Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pomysł na E-Biznes, Pomoc

Postprzez TomaszŚwitała
napisane: 27 Paź 2011, o 20:03

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam, w tym wątku prosiłbym o waszą ocenę moich pomysłów związanych z E-Biznesem. Na początku mam zamiar prowadzić bloga, promować na nim treść jak i samego siebie.
Mój pierwszy pomysł na który wpadłem to formy inwestycji. Opisywałbym różne formy inwestowania pieniędzy, począwszy od GPW, na alternatywnym inwestowaniu w Whisky kończąc. Potem chciałbym wprowadzić E-Booki, oraz materiały Video dotyczące "Jak mądrze inwestować" itp ale to dopiero plany, dlatego proszę was o obiektywną ocenę.
Drugi plan dotyczy założenia bloga o tematyce Zwierzęcej. W sumie największy problem jaki mam to właśnie wybór tematu, ponieważ nie jestem ekspertem w żadnej dziedzinie, a jak wiadomo trzeba się na czymś dobrze znać aby to promować w dobry sposób.
Mam jeszcze kilka pomysłów, ale na razie chyba nie warto ich przedstawiać ponieważ, pierwsza albo druga opcja może w waszym mniemaniu być bardzo dobra, a wtedy na pewno zyskam dodatkową motywację do działania!.
Proszę o wyrozumiałość, i porady.
Dziękuję i Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
TomaszŚwitała

opinia

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 27 Paź 2011, o 23:26

Inwestowanie - super, znajdziesz na to reklamodawcow i partnerow.
Zwierzeta - wydaje mi sie nieoplacalne, ciezko bedzie przyciagnac ludzi, a jeszcze ciezej reklamodawcow.
Przy czym druga nisza oczywiscie jest o wiele mniej konkurencyjna, no ale cos za cos...

Darmowa analiza strony | Szybki poradnik, jak wyczyścić autostart
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Dziękuję za opinie:)

Postprzez TomaszŚwitała
napisane: 28 Paź 2011, o 01:39

Sam też tak właśnie myślałem, ale wolałem poznać opinie bardziej doświadczonych userów. Co do blogu o inwestycji, poruszałbym wszystkie formy które obecnie są dostępne(mniej czy bardziej popularne), ale chciałbym się skupić na inwestowaniu w Fundusze ponieważ na tą chwilę o nich wiem najwięcej(oczywiście sukcesywnie wiedzę na temat różnorodnych form inwestycji będę zdobywał), w planach miał bym E-learningi które chyba robią się co raz bardziej popularne, oraz darmowe publikację i E-Booki. Na razie więcej planów nie chcę zdradzać.
Teraz tylko pozostaję zbierać informację na dany temat, i zacząć prowadzić BLOG. Jeśli już takowy założę na pewno odezwę się w celu uzyskania porady co można, lub co TRZEBA na nim zmienić.
Dziękuję za Pomoc i Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
TomaszŚwitała

proste

Postprzez JakubJakub
napisane: 4 Lis 2011, o 23:38

O Zwierzętach blog raczej na pewno nie przyniesie dużych zysków. Wystarczy się zastanowić.

Wydać przykładowe 50zł na kurs i dowiedzieć się jak zainwestować i zarobić kusi prawie każdego. A wydać te 50zł i dowiedzieć się jak zrobić klatkę dla chomika? to skusi tylko zapaleńca, a jakie jest prawdopodobieństwo, że na takiego trafisz?

więc skupiłbym się na Twoim miejscu na inwestycjach, zwłaszcza, że mówisz, że masz o nich pojęcie, czyli dużo roboty mniej :knajpa:

Awatar użytkownika
JakubJakub

Zwierzaki

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 5 Lis 2011, o 11:40

JakubJakub napisał(a):Wydać przykładowe 50zł na kurs i dowiedzieć się jak zainwestować i zarobić kusi prawie każdego. A wydać te 50zł i dowiedzieć się jak zrobić klatkę dla chomika? to skusi tylko zapaleńca, a jakie jest prawdopodobieństwo, że na takiego trafisz?

Ale dowiedzieć się jak wytresować psa za 50 zł to już jest cenne... Wszystko zależy z punktu siedzenia. Na zwierzakach też da się zarobić. No i przecież nie szukamy zapaleńców tylko kierujemy 90-100% ruchu zainteresowanego daną tematyką, a nie kierujemy do wszystkich. No i jest tego taki plus, że jest to nisza mniej popularna, więc łatwiej się wypromować. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że jest to też odpowiednio mniejsza nisza. Ale lepiej wybrać małą niszę i coś zarobić niż ogromną, gdzie są miliony rywali i się szarpać.

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Pasjonaci szybciej zarobią

Postprzez colibri
napisane: 10 Lis 2011, o 22:05

Moim zdaniem podstawą sukcesu takiego bloga jest właśnie bycie ekspertem w danej dziedzinie, masa jest w sieci blogów, których autorzy takiej wiedzy nie posiadają, a chcą uchodzić za ekspertów i bez względu na to, czy w danej dziedzinie łatwo o reklamodawców, to wątpię aby taki blog miał szansę zarabiać; jeśli ktoś jest ekspertem w kwestii zwierząt i zabierze się do tego jak trzeba, to ma większe szanse osiągnąć sukces, niż pisząc na temat, na którym się średnio zna.

Awatar użytkownika
colibri

Niekoniecznie

Postprzez cosik_ktosik
napisane: 10 Lis 2011, o 22:30

colibri ale z czasem pisząc każdy ma szansę stać się ekspertem. Jeśli jest zainteresowanie tematem, to kolejne wpisy na blogu stają się coraz to bardziej dojrzalsze.

cosik_ktosik

pies jest ok

Postprzez it-spleen
napisane: 11 Lis 2011, o 00:31

Paweł Landzberg napisał(a):Ale dowiedzieć się jak wytresować psa za 50 zł to już jest cenne... Wszystko zależy z punktu siedzenia. Na zwierzakach też da się zarobić. No i przecież nie szukamy zapaleńców tylko kierujemy 90-100% ruchu zainteresowanego daną tematyką, a nie kierujemy do wszystkich. No i jest tego taki plus, że jest to nisza mniej popularna, więc łatwiej się wypromować. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że jest to też odpowiednio mniejsza nisza. Ale lepiej wybrać małą niszę i coś zarobić niż ogromną, gdzie są miliony rywali i się szarpać.

Zgadzam się. Na wszystkim można się dorobić i praktycznie o wszystkim można pisać. O psach - także. Jak napisał Paweł - cenne porady jak wytresować psa, metody szkoleń, nowości na rynku, odpowiednia dieta. Jest tyle ras psów, że tematów nie zabraknie. A w Internecie stron tego typu nie ma za dużo. A fanów czworonogów jest spora ilość. Najważniejsze to trafiać do grupy docelowej i na niej się skupiać. Pamiętaj także o zawartości. Powielanie, słabe jakościowe teksty tylko odstraszają. Wrzucając jakiś artykuł musisz być za niego pewien w 101%.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

To zależy czy chcemy na tym zarobić

Postprzez colibri
napisane: 11 Lis 2011, o 16:15

cosik_ktosik napisał(a):colibri ale z czasem pisząc każdy ma szansę stać się ekspertem. Jeśli jest zainteresowanie tematem, to kolejne wpisy na blogu stają się coraz to bardziej dojrzalsze.

Oczywiście można z czasem się doskonalić i blog zyskuje na wartości, ale wtedy ten blog raczej nie będzie tak szybko zarabiał, jak blog pisany przez tego, który siedzi w temacie od dawna. Widziałam już wiele blogów na ciekawe tematy, które zaczynały się od "witam, interesuję się pozycjonowaniem i będę zamieszczał na blogu wszystko, czego się dowiem w tym temacie" i przeważnie cichły z czasem. Jeśli ktoś jest ekspertem, to łatwiej mu też zarabiać na sprzedaży e-booków. Jeśli potrzebuję dowiedzieć się czegoś np. o giełdzie, to raczej kupię te informacje od kogoś, kto a. pracuje w tej branży, b. odnosi sukcesy w tej branży lub z jakichkolwiek innych powodów jest dla mnie wiarygodnym autorytetem jako ekspert w danej dziedzinie.

Awatar użytkownika
colibri

Pisz o tym co lubisz

Postprzez Bartłomiej Jakubowski
napisane: 15 Lis 2011, o 23:08

Ja proponuje Ci pisanie o tym co Cię bardzo interesuje. Może być o psach, kotach albo o zarabianiu.

Ważne żebyć zaczął. Wybierz domenę, przeanalizuj konkurencję, zamów hosting, zainstaluj Wordpressa, wgraj fajny szablon, zoptymalizuj. Działanie jest najważniejsze.

Ja na początku swojej drogi rok bawiłem się i zastanawiałem jaką stronę internetową zrobić jak zarabiać.

Jeśli wybierzesz niszę o zarabianiu to masz szansę się przebić no TOP3 jeśli będziesz pisał regularnie. Oczywiście większe będą możliwości zarobku na tej niszy.

Jeśli będziesz potrzebował pomocy napisz do mnie na PRIV.

Tu znajdziesz pomysł na biznes dla siebie.
Karta podatkowa.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Miejscowość: Lublin

Następna

Wróć do Pomysły na e-biznes