prawna - nie musisz otwierać firmy, możesz zamknąć kiedy chcesz. A dają Ci możliwość wystawiania faktur VAT, księgowość, trochę reklamy i mnóstwo świetnych szkoleń.

Ja swego czasu skorzystałem i to jest oferta doskonała. Niestety kosztuje 250 zł miesięcznie, ale porównaj to z ZUSem i księgową. Już jesteś na plusie.

Koniecznie zróbcie krótki filmik video z reklamą. Może być Power Point + lektor, a potem wrzućcie to gdzie się da. Gwarantuję zwiększenie ruchu na stronie.

Pozdrawiam

Michał Witkowski

Awatar użytkownika
Michał W.

Miejscowość: Górny Śląsk

Poprzednia

Wróć do Pomysły na e-biznes