co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe

Witam

Chciałbym przedstawić swój pomysł na e-biznes.

Otóż od ok. dwóch miesięcy prowadzę blog(jak mi się zdaję ;) ), na którym opisuje pomysły na biznes. Są to dość proste pomysły bo uważam, że nie potrzeba koniecznie wprowadzać innowacyjnego produktu na rynek by osiągnąć sukces w biznesie (Mój znajomy otworzył firmę budowlaną zagranicą i w przeciągu 4 lat zarobił na dużą wille, kilka samochodów dostawczych i wymarzone Audi Q7). Ale nie znaczy to żeby po prostu kopiować pomysły. Wystarczy, że zaoferujemy coś innego (lepszego) niż konkurencja co nas będzie wyróżniać. Może to być cena, jakość obsługi lub coś innego.

Moim pomysłem na e-biznes jest, aby tworzyć własne produkty informacyjne e-booki i e-kursy na temat przedsiębiorczości. Jak na razie nie znalazłem konkurencyjnych produktów w polskim Internecie, co stwarza dobre szanse na sukces. Z dostępnych narzędzi w Internecie wynika, że tematem interesuje się duża liczba osób (30 000 to według mnie dużo).

Póki co zaczynam osiągać dochody z AdSense i programów partnerskich, ale są to na razie małe kwoty.

Moim podstawowym problemem jest to, że nie mam doświadczenia w tym temacie ponieważ:
1. Nie prowadziłem wcześniej firmy,
2. Mam dopiero 25 lat i część osób może pomyśleć -co taka osoba może wiedzieć o biznesie?

Jednak posiadam wiedzę oraz materiały z tej tematyki, która jest uważam bardzo dobra i przydatna.

Jestem optymistycznie nastawiony i wiem, że udami się nawet jeśli będzie mnie to kosztować wiele pracy i czasu.

Chciałbym Was Drodzy Forumowicze prosić o ocenę mojego pomysłu na e-biznes oraz strony internetowej: pomysły na biznes

Pozdrawiam
Bartłomiej Jakubowski

Tu znajdziesz pomysł na biznes dla siebie.
Tanie apteki internetowe z lekami bez recepty.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Miejscowość: Lublin

Pomysł na e-biznes

Postprzez Paweł Landzberg 23 Mar 2010, o 12:14

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witaj,

Wiesz pomysł masz całkiem dobry. Szczerze powiedziawszy to do pisania e-booków i kursów internetowych nie potrzebujesz otwierać firmy. Ebooka można wydać na osobę fizyczną, a e-kursy możesz wrzucić do ekademia.pl - zostajesz tam rozliczony ze sprzedanych kursów jako osoba bez działalności. Oczywiście biorą prowizję za sprzedane produkty.

Stronkę przejrzałem powierzchownie. Na pierwszy rzut oka była całkiem miła dla mnie (może przez kolorystykę?). Jedno co od razu się rzuca w oczy to krzaki zamiast polskich liter w prawym panelu z promocją książek. A także pod górnym menu reklamy Google trochę drażnią wzrok - przynajmniej w moim odczuciu. Szczerze to trochę mi się wydaje ta kolorystyka i układ trochę chaotyczny, ale z drugiej strony jakoś takie przyjemne odczucie to wszystko razem generuje - nie potrafię tego wytłumaczyć ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Mój pomysł na e-biznes

Postprzez MateuszKowalski 23 Mar 2010, o 12:57

Bartłomiej Jakubowski napisał(a):Moim pomysłem na e-biznes jest, aby tworzyć własne produkty informacyjne e-booki i e-kursy na temat przedsiębiorczości.

Co konkretnie masz na myśli?

W sprawie firmy, to polecam się zainteresować Akademickimi Inkubatorami Przedsiębiorczości (http://inkubatory.pl/pl/co-daje-aip). Jest to banalnie proste i tanie (w porównaniu do normalnych kosztów prowadzenia działalności gosp.) i może w nich prowadzić firmę każdy do 30 roku życia. Sam już prowadzę w AIP firmę od pół roku.

Naprawdę polecam wszystkim przed 30.

Co do strony, to brakuje mi na niej jednej rzeczy - formularza do zapisu na listę adresową. Polecam toplayer (takie okienko spadające na stronę) + formularz gdzieś z boku.

Stwórz darmowy raport (nawet z materiałów, które już masz na blogu): "Pomysł na biznes: Jak zacząć biznes prowadząc go w domu? 3 Sprawdzone pomysły na biznes w domu." i dawaj go za zapisanie się na listę adresową.

Potem do tej listy wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na blogu i czasem jakieś mailingi sprzedażowe. Gdy już stworzysz własne info-produkty, będziesz miał już listę, którą będziesz mógł poinformować o swoich produktach.

MateuszKowalski

Postprzez miloszgadz 23 Mar 2010, o 14:08

Mateuszu mam do Ciebie kilka pytań w związku z AIP

Moje pytania, które mnie nurtują to:
-Czy opłat 200 zł to opłata miesięczna czy aktywacyjna?
-Czy będąc w AIP mogę wystawiać rachunki bądź faktury vat?
-Ile trwa proces przystępowania do AIP?
-Co oni z tego mają?
-Czy jest to bezpieczne?

Zapoznałem się ze strona ale mam pewne niejasności więc jeśli możesz to opowiedz na moje pytania.

Pozdrawiam

miloszgadz

Postprzez MateuszKowalski 23 Mar 2010, o 14:37

-Czy opłat 200 zł to opłata miesięczna czy aktywacyjna?
Miesięczna. Jest to netto. Jeżeli nie masz akurat pieniędzy na koncie firmowym (np. w pierwszym miesiącu), to musisz jeszcze dopłacić VAT 22% i zapłacić z konta prywatnego.

-Czy będąc w AIP mogę wystawiać rachunki bądź faktury vat?
Naturalnie. Dostajesz specjalny program do wystawiania faktur.

-Ile trwa proces przystępowania do AIP?
Dotarcie do najbliższego biura AIP w Polsce. Przeczytanie regulaminu. Podpisaniu umowy. Na następny dzień możesz już działać. W ciągu kilku dni dostajesz konto firmowe w banku, dostęp do programu wystawiania faktur i wszystkie informacje na maila odnośnie prowadzenia firmy w AIP.

-Co oni z tego mają?
(Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Akademickie_Inkubatory_Przedsiębiorczości)
Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości to ogólnopolska fundacja, której głównym celem jest wspieranie przedsiębiorczości wśród młodych Polaków. Wyraża się to przede wszystkim przez umożliwienie beneficjentom prowadzenia działalności (pionu w AIP) na preferencyjnych zasadach.

Najważniejsze z nich to:

* Prowadzenie księgowości przez AIP
* Brak obowiązku rejestracji firmy w urzędach. Osobowość prawną (NIP, REGON, wpis do KRS) udostępnia AIP
* Brak obowiązku opłaty składek ZUS
* Wsparcie biurowe. Możliwość korzystania z biura wraz z wyposażeniem (powierzchnia biurowa i rodzaj sprzętu może się różnić w różnych regionach / oddziałach AIP).
* Szkolenia i doradztwo
* Porady prawne
* Szansa prowadzenia działalności na preferencyjnych warunkach przez 24 miesiące (z możliwością przerwania współpracy w każdym momencie, bez negatywnych konsekwencji finansowych)
* Uczestnictwo w społeczności biznesowej. AIP – polska organizacja zorientowana na przedsiębiorczość wśród młodych Polaków.

Wszystkie usługi objęte są zryczałtowaną miesięczną opłatą w wysokości 200 zł (netto).

Biura AIP (31) zlokalizowane są przy uczelniach zarówno publicznych, jak i niepublicznych, których wspólnym mianownikiem jest postawa pro rozwojowa i innowacyjność, wyrażające się m.in. w tworzeniu warunków do rozwoju zawodowego studentów.

Pierwszeństwo w korzystaniu z pomocy AIP mają stucenci, jednak nie jest to warunek konieczny, a górny limit wieku wynosi 30 lat.

Do najbardziej znanych firm, które odniosły sukces dzięki AIP należą PhotoBlog.pl, HighClass.pl oraz Vzib.pl.[1]

Obecnie w całym kraju pod auspicjami Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości funkcjonuje ponad 900 firm.

-Czy jest to bezpieczne?
Z moich obecnych doświadczeń wynika, że jak najbardziej tak.

Możesz sobie jeszcze wyguglać AIP i poczytać, jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej.

Pozdrawiam

MateuszKowalski

Hej,

Mateusz stworzyłem coś co mogę dać gratis w zamian za zapisanie się na listę.

Chciałbym jednak się upewnić, że to coś wartościowego, więc wstawiam poniżej link do pobrania e-booka:
"15 pomysłów na biznes w domu"

A to mój projekt okładki:
Image

Za wszystkie opinie z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Zajrzałam do Twojego e-booka o pomysłach na biznes w domu i wydaje mi się, że tytuł jest dość mylący.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez bastek89 27 Kwi 2010, o 15:04

A mnie się niestety wydaje, ze ten ebook jest pisany na sile i w zasadzie o niczym ;(
Pomysly na biznes w domu tam opisane... tj. korepetycje to zadne odkrycie ameryki, a kazdy wie ze do tego trzeba miec predyspozycje i wyksztalcenie.

Maslo jest maslane.

Nie obraz sie za moja krytyczna opinie, takie jest po prostu moje zdanie :)

Zapraszam do odwiedzenia mojego E-biznes blogu, znajdują się tam ciekawe artykuły jak i nowości ze świata e-commerce. Zapraszam również do dodania swojego sklepu internetowego do katalogu sklepów
bastek89

Hej,

Dzięki za opinie.

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Zajrzałam do Twojego e-booka o pomysłach na biznes w domu i wydaje mi się, że tytuł jest dość mylący.

Możesz rozwinąć? Co konkretnie masz na myśli czy te pomysły są za słabo opisane?

bastek89 napisał(a):Pomysly na biznes w domu tam opisane... tj. korepetycje to zadne odkrycie ameryki, a kazdy wie ze do tego trzeba miec predyspozycje i wyksztalcenie.

Czy według Ciebie istnieje pomysł na biznes, który do realizacji nie wymaga niczego?

A może lepszym pomysłem byłoby stworzenie darmowego e-booka 10 Innowacyjnych Pomysłów Na Biznes?

Czekam na kolejne opinie.

Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Praca w domu kojarzy mi się z pracą w... domu czyli bez wychodzenia z domu, a obwoźne kąpiele psów raczej do takiej kategorii nie należą.

Pomysł, żeby zbierać w jednym miejscu biznesowe pomysły innych, wydaje się być niezły - fajny pomysł na bloga.

Jednak książka trochę mnie rozczarowała, nie tylko dlatego, że nie są to pomysły pracy "w domu". Dość skrótowo opisujesz te zajęcia. Odnosi się wrażenie, że rozpoczęcie pracy to rzecz całkiem prosta, a tak nie jest i to zmniejsza wiarygodność ebooka.
Np.praca trenera - o ile łatwo zarejestrować taką działalność, o tyle trudniej się w tym zawodzie wybić, ze względu na dużą konkurencję. To jest poważne ograniczenie, któremu może warto by poświęcić kilka zdań

Myślę, że można by z tego wyjść w dwojaki sposób:
1. pogłębić swoją wiedzę nt różnych biznesów, ich ograniczeń, wymagań jakie musi spełnić osoba podejmująca się takiego czy innego zajęcia i opisać rzecz bardziej szczegółowo, uwzględniając ew, trudności jakie można napotkać i opisując kierunki radzenia sobie z nimi
2. wyraźnie powiedzieć, że to jest zbiór wyczytanych pomysłów, służących jako inspiracja do wymyślenia swojego biznesu. (wówczas nie pisać o korepetycjach)Przecież czytanie o ludziach, którzy robią różne rzeczy może być czymś uruchamiającym własną pomysłowość - w takim przypadku w książce trzeba by trochę zmienić kontekst, sposób opowiadania o tych zajęciach.

I jest jeszcze mała rzecz, ale dla mnie też wpływająca na wiarygodność tej książki - zdjęcia. Nie wiem skąd czerpiesz pomysły na zdjęcia ale dla mnie czynią one (przynajmniej niektóre) z treści, żart. Np. zdjęcie do dekoratora wnętrz czy sprzątacza - mówią wyraźnie "nie każdy się do tej roboty nadaje".

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Pomysły na e-biznes