Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pomysł na sklep z odzieżą dla niskich osób

Postprzez Bremes
napisane: 16 Gru 2009, o 23:48

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich!

Pewnie pomysł na sklep wyda się wam mało odkrywczy 8-) . Na szczęście , jak dobrze wiemy, ludzie mają różne rozmiary. Niestety prawie wszystkie sklepy z odzieżą są nastawione na tych "średnich". Ja bym stworzył sklep z odzieżą dla nietypowych, a dokładnie dla osób bardzo niskich. Ubrań dla puszystych bym nie sprzedawał, ponieważ takich jest pełno.

Pomysł ten przyszedł do mnie dość nagle, ale wiąże z nich jakieś nadzieje :D . Moimi klientami byłyby głównie niskie osoby, które mają problem ze znalezieniem ubrań dla siebie i muszą szukać w działach dla młodzieży/dzieci. Podejrzewam, że głównie sprzedawałbym ubrania dla kobiet, ponieważ one maja większy problem z ciuchami niż mężczyźni. Największym problemem byłoby znalezienie dobrego dostawcę ubrań. Oczywiście sklep byłby internetowy :D .

Bremes

Re: Pomysł na sklep z odzieżą dla niskich osób

Postprzez lapti
napisane: 16 Gru 2009, o 23:54

Moim zdaniem trochę za dużo napisałeś o swoim sklepie :) teraz każdy kto przeczyta te informację może być Twoim potencjalnym konkurentem... Ty jeszcze nie wystartujesz, a o "obrotni" będą budować supersamy na podwalinach Twojego pomysłu.

Pomysł fajny, ale nie do końca - ukierunkowanie się praktycznie tylko na jedną wąską grupę odbiorców. Co może nie być dobrym rozwiązaniem. Sam ograniczasz siebie i swoje możliwości, a zarazem swoje dochody. Ale jednocześnie z drugiej strony, jeżeli jest to tak "mało zaopatrywana" grupa i nie masz w niej konkurencji, możesz stać się szychą w krótkim czasie. Monopol jest świetnym dopalaczem i pozwala dorobić się na wszystkim...

Życzę powodzenia :) i obyś zrealizował swoje marzenia - ja mam po 10 pomysłów na dzień i brak odwagi do zrobienia czegokolwiek :)

Pozdrawiam
lapti

Awatar użytkownika
lapti

Postprzez precelik
napisane: 17 Gru 2009, o 01:17

Gdyby z tą konkurencją było tak kolorowo, to lepiej nie podwać pomysłów. Kolorowo niestety nie jest :P zobacz np. opisany tu przykład rzucenia na forum (zrealizowanego później) pomysłu: http://pp.ministrona.pl/nikt-za-ciebie-tego-nie-zrobi/

A największy problem w tym wypadku to moim zdaniem marketing.. próbowałem coś wyszukac tutaj:
https://adwords.google.pl/select/KeywordToolExternal

Powiem - że albo coś źle szukam, albo nie tędy droga w promocji tego sklepu. Gdzie zatem? Budowanie swiadomości marki? - koszty z tym związane...

Awatar użytkownika
precelik

Postprzez tomq
napisane: 17 Gru 2009, o 11:32

Albo właśnie jest kolorowo :) .

Tak czy siak istotny (dla pełnego sukcesu) jest nie tyle pomysł (zawsze można go modyfikować) co jego realizacja. Chyba wszyscy, którzy osiągnęli/osiągają sukcesy potwierdzą taką tezę.

Działać, działać i jeszcze raz działać to powinna być podstawowa zasada. Zapisywanie pomysłów jest fajne, ale nie spowoduje ich realizacji.

I jeszcze (ogólnie): nisza dobrze określona (i najlepiej liczna i z małą konkurencją) to zwykle plus a nie minus.

tomq

To zależy o jak bardzo niskich osobach mówisz.

Bo ja pomimo iż należę do tych niskich osób, bo mam zaledwie 162 cm :-) ciuchy znajdę, choć ciężko.

Ale, w sklepach firmowych można dobrać długość nogawki, a w każdym sklepie są też już rozmiary xs, nawet gdzieś kiedyś widziałam xxs i to nie w dziale dziecięcym.

Można by powiedzieć, że nie każdego stać na zakupy w firmowych sklepach, a ja wam powiem, że stać.

W galeriach handlowych jest masę przecen, i właśnie na takich akcjach można kupić rozmiary najmniejsze i największe, bo tego najwięcej zostaje.

Nie wiem co to miała by być za odzież, ale wydaje mi się, że to nie jest trafiony pomysł, ale to jest tylko mój punkt widzenia.

Może masz jakąś inną wizję, która by mnie przekonała, ale ciężko będzie :-)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 18 Gru 2009, o 17:56

Ja myślę, że można przetestować ten pomysł. Weź pod uwagę to, że najwięcej ubrań się sprzedaje na Allegro. Stamtąd możesz ściągać ludzi i po zakupie oferować im bezpłatny poradnik za zapisanie się na listę adresową: "Jak się ubierać, by wyglądać na wyższego o 10cm?". Potem już ludziom na liście oferujesz ubrania (dla niskich osób) ze sklepu, bo masz już wyselekcjonowaną tą grupę odbiorczą.

MateuszKowalski

Postprzez ilya
napisane: 28 Gru 2009, o 10:48

Pomysł sam w sobie jest całkiem niezły. bo zawsze warto jest uderzać z biznesem do grup, nazwijmy to, niszowych. Faktycznie chodząc po sklepach można zauważyć, że mało jest naprawdę fajnych ubrań dla osób niskich. Do tego wszystkiego mógłbyś również dołączyć sprzedaż obuwia w rozmiarach skrajnych, w tym wypadku najlepiej małe rozmiary, zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Sama pracowałam kiedyś w sklepie obuwniczym i wiem, że dużo kobiet ma problem z kupnem butów w rozmiarze 34-36, więc połączenie sprzedaży tych dwóch rzeczy mogłoby się sprawdzić. Życzę powodzenia w rozkręcaniu interesu!

ilya

Wróć do Pomysły na e-biznes