Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pomysł na stronę (dochodową?)

Postprzez gretzky5
napisane: 25 Lis 2010, o 22:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum. Od niedanwa interesuje się tematyką e-biznesu. Chciałbym przedstawić Wam do oceny pewien pomysł. Co myślicie o stronie internetowej, która skupiałaby pewną wąską grupę prducentów wraz z ich wyrobami skierowaną do określonego odbiorcy. Sens działania takiej strony byłby podobny do np. Allegro z tym że chodzi tu o ściśle okreslony produkt. Podam fikcyjny przykład (co to za produkt nie zdradzę). Powiedzmy że jest to strona na której osoby zajmujące się wyrabianiem dajmy na to naczyń glinianych mogą wystawiać swoje produkty. Strona zarabiałaby na prowizji od sprzedanego wyrobu+może reklamy. Jest wiele osób które nie mają firm, swojej strony, ale np hobbistycznie lepią garnki z gliny. Mieliby tym samy sposobnośc do wystawiania swoich prac i możliwości zarobienia paru groszy. Są rzecz jasna serwisy takie jak np allegro, ale jeśli strona miałaby dużą ilośc odwiedzin i odnosiłaby się stricte do konkretego wyrobu to zainteresowane osoby zechciałyby nabyć daną rzecz poprzez taka stronę. Różnica między normalnym sklepem internetowym z przykładowymi garnkami jest oczywiście taka że na start nie potrzeba większych nakładów żeby zakupić towarów, a poprzez miejmy nadzieje popularnośc strona zrzeszałaby producentów garnków z całej Polski i poprzez prowizje też zarabiała przyzwoici a dodatkowo napędzała kolejnych klientów. Zainteresowana kupnem garnka osoba wie o stronie, wchodzi i może wybierać, najpiekniejszy i najtańszy - tak jak na serwisach aukcyjnych. W związku z tym że to dajmy na to garnki - oprócz sklepu można zamieścić artykóły o takiej tematyce, forum. Hehe, myślę sobie - nie chodzi mi o wspomniane gliniane garnki, ale może nawet one i strona o nich to dobry pomysł? Oceńcie proszę same zamierzenie. Będę wdzięczny za opinie.

gretzky5

Ciężka sprawa

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 26 Lis 2010, o 11:18

Ja bym chyba nie zaryzykował. W końcu właściwie wszystko można sprzedać na allegro. A taki serwis, którym pisze ciężko by rozkręcić - zmusisz do wystawiania ofert, zwłaszcza na początku, gdy serwis świeci pustkami w ofertach.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez gretzky5
napisane: 26 Lis 2010, o 11:35

Paweł, a co gdyby ruszyć ze stroną o takiej tematyce (będę się trzymał przykładu o robieniu garnków z gliny chociaż chociaż tym o czym myslę zajmuje się wiele więcej osób). Dodać cos w rodzaju forum, artykóły branżowe a po pewnym czasie dodać opcję na wystawianie swoich wyrobów. Chodzi mi o to że duża część osób tym się trudni, ale na pewno duża część z nich ma kłopot żeby dotrzeć z produktem do kupującego. Taki serwis skupiałby osoby "zakręcone na tym punkcie" i zakładając że zdobyłby jako taka popularność teoretycznie docierałby łatwiej do odbiorcy niż jakaś pojedyńcza stronka (może sie mylę)Jest oczywiście coś takiego jak Allegro, ale przecież mimo to jest cała masa sklepów internetowych oferujących produkty, które są też dostępne na Allegro (np. artykóły do pielęgnacji, psów, rybki, akwaria, modele sklejane itd).Na takiej stronie ludzie mogliby dzielić się swoimi poglądami na temat wyrabiania, półproduktów. Na takiej stronie mógłbym zamieścić np e-booka z tematu, dodac parę linków reklam przy okazji. Jestem na etacie i nie podchodzę do tematu na zasadzie "musi się udać" Jestem w stanie poczekać rok-dwa na nabranie popularności, malutki profity z tytułu np jakiegoś programu partnerskiego i a nuż zaskoczy? Co myślisz?

gretzky5

Przekonałeś mnie ;)

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 27 Lis 2010, o 12:31

Nadal ciężko to dosyć widzę, ale już mnie trochę bardziej przekonałeś do tego pomysłu. Swoją drogą ciekawi mnie co to za produkt ;) W sumie nawet jeśli nie wypali, a będziesz miał na stronie spory ruch to zawsze można coś z taką stroną zrobić. Chociażby jak piszesz: reklamy i programy partnerskie.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Produkt

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 27 Lis 2010, o 18:34

gretzky5 napisał(a):(będę się trzymał przykładu o robieniu garnków z gliny chociaż chociaż tym o czym myslę zajmuje się wiele więcej osób)

Ile osób zajmuje się tym o czym myślisz? Nie ma na ten temat
jeszcze żadnego forum?

Konsultant FM Group

Postprzez gretzky5
napisane: 27 Lis 2010, o 21:25

Ile osób? Nie wiem ile. To babska "profesja". Ostatnio coraz bardziej popularna co obserwuję na przykładzie mojej żony i jej znajomych. Co do forum to nie dopatrzyłem się takowego.

gretzky5

Re; Pomysł na stronę (dochodową?)

Postprzez naukazarabiania_pl
napisane: 14 Gru 2010, o 20:13

Wiele zależy od tego co to za produkt. Jeżeli jest to niszowe to raczej ciężko będzie to sprzedać. Poza tym pewnie dużo trzeba by było wydać na reklamę bo w grę wchodzi zarówno pozyskiwanie "producentów" jak i odbiorców. Ja bym się nie porywał na takie coś. Są łatwiejsze metody na zarabianie w sieci.

naukazarabiania_pl

Wszystko owiane tajemnicą

Postprzez autofolie
napisane: 4 Sty 2011, o 23:39

Co prawda jestem już po 4 piwie i wszystko mi się podoba to jednak zawsze najciekawsza jest ta konspiracja bo ktoś zabierze nam pomysł. Nie wiem akurat garnki gliniane to ja bym sprzedawał zwłaszcza na allegro lub przez cepelię ale przecież nie o garnki tu chodzi tylko o tajemniczy produkt :) Podobno jest takie porzekadło kiedy kobieta kobiecie powie, że dobrze wygląda pod warunkiem że gorzej od niej. Czyli brnij pod prąd jeśli każdy mówi że to bez sensu to ma sens

autofolie

5 groszy ode mnie

Postprzez Internetoholik
napisane: 7 Sty 2011, o 15:03

Zrób bardzo konkretny research rynku zanim w ogóle w to wejdziesz. Wizję masz dobrą i jej się trzymaj tylko ona wcale nie musi wypalić. Postaraj się przez chwilę pomyśleć o wszystkim racjonalnie, bo znam to uczucie przez które przechodzisz teraz w którym wszystko widzisz na kolorowo jednak za parę miesięcy przekonasz się że tak nie jest i wtedy braknie Ci motywacji do dalszego prowadzenia tego biznesu.
Twoim największym konkurentem jest allegro, ale to nie jest problem ponieważ często jest tak, że jeśli na allegro znajdę konkretny sklep z butami które są tanie i mi się podobają, omijam już allegro a odwiedzam tylko stronę z tymi butami bo wiem że to jest najlepszy wybór.
W tej chwili najważniejsze jest badanie rynku na ten temat czyli ilu potencjalnie klientów możesz zdobyć, koszty wyrobu danego produktu, obliczenie idealnej prowizji i sprawdzenie jak wyglądała by sprawa z dochodem na jeden produkt minus koszty kampanii, projektu itp. . Nikt nie wie co to za produkt chcesz wyrabiać więc ciężko pomóc.
Pomysł nie jest nowy, więc znajdź ludzi którzy już się w to bawią aby omówić sytuację.

Awatar użytkownika
Internetoholik

Miejscowość: Częstochowa

Biznes plan

Postprzez Copywriting
napisane: 9 Sty 2011, o 19:35

Ja bym proponował sprawdzić ile osób szuka danej frazy w internecie. Wtedy będziesz miał obraz czy jest to popularna branża - od tego bowiem zależy w dużej mierze sukces. Jeśli w miesiącu danego produktu/usługi szuka 5 osób to biznesu na tym raczej nie zrobisz.

Na stronach niszowych można zarabiać. Trzeba sobie jednak zadać pytanie - czy mój wkład pracy (i środków) zostanie w wystarczającym stopniu wynagrodzony. Oczywiście najwięcej pracy będzie na początku. Ale czy potem też trzeba będzie non stop siedzieć przy serwisie? Ile musiałbyś sprzedać produktów żeby wyjść na swoje? Czy można zarobić dodatkowo z innych usług - banery, artykuły sponsorowane, itp.? Zrób prosty biznes plan i sam sobie odpowiesz na pytanie.

W gruncie rzeczy biznes internetowy nie różni się tak bardzo od biznesu "tradycyjnego".

Copywriting

Następna

Wróć do Pomysły na e-biznes