Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pomysł do oceny

Postprzez Mateusz Nowak
napisane: 23 Lis 2011, o 21:27

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie,
mam pomysł na e-biznes, jednak nie wiem, czy ma on szanse na zysk, dlatego chciałbym poradzić się już doświadczonych graczy na rynku.

Chciałbym tworzyć, a następnie sprzedawać różne tutoriale. Już na samym starcie nasuwa się pytanie:

1) sprzedawać kilka kursów na jednej stronie [przykładowo http://videokurs.pl/ ], czy do każdego tutoriala mam tworzyć nową stronę? (np. obsługa i tworzenie stron w Joomli, WP, czy obsługa OpenOffice o której wspomniał Paweł podczas swojego ostatniego nagrania?). Czy lepiej stworzyć mini sklep, czy może squeeze page do każdego produktu osobno?

2) Czy warto stworzyć na samym początku bloga/stronę i tworzyć tam swoją markę, czy może po prostu stworzyć kampanię reklamową (np. zapis na squeeze page-> 3 darmowe materiały video-> oferta głównego produktu)

3. Czy ta tematyka będzie dobra? Czy nie jest już tego za dużo w sieci?

4. Materiały nagrywać na DVD i wysyłać, czy lepiej zakupić jakiś serwer bez limitu i umieścić je w wersji online?

Awatar użytkownika
Mateusz Nowak

Ocena

Postprzez TomaszŚwitała
napisane: 24 Lis 2011, o 14:54

Witaj. Na forum goszczę od niedawna więc nie wiem czy będę w stanie odpowiedzieć na wszystkie twoje pytania poprawnie, aczkolwiek postaram się zrobić to jak najlepiej.
Pomysł jak każdy inny ma swoje plusy jak i minusy, ale najlepiej szanse tego przedsięwzięcia ocenią doświadczeni użytkownicy, ponieważ ja sam nie działam na rynku zbyt długo przez co nie jestem w stanie dobrze określić szans na powodzenie.

1) Według mnie, powinieneś ułożyć każdą ofertę osobno do każdego produktu. Najlepiej gdyby było to w formie SqueezPage ponieważ taka oferta(moim zdaniem!) wygląda bardziej profesjonalnie niż produkt sprzedawany za pośrednictwem serwisu który udostępnia ich masę, dodatkowo wyrabiasz sobie wizerunek osoby która zna się na fachu ponieważ ludzie nabywają produkt po przekierowaniu z Twojego serwisu, na którym to przecież się promujesz.

2) Ludzie najchętniej nabywają produkty, czy inne usługi jeżeli są pewni tego że nie zostaną oszukani, że produkt spełni ich oczekiwania itp... można by wiele wymieniać, ale jedną z ważniejszych rzeczy jest to jak inni postrzegają ciebie. Wiem to sam po sobie, przed zakupem czegokolwiek... czy to e-book, czy szkolenie staram się zebrać jak najwięcej informacji o osobie która to dobro oferuję, tym samym większe szanse na sprzedaż ma osoba która jest rozpoznawalna i cieszy się dobrą opinią, niż ta która oferuję "coś" a właściwie w żadnym źródle nie znajdzie się o niej informacji. Najważniejsze jest wyrobienie sobie dobrej opinii i marki, a na samym początku Blog to chyba najlepszy sposób aby to osiągnąć.

3) Zależy jakie masz doświadczenie w tym co robisz ale nie jest to najważniejsze. Według mnie aktualnie w większości nisz jest jeszcze szansa na zaistnienie, lecz osiągnąć to można tylko poprzez ciężką pracę, budowanie swojej marki i autorytetu tak jak już wcześniej wspomniałem.

4) Hmmm po co rezygnować z pierwszej lub drugiej opcji? Możesz oferować przecież szkolenia i poradniki w formie płyt DVD(drożej), lub w formie elektronicznej czyli np. płatny abonament(relatywnie taniej).

Mam nadzieję że w jakiś sposób ci pomogłem, lecz na pewno inni doświadczeni już użytkownicy forum wypowiedzą się jeszcze w tym temacie.
Jeśli miał byś jeszcze jakieś pytania napisz na PW a postaram się coś doradzić.

Pozdrawiam.
Tomasz Świtała

http://formyinwestycji.pl - Poznaj tajniki skutecznego Inwestowania.
Awatar użytkownika
TomaszŚwitała

Odpowiedź

Postprzez Mateusz Nowak
napisane: 24 Lis 2011, o 17:53

Dziękuję Tomaszu za opinie- każdy punkt widzenia jest na miarę złota.
A jak sądzicie, czy na blogu mogę skupiać się na tutorialach np. tworzenia stron w Joomli, tworzenia stron we WP i w Drupalu?
Bo chyba bezsensem jest skupianie się na każdym tematycznym blogu z osobna?

Awatar użytkownika
Mateusz Nowak

Wyjaśnienie

Postprzez TomaszŚwitała
napisane: 24 Lis 2011, o 18:23

Jasne że tak, od tego właśnie jest blog TEMATYCZNY!:) jeśli interesujesz się jak w Twoim przypadku tworzeniem serwisów i blogów w Joomla lub WP to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś to wykorzystał w jednym miejscu. Na blogu możesz opisywać np. jak w kilka minut zainstalować WordPressa, albo jakie wtyczki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania bloga.
U ciebie ogólnie tematem jest tworzenie serwisów i blogów na darmowych CMS jakie obecnie dostępne są w sieci. To wszystko może działać i uzupełniać się wzajemnie, ale gdy prowadzimy blog o tworzeniu stron a wpleciemy tam artykuły dotyczące "Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem" to zupełnie nie będzie do siebie pasować, i odbiegać tematycznie a w konsekwencji zmniejszy ruch na blogu.
Mam nadzieję że zrozumiałeś co miałem na myśli:).

Pozdrawiam
Tomasz Świtała

http://formyinwestycji.pl - Poznaj tajniki skutecznego Inwestowania.
Awatar użytkownika
TomaszŚwitała

podziękowanie

Postprzez Mateusz Nowak
napisane: 24 Lis 2011, o 20:41

Tak, dzięki;) Chodziło mi właśnie o to, czy robić bloga typowo pod jedną działalność (Joomla), czy mogę to jakoś powiązać- dzięki :)
Czekam na wypowiedzi innych forumowiczów ;)

Awatar użytkownika
Mateusz Nowak

Analiza możliwości

Postprzez hdudek
napisane: 2 Gru 2011, o 01:44

Witam

Postaram się w zasadzie przeanalizować możliwości, które podałeś.

Wszystkie metody mają inną zaletę. Budowanie sklepu jest lepsze bo wystarczy jedna domena skupiona promocja na portalu a klienci sami wybiorą co jest im potrzebne i jest szansa, że kupi coś jeszcze.

Kolejny temat to mini strony, tutaj jest temat wygodny bo możemy promować konkretny kurs więc nasza reklama może być bardzo dobrze stargetowana. Jeśli jeszcze opracowałbyś metodę pobierania adresu e-mail zanim prześlesz kurs to masz już listę klientów a nie potencjalnych klientów a taka lista jest dużo cenniejsza.

Ostatni wariant to darmowe materiały i Squeeze Page. Zaletą tego rozwiązania jest gromadzenie dużej ilości subskrybentów i nawet jeśli biznes nie wypali to masz listę na którą możesz sprzedawać mailingi do tej listy. Nie sprzedawać adresy ale reklamę do tych osób.

Podsumowanie jest takie, że przygotowanie sklepu jest na pewno najbardziej kosztowne ale i z punktu widzenia dłuższej perspektywy najkorzystniejsze. Mini strony to cięższy kawałek chleba ale możesz działać na bardzo konkretnej niszy. Ostatni wariant jest chyba najmniej kosztowny i daje 2 korzyści albo klientów albo listę na, którą możesz w najgorszym wypadku sprzedawać mailingi.

Wybór zawsze jest trudny ale musisz sam go dokonać i musisz brać pod uwagę, że tutoriale są np. za darmo na spryciarze.pl i innych portalach dlatego powinny albo być bardzo profesjonalne albo popakowane w większe szkolenia i sprzedawane np. na DVD. To jest moje zdanie i punkt widzenia.

Pozdrawiam
Hubert Dudek

hdudek

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

Kolejne podziękowanie

Postprzez Mateusz Nowak
napisane: 4 Gru 2011, o 21:59

Dziękuję serdecznie Hubercie, za Twoją opinię.
A co myślicie o nazwie takiego bloga? Czy musi ona być typowo kojarzona z tutorialami, czy mogę stworzyć jakąś unikalną nazwę, coś w stylu xyz-studio.com ?

Awatar użytkownika
Mateusz Nowak

Witam

Postprzez delfin
napisane: 6 Gru 2011, o 23:27

Ze swojej strony mogę dodać, że kiedyś sam myślałem o nagraniu paru filmików instruktażowych głównie związanych z tematyką V Excel, Access, VBA, SQL. Nie myślałem jednak o własnej stronie, gdyż nie miałem za bardzo wtedy czasu, żeby jeszcze dodatkowo tworzyć i promować swoje WWW. Postanowiłem więc napisać do największego wydawcy e-booków, czyli Złotych Myśli, czy wypromują taki nowy rodzaj e-booka : video-book. Niestety odmówili. Jeżeli jednak masz troche czasu i cierpliwości to czemu nie. Sam chętnie kupiłbym filmiki instruktażowe z dobrymi kursami (przede wszystkim programistycznymi). Trzeba jeszcze jednak brać pod uwage to, żę twoje video może szybko dostać sie na Youtuba, Wrzute, Chomika czy jeszcze inne cholerstwo i wtedy raczej nikt nie wyda pieniędzy na oryginał, pozdrawiam.

delfin

Wróć do Pomysły na e-biznes