Rok założenia: 2008Kontakt
nasze pomysły na e-biznes, a także pytania o takie pomysły ebiznesowe
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak zmonetyzować fanów?

Postprzez Krab
napisane: 13 Sie 2011, o 22:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Od kilku godzin szukam intensywnie pomysłu jak mogę zarobić na swoich fanpage'ach (13.712 + 8.819 + 5.695 + 5.357 + kilka mniejszych. Łącznie ok. 50k fanów na fanpage'ach powyżej 1k). Większość z nich jest związana z alkoholem i/albo jakimiś śmiesznymi tekstami. Ok.60-70% fanów stanowią kobiety. Mógłbym sprzedawać reklamy na allegro po 10zł, tylko podejrzewam, że zraziłoby to większość fanów i ogólnie byłoby to na -. Szukałem dobrych programów partnerskich, ale również nic ciekawego nie znalazłem (przez myśl przemknęły mi perfumy, ale reklamowanie prefum na fanpage'u o piwie albo wódce odpada). Pomyślałem też, że jeśli udało mi się coś takiego zgromadzić bez żadnej kasy w dwa albo trzy miesięce może dałoby się z tego zrobić jakiś poradnik, czy ebooka i sprzedać na złotych myślach, czy coś w tym stylu, chociaż żeby zrobić z tego kilkadziesiąt stron to trzeba byłoby lać wodę zamiast napisać rzeczowo na jednej. Nie mam pojęcia. W każdym bądź razie wszystkie pomysły mile widziane :)

Awatar użytkownika
Krab

Miejscowość: Kraków

PR browarów

Postprzez Bartłomiej Jakubowski
napisane: 14 Sie 2011, o 09:47

Witaj,

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zajmowanie się PR jakiegoś browara.

Istnieją agencję PR, które prowadzą funpage dużych firm i to im się opłaca.

Możesz spróbować skontaktować się z jakimś browarem lub ich działem
marketingu i zaproponować reklamę lub działania PR przez swoje funpage.

Tu znajdziesz pomysł na biznes dla siebie.
Biznes plan.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Miejscowość: Lublin

Ebook???

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 14 Sie 2011, o 11:49

Na fanach zarabia się podobnie jak na liście adresowej. Jeśli chodzi o alkohol itp - to niestety - u nas nie można, chyba że zrobisz coś w stylu Wód..., sorry, Łódki Bols, ale to musisz mieć wybitny pomysł ;)

Może łatwiej by było. gdybyś podał adresy fanpageów - może ktoś wpadłby na fajny pomysł i jakieś sugestie podsunął.

Krab napisał(a):Pomyślałem też, że jeśli udało mi się coś takiego zgromadzić bez żadnej kasy w dwa albo trzy miesięce może dałoby się z tego zrobić jakiś poradnik, czy ebooka i sprzedać na złotych myślach, czy coś w tym stylu, chociaż żeby zrobić z tego kilkadziesiąt stron to trzeba byłoby lać wodę zamiast napisać rzeczowo na jednej. Nie mam pojęcia. W każdym bądź razie wszystkie pomysły mile widziane :)

Po co ebook?
Dużo czasu zajmuje i... rzeczywiście - jakbyś miał lać wodę do bez sensu.

Lepiej zrób video - nagrywaj ekran - najpierw pokaż rezultat - kilka fanpageów z tysiącami fanów.
Potem pokaż jak prosto się robi fanpage.
Potem pokaż co dalej robić, żeby "fani napływali jak szaleni" - hehe, to cytat z Twojej przyszłej oferty ;)

Video robi się prościej i szybciej, można też sprzedawać drożej niż ebooka - nagrywasz ekran, mówisz co robisz i już. Możesz np. od zera na nowym fanpageu pokazywać co robisz i jak na bieżąco zwiększa się liczba fanów.

Za pomysł jeden egzemplarz kursu gratis poproszę ;)

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

fanpage linki

Postprzez Krab
napisane: 14 Sie 2011, o 13:04

Dwa główne fanpage:
www.facebook.com/pages/Lubię-wypić-piwo-czasem-dwa-Ewentualnie-siedem/206975066011709
www.facebook.com/pages/Potrzebuję-uczucia-ale-mogą-być-browary/183373255031259

Kontaktowałem się w trakcie ostatniego semestru z jedną agencją, ale wtedy miałem za mało fanów. Teraz może rzeczywiście warto napisać drugi raz. Do browarów bezpośrednio w sumie też nie zaszkodzi. Co do video/ebooka/ w ogóle kursu, to mam wrażenie, że 50k fanów na kilku fanpage'ach nie jest w sumie aż tak wybitnym osiągnięciem, żeby to dokumentować i sprzedawać, chociaż jak nieraz widzę co ludzie kupują to może rzeczywiście jest to dobry pomysł.

Awatar użytkownika
Krab

agencje

Postprzez Krab
napisane: 21 Sie 2011, o 19:45

Napisałem ostatnio do kilkunastu agencji z propozycją reklamowania i organizowania konkursów na moich fanpage'ach. Odpisały tylko dwie. Co ciekawe w obu były oferty odkupienia fanpage'ów, ale powoli. Pierwszy koleś, który odpisał postawił konkretną ofertę i przyznam, że mnie trochę zatkało, bo nie myślałem, że to chodzi za takie pieniądze (dobrze, że nie sprzedałem tego wcześniej, uff...). Niestety okazało się, że koleś źle przeczytał maila i myślał, że na jednym fanpage'u mam 40k, a nie na 6 fanpage'ach. Wpisał mnie do bazy i powiedział, że zgłosi się jakby była jakaś oferta. Na drugi dzień odpisała kobieta z innej agencji. Też była zainteresowana kupnem fanpage'a, ale nie podała ceny. Ja napisałem, że bardziej od sprzedaży interesowałoby mnie organizowanie konkursów, reklamy itp. Odpowiedziała, że w tej chwili nie mają dla mnie żadnej propozycji, ale "jakby co to damy znać". Powiem szczerze, że te kilka emaili dało mi dużo do myślenia i ostro zmotywowało do działania. W środę założyłem jeszcze jeden fanpage, który ma już prawie 19000 użytkowników. Trzeba robić, nie ma lipy :)

Awatar użytkownika
Krab

Wróć do Pomysły na e-biznes