Coś w stylu otomoto jednak z większą ilością bardzo przydatnych opcji dla klienta, bardziej rozbudowany.
Od razu zaznaczam, że pomysł jest już wdrażany w życie, skrypt właśnie się pisze, a ja w tym czasie obmyślam strategię rozwoju.
Wiem, że dużo jest już takich portali. Ale nie muszę od razu być kolejnym gigantem i wiem, że dla każdego miejsca wystarczy i na pewno część tego rynku uda się zdobyć.
Z resztą po zbadaniu tego rynku stwierdziłem, że większość to niestety niedopracowane i słabo prosperujące portale, a przez to konkurencja z nich żadna. Może około pięciu w Polsce to naprawdę duzi gracze.
Przede wszystkim serwis będzie darmowy, jednak z czasem (kiedy strona zdobędzie odpowiednią ilość użytkowników i ogłoszeń) pojawią się płatne opcje promowania ogłoszeń, ale dla tych którzy chcą- nic z konieczności.
Dla serwisu wykupiłem dość ciekawą moim zdaniem domenę: moto4you pl
Niestety potrzebuję pomocy w kwestii pozycjonowania oraz reklamy.
Sporo czytałem w internecie na temat powodzenia i niepowodzenia nowych portali i często upadają one, ponieważ źle przekalkulowano koszty promocji (reklama, pozycjonowanie). Okazuje się, ze nakłady były niewystarczające, nie ma środków aby zwiększyć budżet no i efekty dotychczasowej pracy przepadają, a wraz z nimi włożone dotąd pieniądze.
Bardzo chciałbym uniknąć takiego scenariusza, dlatego muszę to wszystko jakoś sensownie rozplanować.
Na pozycjonowanie oraz reklamę (AdWords i ogłoszenia w prasie) chciałbym wydawać miesięcznie 2, może 3 tys. zł. Początkowo serwis zarabiałby jedynie na jakiś kliknięciach w reklamy AdSense i kolorowe banery (0,3 zł. /klik.). Po około roku chciałbym wprowadzić płatne opcje promowania ogłoszeń.
Czy myślicie, że te 2-3 tys. zł. pozwolą jakoś dostatecznie rozreklamować stronę? Dodatkowo planuję reklamować się na forach motoryzacyjnych, portalach społecznościowych, drukować ulotki (z oddzielnego budżetu)i rozdawać je na giełdach samochodowych, okleić swoje auto itp.
Nie wiem jakiej liczby odwiedzin strony mogę się spodziewać, jaka liczba użytkowników sprawi że mój portal zacznie na siebie zarabiać i czy przy wyżej wspomnianych nakładach uda mi się taką liczbę osiągnąć.
Nie chcę od razy wyciągać ewentualnych zysków, a inwestować je dalej. Mam pracę i chcę ten serwis potraktować jako nową możliwość zarabiania, ale na pewno nie od razu jako pierwsze i jedyne źródło dochodów.
Z drugiej strony nie chcę też ładować pieniędzy w coś, czego uprzednio dobrze nie przemyślę i co nie da mi nadziei na zyski po jakimś tam czasie (najlepiej po roku).
Zatem jeśli posiadacie jakąś wiedzę w tym temacie, będę wdzięczny za podzielenie się nią za mną.
Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam! Piotr