Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

portal dla osiedlowej społeczności

Postprzez timon
napisane: 10 Wrz 2011, o 13:12

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam

Wpadł mi do głowy ostatnio taki pomysł na biznes, chociaż biznesem będzie to może dopiero jakieś pół roku-rok po uruchomieniu. Polegałby on na założeniu portalu skierowanego do mieszkańców danego osiedla, dzielnicy, czy jednostki administracyjnej nie przekraczającej kilkunastu tys. mieszkańców. Głównym elementem, jaki zawierałaby taka strona byłoby oczywiście forum, oraz wizytówki ludzi i przedsiębiorstw działających na terenie danego osiedla/dzielnicy. Z początku na stronie umieściłbym informacje o mającym wkrótce powstać pod tym adresem portalu, poprosiłbym wchodzących tu ludzi o zapisanie się do listy mailowej i rozpocząłbym pozycjonowanie strony. Przede wszystkim promocje przeprowadziłbym na naszej-klasie, tzn tworzę profil swojego portalu i wysyłam zaproszenia z informacją o stronie do wszystkich userów przypisanych do szkół znajdujących się na terenie osiedla, dzięki czemu info dotrze do większości (nie wiem czy jest to w 100% zgodne z regulaminem nk). Promowałbym stronę również na forach związanych z całym miastem. Aby zająć się czyś takim zainspirowały mnie tego typu portale na bogatych i nowych osiedlach w dużych miastach, oraz rozmowy z ludźmi którym nieraz brakuje pola do wyrażania swojego zdania na temat życia w najbliższym otoczeniu. Co myślicie o czymś takim??

timon

;(

Postprzez marcin22
napisane: 11 Wrz 2011, o 11:35

Czemu ludzie mieli by przychodzić do ciebie a nie na facebooka albo google+?
Czym mógł byś z nimi konkurować?

Bez obrazy ale moim zdaniem to nie wypali :(

marcin22

#marcin22

Postprzez timon
napisane: 12 Wrz 2011, o 15:06

Nie obrażam się. Uważam jednak, że nie do końca zrozumiałeś mój plan. Nie mam zamiaru tworzyć portalu społecznościowego i być konkurencją dla fb, ale coś w stylu tego: http://kabaty.pl/ . Typowe osiedlowe forum, plus wizytówki. Pozdrawiam

timon

hm

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 12:14

Wg mnie ciezko Ci bedzie z tego cos wyciagnac dla siebie. Ludzie pewnie wpadna raz i wyjda. Jak chcesz, zeby to sie krecilo (czyli ludzie wracali na strone), musisz to powiazac z jakimis lokalnymi wydarzeniami - moze ktos organizuje na osiedlu jakies przedstawienia co jakis czas i bedzie u Ciebie dawal ogloszenia? Moze administracja sie zgodzi na polecanie Twojego forum do debaty publicznej? Jak sie bardzo postarasz, to cos z tego bedzie. Na moje oko osiedle to jednak zbyt ograniczona publicznosc - szkoda czasu na robienie dla niej strony. Rozumiem checi, ale statystyka bierze gore i zapewne to nie wypali.

Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

mhm

Postprzez timon
napisane: 16 Wrz 2011, o 19:16

Chyba trochę nie rozumiem. Dlaczego ludzie mieliby wpaść na trochę i uciec? Jeżeli można by było zareklamować własną osobę na takim portalu, to ludzie, moim zdaniem, chętnie by na niego wracali, choćby w celu zdobycia informacji związanych z osiedlem.

Jeżeli ktoś chce dobrze zjeść, wpisuje n. bar nazwa_osiedla, z korepetycjami podobnie, z wszelkimi usługami itd też. Jeśli ludzie będą szukac czegokolwiek dotyczącego danego osiedla, to wpisując odpowiednią frazę trafią do mnie na strone.

Rozumiem, że widzisz przeciwności jeśli chodzi o rozkręcenie czegoś takiego, ale nie bardzo mogę zrozumieć, to dlaczego ludzie mieliby uciec, znak kupe ludzi którym się nudzi i spędzają godziny na forach jakichś lokalnych gazetek. Niemniej jednak dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

timon

mhmh

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 21:34

Dlaczego ludzie mieliby wpaść na trochę i uciec?

Bo nie za duzo sie dzieje na osiedlu i ludzie generalnie wola czytac newsy z miasta/regionu/globu. Osiedlem sie przejda i widza, co jest. Podobnie z barami - dwa tygodnie pomieszkaja i wszystko wiedza, nie potrzebuja do tego netu.

Poszperaj po necie za stronami osiedli w Twojej okolicy i zobacz, czy sa popularne. W moim miescie (Wieliczce, jakies 20 tys. mieszkancow) forum miasta ledwo zipie, co dopiero forum osiedla jakiegos. Po prostu fora tak malych spolecznosci nie maja zbyt duzo nowosci, o ktorych by mozna gadac, wiec sa rzadko odwiedzane. A do kumplowania sie sa lepsze miejsca, niz forum osiedla (np. fora hobbystyczne). Masz tez ten minus, ze pojawia Ci sie trolle i pogrozki, jesli forum sie stanie szczesliwym trafem popularne. Takie juz sa fora dyskusyjne i bedziesz sie z tym uzeral. Zadaj sobie zwlaszcza pytanie, czy to Ci da kase i/lub czy Cie to faktycznie interesuje, bo obstawiam, ze uwazasz to za fajne (bo to faktycznie fajna idea), ale nie pasjonujesz sie lokalna spolecznoscia ani to forum Ci kasy nie da. Chyba, ze lubisz byc organizatorem, jestes administratorem budynku czy cos... To wtedy widac, ze masz smykalke i mozesz sie pobawic w ramach tego, co lubisz.

Co to jest blog i jak może pomóc w promocji strony? | Z moimi poradami możesz za darmo przyspieszyć komputer
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

dzięki

Postprzez timon
napisane: 18 Wrz 2011, o 19:43

Ok. Dzięki bardzo za wszystkie sugestie, na pewno mi się przydadzą. Przemyślę jeszcze calą sprawę. Pozdrawiam

timon

Wróć do Pomysły na e-biznes