Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Opinie pomysłu na e-biznes

Postprzez PabloM
napisane: 8 Paź 2009, o 12:52

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum, opisz tutaj co mi chodzi po głowie, postaram sie zrobić to dokładnie, chodź wiadomo pewnie coś mi uniknie, chodzi mi o opinie samego pomysłu + rozwiązanie moich dylematów, no to do dzieła :)

Aktualna sytuacja:
Mieszkam w Hiszpanii, mam 19 lat, a e-biznesem interesuje się od jakiś 2 lat, chodź tak za konkretne rzeczy zabaralem się nie cały rok temu (wcześniej myślałem z można zarabiać tylko na adsense-.-)
O e-biznesie uczę sie od polaków, i od hiszpanow, nie ukrywam ze duza większość od polaków, ta wiedza o e-biznesie sie dosyć różni od wiedzy polaków, oni tylko piszą ebooki, jak zarobić miliony poprzez adwords, polecając produkty innym,(no nie tylko, ale nic konkretnego), właśnie kiedy to zrozumiałem, wpadłem na pomysł, aby wdrożyć do hispano jezycznej populacji techniki jakich używają Polacy (głownie skopiowanych od amerykanów:P).

Plan działania:
Pierwsze co mi wpadło do głowy, to zbudowanie listy - czyli trzeba cos dac za darmo lub za niska cenę, no to myślałem rozdawać/sprzedawać w Hiszpanii cos co jest darmowe w polsce, wiec znalazłem Tajemnice szczescia - Nikodem Marszalek, skontaktowałem sie ze "Złotymi Myślami" w celu współpracy, ja miałem sie zając tłumaczeniem i promocja, tzw. wszystkim, i podzielić sie z nimi zyskiem, lecz skontaktowałem się tez ze samym autorem książki, i okazało sie ze te artykuły co są w ebooku, i inne co ma na stronie, to mogę z nimi zrobić co chce, nawet zrobić gazetę z jego artykułami, wiec postanowiłem stworzyć ebooka z jego artykułów (zachowując oczywiście wszystkie prawa autorskie, przy okazji zrobię mu sławę w hiszpanii:P).

Będę sprzedawał tego ebooka poprzez clickbank, oczywiście będzie tez wersja darmowa, w zamian za email. Myślałem tez zrobić, stronke z artykułami, ponieważ tez bede rozprowadzał darmowe artykuły/publikacje, po prostu będzie można przeczytać kawałek artykułu, a gdy sie da czytaj więcej>>, to będzie musiał sie zarejestrować, i tutaj mam pierwszego dylemata:D
Listę będę tworzył na własnym serwerze za pomocą skryptu phplist ( http://www.phplist.com/ )
Lecz na stronce z artykułami nie chce, aby musiał caly czas sie wpisywać do listy, aby każdy artykuł przeczytać, chciałbym aby było tak, ze po wpisaniu raz danych, zapisywało go na listę, i zarazem "gdzieś" aby go zapamiętywało i po prostu był zalogowany, poszukam jakiegoś darmowego cms do takiej strony, da się zrobić tak, ze zarejestruje sie w tej stronie, i od razu zapisze na listę phplist?

Czyli dzięki tej stronie, będę zbierał emaile, sprzedawał swoje przyszłe publikacje, i może publikacje innych z PP. Na tej stronce będzie można przeczytać artykuł online i ściągnąć wersje w pdf (aby krążył po sieci i promował owa stronę).

Tutaj mam napisany plan działań w podpunktach:

1- Przetłumaczenie książki

2- Zrobienie strony dla ebooka pod clickbank
-1 Ogólny zarys strony
-2 Pisanie strony opierając się na kursach seo i marketingQcopywriting
-3 Zatrudnienie grafika
-4 Ustawianie emailingu

3 - Zrobienie stronki z artykułami
- jak wyżej + forum dla ludzi w temacie

4 - Napisanie paru artykułów, aby stronka z artykułami nie była pusta.

-5 Promowanie strony poprzez:
1. Adsense (mam kupon na 50€)
2. Wykupienie mailingu/bannerów na podobnych stronach
3. Program partnerski z clickbank (koszące 60% dla polecających)
4. Filmiki na youtube (promowanie poprzez filmiki)
5. Artykuły na inne stronki (Proponowanie podobnym www, publikowanie moich artykułów, z linkiem do mojej strony)
6 Udzielając się na forach

Eh... mam jeszcze mętlik w głowię, ale to by tak mniej więcej wyglądało, btw. dalej już nie wiem co zrobić, zastanawiałem się nad czymś jak złote myśli :P może jakieś propozycje co mógłbym dalej z tym robić? Prosiłbym tez o jakieś podpowiedzi, poprawki, bo jak widać jestem początkujący.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje.

PabloM

Re: Opinie pomysłu na e-biznes

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 9 Paź 2009, o 10:23

PabloM napisał(a):(...)

Będę sprzedawał tego ebooka poprzez clickbank, oczywiście będzie tez wersja darmowa, w zamian za email. Myślałem tez zrobić, stronke z artykułami, ponieważ tez bede rozprowadzał darmowe artykuły/publikacje, po prostu będzie można przeczytać kawałek artykułu, a gdy sie da czytaj więcej>>, to będzie musiał sie zarejestrować, i tutaj mam pierwszego dylemata:D
Listę będę tworzył na własnym serwerze za pomocą skryptu phplist ( http://www.phplist.com/ )
Lecz na stronce z artykułami nie chce, aby musiał caly czas sie wpisywać do listy, aby każdy artykuł przeczytać, chciałbym aby było tak, ze po wpisaniu raz danych, zapisywało go na listę, i zarazem "gdzieś" aby go zapamiętywało i po prostu był zalogowany, poszukam jakiegoś darmowego cms do takiej strony, da się zrobić tak, ze zarejestruje sie w tej stronie, i od razu zapisze na listę phplist?

Czyli dzięki tej stronie, będę zbierał emaile, sprzedawał swoje przyszłe publikacje, i może publikacje innych z PP. Na tej stronce będzie można przeczytać artykuł online i ściągnąć wersje w pdf (aby krążył po sieci i promował owa stronę).

(...)

Po pierwsze gratuluję pomysłu i jego realizacji.
Po drugie - do swojego serwisu możesz wykorzystać WordPress wraz z następującymi wtyczkami:
WP PHPList - pozwoli na zapisywanie na newsletter PHPList z Twojego bloga
Members Only - pozwoli ograniczyć dostęp do treści tylko zarejestrowanym użytkownikom.
Są również inne wtyczki, które pozwalają kontrolować czy udostępnić treść w zależności czy opłacono dostęp czy nie.

Powodzenia!

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez PabloM
napisane: 9 Paź 2009, o 12:15

Dziękuję za odpowiedz.
Czy ta wtyczka do newslettera, ma rozbudowany panel? np. budowanie różnych list, zarządzanie nimi, statystyki itd?
Pozdrawiam.

PabloM

Postprzez PabloM
napisane: 9 Paź 2009, o 15:28

Przepraszam, nie wiedziałem ze to dokładnie ten sam skrypt, a wiec po raz pierwsze zainstalowałem wordpressa, i próbuję ta wtyczkę zainstalować, a wiec tak:

*Quick Start Instructions*
Download plugin installation and upload phplist.php and phplist.css to your plug-ins folder, usually /wp-content/plugins
Login to wordpress administration panel and activate the plug-in (Under plug-ins). Plugin name is phplist.
Navigate to Options -> PHPList and fill in the General Settings configuration as instructed. (Optionally, you can configure the form settings as well - see detailed instructions for information)
The last step is to setup the form. If you are adding the subscriber form directly to any post or wordpress page then just add the following comment while inside the wordpress editor:

Navigate to Options -> PHPList and fill in the General Settings configuration as instructed
Gdy wchodze w panelu admina w seeting > PHPlist

Pisze mi "CURL library not detected on system. Need to compile php with cURL in order to use this plug-in"

EDIT
Poszperałem trochę, wygląda na to ze takiej opcji nie mam w hostingu o.O
Musze poszukać jakiegoś darmowego hostingu z ta opcja, aby poustawiać wszystko, potem normalnie płatny.

Wygląda na to ze już nie mam pytań, znaczy jakieś podpowiedzi czy poprawki jak najbardziej by się przydały :)

Pozdrawiam.

PabloM

Postprzez Lillo
napisane: 10 Lis 2009, o 22:48

Jakie podpowiedzi? Masz 19 lat , a obrotny jesteś jak Joe Vitale; )
Dasz sobie radę!
Powodzenia!; )

Awatar użytkownika
Lillo

Postprzez PabloM
napisane: 12 Lis 2009, o 00:01

Dziękuję - dałeś mi motywacje tym komentarze, czyli czegoś czego mi brakowało :) Jeszcze raz dziękuje.

PabloM

Postprzez radek97
napisane: 9 Gru 2009, o 11:31

Nie wiem czy phplist sie do tego nadaje. to Nie ma funkcji autorespondera.
Wiec jak sie ktos zapisze na liste to Phplist nic nie wyśle. Napewno nie ma funkcji follow-up.
A funkcji wysylki podczas zapisu tez chyba nie ma.
sprobuj zastosowac infinite responder darmowy albo platny (amlm pro) http://www.drquek.com/perl/autoresponde ... ponder.htm
Ale chyba bedzie musial recznie wydedytowac formularze zapisu w htmlu.

radek97

Postprzez PabloM
napisane: 6 Lut 2010, o 14:11

No, teraz przyszedł czas na zabawę z newsletterem. Książki przetłumaczone, chodź jeszcze muszą być odzyskane z dysku.
No wlasnie: Jeśli posiadacie dysk seagate z serii Barracuda 7200.11, i nie chcecie stracić z niego danych to musicie zupta..dowac firmware, jeśli już wam sie zepsuł, tzw. nie wykrywa go pc, da się odzyskać dane, nawet w domu ale trzeba się znać, jeśli nie to znam kolesia co robi to za 100plz, a nie jak firmy po 1000pln.

Dobra do rzeczy. Wiec jako skrypt wybrałem AMLM Lite.

Wszystko ok, nie licząc tego ze instalowałem cały dzień, ale już działa, chodź nie do końca, mam jeden problem.

Po zapisaniu się na listę, nie wysyła maila, w opcjach mam ustawione, ze aby po zapisaniu wysyłało, a jednak nie wysyła, tak samo nie działa, jak ustawie aby maila wysyłało X dzień po rejestracji.

Jak chce wysłać od razu to wysyła normalnie, ale jeśli automatycznie to już nie działa.

Co może być nie tak?

PabloM

Postprzez PabloM
napisane: 9 Lut 2010, o 00:35

Problem rozwiązany, napisze na wszelki wypadek co zrobiłem, może się przyda.

Po prostu ten link aktywacyjny musi być w miejscu gdzie jest ruch, przynajmniej 1 osoba dziennie, wtedy się uruchamiają te wszystkie algorytmy, a skrypt zaje***** polecam. (Jak coś to mogę pomóc go zainstalować)

Teraz można dalej iść z projektem, jak będę potrzebował pomocy, to pewnie zasięgnę po trochę waszej wiedzy na tym forum ;)

Pozdrawiam.

PabloM

Wróć do Pomysły na e-biznes