co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe

Re: Prośba o ocenę raportu.

Postprzez MateuszKowalski 27 Mar 2010, o 18:41

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

sebastian-nowak napisał(a):A to, że trzeba zapi...lać to oczywiste. Samo się nic nie zrobi :)

Hehe, powiem Ci, że wbrew pozorom, nie dla wszystkich jest to oczywiste. ;)

MateuszKowalski

Sebastian nie bardzo trafia do mnie ten raport. Zastanawia mnie po co jest pierwsza część. W sumie jeśli masz już czytelnika, który zainteresował się tym "jak nie odkładać na później" to może nie warto go przekonywać do tego, że warto działać.
Nie warto siedmiu kroków odkładać na później i może warto zacząć od tego co jest w drugiej części.
W drugiej części są kroki ale dopiero ostatni z nich jest działaniem.
Znam wielu ludzi, dla których wykonywanie pierwszych sześciu kroków jest wspaniałym sposobem na odkładanie działania.

Na to odkładanie można popatrzeć w taki sposób: można być zorientowanym na stan, a można być zorientowanym na działanie.
Jeśli jesteś zorientowany na stan, to w nieskończoność będziesz wydłużał proces przygotowania do działania. Jeśli jesteś nastawiony na działanie to będziesz robił, mało czasu dając na przygotowania i przemyślenia problemu.
Obie skrajności mogą prowadzić do marnych efektów, więc najlepiej jest zachować jakąś równowagę pomiędzy przygotowaniem a samym działaniem.
W Twoim raporcie brakuje mi pomysłów na to jak działać a nie przygotowywać się.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Re: Prośba o ocenę raportu.

Postprzez Piaskowski 20 Kwi 2010, o 14:08

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Fajny raport:) ale przedmówcy, chyba mają racje.....

W internecie jest dużo dziadostwa, pospolitego chłamu, którego nie warto czytać => e-booki, artykuły, raporty itd.

Dlatego od siebie dodam...wskazówki;
1. Jeśli zainteresowałeś czytelnika rozwiązaniem jego problemów w Tytule...już na wstępie daj mu kawałek Tego!

Na wstępie możesz też zadać kluczowe pytania, typu;
Czy i Ty czytelniku w niedzielny poranek - myślisz Tylko i Wyłącznie o odpoczynku?

Też masz taki problem gdy stoi Tobie na drodze problem - odkładasz sprawę na później?

Niech czytelnik posmakuje zapachu tego ciasta! Jeśli obiecujesz tort...to nie dawaj samego talerza. Rozumiesz?

Czytając artykuły na blogu, stronie www, w gazecie - przewijasz akapity, przechodzisz na wersy niżej ??
Już na wstępie zostałeś zawiedziony....Tak właśnie z tego powodu ! 8-)
Musisz być jak sportowiec, wystartować z bloków jak najszybciej...aby wyrobić sobie dobrą pozycje już na starcie ;)

2. Podaj przykłady...bądź malarzem sytuacji. Bądź malarzem historyjek!

Zaczerpnij anegdote prosto z życia, ciekawą, taką która będzie obrazować problem.

Jak ja sobie radze z odkładaniem na później?
Tak jak każdy, mam problem z motywacją. Gdy ślęcze długo przed komputerem. Coś staje mi na drodze. Męczę się...i męczę. Problem błahy nie chce się rozwiązać. Zaciskam zęby i próbuję dalej!
Cóż problem po kilku godzinach się nie rozwiązał. Mam ochotę odłożyć sprawę na później.
Wiem jednak ,że gdy odłożę sprawę na jutro....sprawa się odwlecze!!! Następnego dna wyjdzie słoneczko :slonko: i zajmę się czymś ważnym...a gdzie tam takie szczególiki. [Oczywiste! Sprawa zostanie nie rozwiązana i prawdopodobnie wrócę za kilka dni do problemu.]
Co robię wtedy?
Chwila przerwy, rozciąganie, kilka przysiadów i pompek. Następnie idę coś zjeść...czasem pójdę też pod prysznic.
Daje sobie przerwę techniczną. Ładuje bateryjkę i po 30min-1h Wracam do sprawy naładowany. Gotowy do WALKI...WALKI Z PROBLEMEM którego odpowiedź najczęściej nasunęła się przypadkiem pod ciepłym prysznicem.... :D

Oczywiście nie wszystko jest takie piękne jak tutaj. To taka malutka wskazóweczka, do rozmyślenia :hmm2:

Przygotowując raport musisz bardziej skoncentrować się na rozwiązaniu problemu który postanowiłeś wyjaśnić.
Wiesz co...Napisz może post na Tym forum i zapytaj się forumowiczów jak oni sobie radzą z odkładaniem na później?!
Może dostaniesz cenne rady...które ulepszą Twój Raport.
Pamiętaj jednak...zawsze stawiaj się z tej drugiej strony. To tak jak w sprzedaży...dobry handlowiec najpierw myśli o interesach drugiej osoby-klienta a dopiero później o swoich interesach.

Pozdrawiam 8-)
Łukasz

Myślę więc Jestem, Jestem więc się Uczę. Uczę się E-biznesu.
Awatar użytkownika
Piaskowski

Poprzednia

Wróć do Pomysły na e-biznes