Aktualna sytuacja:
Mieszkam w Hiszpanii, mam 19 lat, a e-biznesem interesuje się od jakiś 2 lat, chodź tak za konkretne rzeczy zabaralem się nie cały rok temu (wcześniej myślałem z można zarabiać tylko na adsense-.-)
O e-biznesie uczę sie od polaków, i od hiszpanow, nie ukrywam ze duza większość od polaków, ta wiedza o e-biznesie sie dosyć różni od wiedzy polaków, oni tylko piszą ebooki, jak zarobić miliony poprzez adwords, polecając produkty innym,(no nie tylko, ale nic konkretnego), właśnie kiedy to zrozumiałem, wpadłem na pomysł, aby wdrożyć do hispano jezycznej populacji techniki jakich używają Polacy (głownie skopiowanych od amerykanów:P).
Plan działania:
Pierwsze co mi wpadło do głowy, to zbudowanie listy - czyli trzeba cos dac za darmo lub za niska cenę, no to myślałem rozdawać/sprzedawać w Hiszpanii cos co jest darmowe w polsce, wiec znalazłem Tajemnice szczescia - Nikodem Marszalek, skontaktowałem sie ze "Złotymi Myślami" w celu współpracy, ja miałem sie zając tłumaczeniem i promocja, tzw. wszystkim, i podzielić sie z nimi zyskiem, lecz skontaktowałem się tez ze samym autorem książki, i okazało sie ze te artykuły co są w ebooku, i inne co ma na stronie, to mogę z nimi zrobić co chce, nawet zrobić gazetę z jego artykułami, wiec postanowiłem stworzyć ebooka z jego artykułów (zachowując oczywiście wszystkie prawa autorskie, przy okazji zrobię mu sławę w hiszpanii:P).
Będę sprzedawał tego ebooka poprzez clickbank, oczywiście będzie tez wersja darmowa, w zamian za email. Myślałem tez zrobić, stronke z artykułami, ponieważ tez bede rozprowadzał darmowe artykuły/publikacje, po prostu będzie można przeczytać kawałek artykułu, a gdy sie da czytaj więcej>>, to będzie musiał sie zarejestrować, i tutaj mam pierwszego dylemata:D
Listę będę tworzył na własnym serwerze za pomocą skryptu phplist ( http://www.phplist.com/ )
Lecz na stronce z artykułami nie chce, aby musiał caly czas sie wpisywać do listy, aby każdy artykuł przeczytać, chciałbym aby było tak, ze po wpisaniu raz danych, zapisywało go na listę, i zarazem "gdzieś" aby go zapamiętywało i po prostu był zalogowany, poszukam jakiegoś darmowego cms do takiej strony, da się zrobić tak, ze zarejestruje sie w tej stronie, i od razu zapisze na listę phplist?
Czyli dzięki tej stronie, będę zbierał emaile, sprzedawał swoje przyszłe publikacje, i może publikacje innych z PP. Na tej stronce będzie można przeczytać artykuł online i ściągnąć wersje w pdf (aby krążył po sieci i promował owa stronę).
Tutaj mam napisany plan działań w podpunktach:
1- Przetłumaczenie książki
2- Zrobienie strony dla ebooka pod clickbank
-1 Ogólny zarys strony
-2 Pisanie strony opierając się na kursach seo i marketingQcopywriting
-3 Zatrudnienie grafika
-4 Ustawianie emailingu
3 - Zrobienie stronki z artykułami
- jak wyżej + forum dla ludzi w temacie
4 - Napisanie paru artykułów, aby stronka z artykułami nie była pusta.
-5 Promowanie strony poprzez:
1. Adsense (mam kupon na 50€)
2. Wykupienie mailingu/bannerów na podobnych stronach
3. Program partnerski z clickbank (koszące 60% dla polecających)
4. Filmiki na youtube (promowanie poprzez filmiki)
5. Artykuły na inne stronki (Proponowanie podobnym www, publikowanie moich artykułów, z linkiem do mojej strony)
6 Udzielając się na forach
Eh... mam jeszcze mętlik w głowię, ale to by tak mniej więcej wyglądało, btw. dalej już nie wiem co zrobić, zastanawiałem się nad czymś jak złote myśli
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje.