Fragment świetnego video
http://fora.tv/2010/06/14/Speed_to_Geni ... re_Remixes
Oryginalność to mit - wszyskie dobre pomysły nie biorą się z niczego i zawsze są częsciowo zapożyczone od kogoś.
To samo na Youtube
31 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
To jest dobre podejście. Nie zawsze można wymyślić coś oryginalnego, a przecież często można skopiować cudze pomysły i również czerpać z tego korzyści. Jeśli chcemy być lepsi, to dobrze jest coś wymyślić do skopiowanego pomysłu, co by go wyróżniało.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Fajnie fajnie, a później przyjdzie stado malkontentów i będzie marudziło, że jesteśmy oryginalni jak paczka gwoździ...
Mało jest porównań w necie, że X podobny do Y, bo razem ukradli parę pomysłów od Z? Bo mają podobne kolorki, funkcjonalności i się podszywają...
Choć faktycznie, ciężko jest być kreatywnym w dzisiejszych czasach... Parę genialnych rzeczy nawet sam kiedyś wymyśliłem... Po wpisaniu zapytań u Wujka G okazało się, że takich 'oryginalnych' pomysłów jest miliony...
Pozdrawiam
R.
Mało jest porównań w necie, że X podobny do Y, bo razem ukradli parę pomysłów od Z? Bo mają podobne kolorki, funkcjonalności i się podszywają...
Choć faktycznie, ciężko jest być kreatywnym w dzisiejszych czasach... Parę genialnych rzeczy nawet sam kiedyś wymyśliłem... Po wpisaniu zapytań u Wujka G okazało się, że takich 'oryginalnych' pomysłów jest miliony...
Pozdrawiam
R.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
-

lapti - Posty: 576
Inicjatywa wacale nie tak głupia i warta przemyślenia. Nie wszyscy wiedzą , że wykop wzorował się na zagranicznym serwisie digg, a nasza-klasa ma też swoje korzenie w wayn.com
Jednakże....
Sam pomysł to nie wszystko o czym można szybko przekonać startując z czymkolwiek większym. Około 2 lata temu chciałem wystartować z Polską wersją ibeatyou.com Równie szybko jak zacząłem się za to brać, równie szybko skończyłem projekt
Trzeba naprawdę nakładu pieniędzy i doświadczenia by ruszać z dużym projektem. W innym wypadku są to utopione pieniądze.
Jeżeli mógłbym dodać coś od siebie to warto zastanowić się nad małym projektem wartym ok.30 tys i wejść tu www.lba.pl
Można łatwo nabrać doświadczenia, jednak wiąże się to z wyprówaniem żył przez przynajmniej pół roku dzień w dzień ^^ Jak to powiedział jeden pan tutaj http://lookr.tv/player.php?id=1858 <------ Bardzo ciekawy wywiad o parpie
Jednakże....
Sam pomysł to nie wszystko o czym można szybko przekonać startując z czymkolwiek większym. Około 2 lata temu chciałem wystartować z Polską wersją ibeatyou.com Równie szybko jak zacząłem się za to brać, równie szybko skończyłem projekt
Trzeba naprawdę nakładu pieniędzy i doświadczenia by ruszać z dużym projektem. W innym wypadku są to utopione pieniądze.
Jeżeli mógłbym dodać coś od siebie to warto zastanowić się nad małym projektem wartym ok.30 tys i wejść tu www.lba.pl
Można łatwo nabrać doświadczenia, jednak wiąże się to z wyprówaniem żył przez przynajmniej pół roku dzień w dzień ^^ Jak to powiedział jeden pan tutaj http://lookr.tv/player.php?id=1858 <------ Bardzo ciekawy wywiad o parpie
-

TheArtistic8 - Posty: 24
Od kopiowania nic w dzisiejszych czasach nas nie powstrzyma, a to ze względu na powszechnie dostępne media: aparaty, ksera, drukarki, skanery itp. Zresztą kopiowanie to nic nowego, w zamierzchłych czasach kopiowano style wielkich malarzy i sprzedawano te obrazy na rynku itd... Zmierzam do tego, że wszyscy jesteśmy zanurzeni w kulturze, a kultura jest pełna zapożyczeń, analogii, nawiązań itd. To chyba wyróżnia nasze czasy, które są totalnie eklektyczne, tak zwany postmodernizm;) Sztuka polega na tym, żeby naprawdę dodać do kopi coś nowego i niepowtarzalnego!
- dragongirl
- Miejscowość: Lemiesze
Moim zdaniem samo kopiowanie nic nie da, a wręcz może zaszkodzić np. jeśli łamiemy prawa autorskie mamy przechlapane.
Natomiast inspirowanie się czyimś pomysłem, dostosowanie go do warunków polskich oraz udoskonalenie może być ogromną szansą na osiągnięcie sukcesu w e-biznesie. Przy czym zwracam uwagę by tworzyć wartość dodaną - coś czego nie posiada pomysł na którym się inspirujemy.
Dziś wpadłem na taką stronkę http://www.podbij.pl która do złudzenia przypomina stronę http://www.swoopo.com
Natomiast inspirowanie się czyimś pomysłem, dostosowanie go do warunków polskich oraz udoskonalenie może być ogromną szansą na osiągnięcie sukcesu w e-biznesie. Przy czym zwracam uwagę by tworzyć wartość dodaną - coś czego nie posiada pomysł na którym się inspirujemy.
Dziś wpadłem na taką stronkę http://www.podbij.pl która do złudzenia przypomina stronę http://www.swoopo.com
-

Bartłomiej Jakubowski - Posty: 84
- Miejscowość: Lublin
dragongirl napisał(a):Sztuka polega na tym, żeby naprawdę dodać do kopi coś nowego i niepowtarzalnego!
Ciekawe posty poprzedników:) BARDZO FAJNE
nasuwa mi się kilka ciekawych Osobistych przemyśleń..
-> Kiedy będziemy mieli pewność ,że ''coś'' skopiowaliśmy? - będąc bardzo kreatywnym
-> Kiedy coś kopiujemy, to będziemy Wiedzieli ,że coś co działa u innych, zadziała również u Nas?
-> Jeśli zapożyczamy to zapożyczamy udany pomysł, co jeśli ''fajny pomysł'' jest tak na prawdę nie udany?
To tak na prawdę są To pytania retoryczne, nie trzeba na nie odpowiadać
Tworząc serwis czy też firmę, chcąc nie chcąc musimy korzystać z Wiedzy innych. WIEDZY, którą niektórzy nazwą kradzieżą, inni pomysłem, jeszcze inni alternatywą...
Tak na prawdę aby zająć miejsce na rynku jako ŚWIEŻAK, należy znać innych którzy istnieją na rynku długi czas, nie tylko dlatego ,że jest To konkurencja, ale głównie dlatego ,że dobra firma(działalność) to taka która TESTUJE i WYDAJE PIENIĄDZE aby je pomnażać.
Nikt z odrobiną rozsądku nie zrobić coś na wzór czegoś, bo nie osiągnie sukcesu.
Ktoś z zdrowym rozsądkiem musi: zrozumieć zasady, działania które przynoszą efekty (nie koniecznie te finansowe), być gotowy na zmiany, zmieniać się i to co robi, robić to co przynosi zyski, naśladować działania ekspertów (lub liderów) i robić wszystko co swojej mocy aby działania celowe zwielokrotnić.
Zwróćcie Wszyscy uwagę, ile firm dobrze prosperuje na rynku, nie są kreatywne, w nawet takie same jak konkurencja. Pomimo to istnieją na rynku i całkiem sobie dobrze na nim radzą.
Niepowtarzalność to często rzecz względna, gdy Wie się czego ludzie potrzebują...
Myślę więc Jestem, Jestem więc się Uczę. Uczę się E-biznesu.
-

Piaskowski - Posty: 157
Ja osobiście nie mogę się z zgodzić z tematem przewodnim tej dyskusji.
Szczerze zadziwia mnie sukces jakie odnoszą portale pokroju serwisu nasza-klasa.pl, i z ręką na sercu powiem wam że nawet w tej chwili (gdyby nasza-klasa nie odniosła takiego sukcesu i bym o niej nie wiedział) jeżeli ktoś chciałby mnie przekonać abym wziął udział w stworzeniu czegoś takiego, poprostu bym odmówił.
Dobry pomysł nie wystarczy, potrzebne są jeszcze znajomości, dobra reklama, i dużo, dużo szczęścia.
Szczerze zadziwia mnie sukces jakie odnoszą portale pokroju serwisu nasza-klasa.pl, i z ręką na sercu powiem wam że nawet w tej chwili (gdyby nasza-klasa nie odniosła takiego sukcesu i bym o niej nie wiedział) jeżeli ktoś chciałby mnie przekonać abym wziął udział w stworzeniu czegoś takiego, poprostu bym odmówił.
Dobry pomysł nie wystarczy, potrzebne są jeszcze znajomości, dobra reklama, i dużo, dużo szczęścia.
- Mateusz A.
- Miejscowość: Wrocław
dragongirl napisał(a):resztą kopiowanie to nic nowego, w zamierzchłych czasach kopiowano style wielkich malarzy i sprzedawano te obrazy na rynku itd...
Kopiowanie tego, co się już przebiło do powszechnej świadomości jest lepszym biznesem niż robienie czegoś zupełnie nowego. Wielcy artyści, tacy o których się mówi, że przerośli swoje czasy na ogół klepali biedę lub czerpali dochody z innego źródła niż sztuka. Kopiujący zarabiali więcej na swoich dziełach, bo wrzucali na rynek coś co już było znane i uznane.
Jeśli chce się "robić" biznes nie sztukę, to kopiowanie lepiej się sprawdza.
Jeśli zrobisz coś czego nikt jeszcze nie zna, nie używał - coś bardzo oryginalnego, to ludzie będą do tego podchodzić nieufnie. Na zasadzie "najbardziej podobają mi się piosenki, które znam". Trzeba dużych nakładów na reklamę aby przekonać ludzi do czegoś nowego. Moja babcia za czasów swojej młodości dostała od elektrowni żelazko na prąd i prąd za darmo. Ludzie nie chcieli elektryczności, bali się jej. Tak jest z każdą nowością.
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Ela ma racje...Większość z nas nawet nieświadomie obawia się nowości i zmian. Boimy się czy to o przyszłość, czy o zmarnowane pieniądze, czy też stracony czas...
Spójrzcie co robią Wielkie Koncerny Samochodowe...
Produkują nowe serie samochodów, ale czy tak na prawdę tak bardzo jedna seria różni się od drugiej serii...?!
Chyba Nie za bardzo. Zmieniany jest silnik kilka spraw wizualnych....
Czy uważacie ,że taki samochód to samochód tak na prawdę na dzisiejsze możliwości, możliwości 21 wieku????
raczej Nie!
Wykonanie przeciętnego samochodu jest oszczędniejsze. firmy doskonale wiedzą ,że i tak ludzie będą kupować.
Od czasu do czasu produkowane są samochody na miarę 21 Wieku, ale tak na prawdę ile % społeczeństwa ma i jeździ czymś takim?
wątpię aby rozmiar taki był 6 %.
Walka cenowa jest ogromna, nikt nie będzie wykorzystywał pieniędzy na kreatywne i cudowne pomysły bo to ciągnie za sobą Bardzo Duże koszta. Które nie gwarantują Sukcesu. Wystarczy dodać jakiś dodatek, oszczędniejszy silnik lub np. jedną małą nowinkę (która i tak nie musi być tak na prawdę nowinką) do samochodu. I już mamy Sukces...
Spójrzcie co robią Wielkie Koncerny Samochodowe...
Produkują nowe serie samochodów, ale czy tak na prawdę tak bardzo jedna seria różni się od drugiej serii...?!
Chyba Nie za bardzo. Zmieniany jest silnik kilka spraw wizualnych....
Czy uważacie ,że taki samochód to samochód tak na prawdę na dzisiejsze możliwości, możliwości 21 wieku????
raczej Nie!
Wykonanie przeciętnego samochodu jest oszczędniejsze. firmy doskonale wiedzą ,że i tak ludzie będą kupować.
Od czasu do czasu produkowane są samochody na miarę 21 Wieku, ale tak na prawdę ile % społeczeństwa ma i jeździ czymś takim?
wątpię aby rozmiar taki był 6 %.
Walka cenowa jest ogromna, nikt nie będzie wykorzystywał pieniędzy na kreatywne i cudowne pomysły bo to ciągnie za sobą Bardzo Duże koszta. Które nie gwarantują Sukcesu. Wystarczy dodać jakiś dodatek, oszczędniejszy silnik lub np. jedną małą nowinkę (która i tak nie musi być tak na prawdę nowinką) do samochodu. I już mamy Sukces...
Myślę więc Jestem, Jestem więc się Uczę. Uczę się E-biznesu.
-

Piaskowski - Posty: 157
31 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
-