Witam!
Dość prymitywne pytanie, ale nawet takie trzeba zadawać - Jak oszacować rentowność naszego przyszłego e-biznesu?
Nie chodzi mi tu o biznesplan.
Jeśli wchodzę w przykładowe niszę to skąd mam wiedzieć czy to jest opłacalne. Czy jest spowodowana brakiem zainteresowania e-biznesmenów czy może spowodowana jest ona tym, że ktoś spróbował i splajtował.
Mam zamiar stworzyć mój mały e-biznes (nie sklep internetowy) - koszt ok.2500 zł. Jest kilka ogólnopolskich strony o "tym", ale mi chodzi tylko o jedno miasto. W tym mieście jest strona która się "tym" zajmuję, ale padła. Zero konkurencji. Top 1 w google to dodanie do kilku katalogów i wystarczy. Wszystko się maluję jak kura znosząca złote jajka - aż ma się wrażenie, że jest to tak fantastyczne. W głowie pojawia się myśl - "to wszystko za pięknie". Co do biznesu to ukażę na prostym schemacie: Klient - Strona (Ja) - Odbiorca (dobrym przykładem będzie biuro nieruchomości)
Co Wy robicie gdy zamierzacie otworzyć e-biznes? Jak rozpoznajecie czy jest zapotrzebowanie na Waszą ofertę (są odbiorcy?? Jak robicie prognozę kto z Waszej oferty skorzysta (klienci)?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Podstawowym narzędziem, które wykorzystuję w tym celu jest Google Keyword Tool External.
warto zostać Konsultantką FM Group.
Patrząc na news'y na stronie to pojawiają się raz na ruski rok:
- 11.2007
- 08.2008
- 05.2010
Także pierwsze co przychodzi do głowy to - porzucenie serwisu. Ogólnie to serwis jest dość kiepski. Nie spełniał swojej głównej roli - nie informował użytkownika o produkcie - więcej dowiemy się z wizytówki na Google niż z tej strony.

Wyszukiwanie miesięczne globalne = lokalne.
Wpisałem 4 frazy + miasto. Pierwsze 2 frazy na które chce pozycjonować, a drugie 2 to pochodne nich.
Z lewej strony interfejsu Google Keyword Tool External znajdziesz nagłówek "Typy dopasowania".
Który checkbox zaznaczyłeś pod tym nagłówkiem?
50 posty(ów)
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Po pierwsze zorientuj się dlaczego poprzednia strona padła. To powinno dać trochę odpowiedzi dlaczego ta "kura ze złotymi jajkami" nie zadziałała w poprzednim wypadku. Wydaje mi się też, że zdolność oceny ryzyka nabywa się z czasem, nie znam osób które osiągnęły szczyty przy swoim pierwszym projekcie. Większość wyciąga wnioski, eliminuje błędy, stara się przekształcać projekt w kierunku dającym oczekiwany zysk. Często właśnie w tego typu tematach można uzyskać odpowiedz, czy oferowane przez nas treści dotrą do odbiorcy, na forum co prawda próba mała, lecz jeśli większe grono uzna pomysł za nierentowny można pomyśleć czy warto. Konkretnych zysków, szczególnie w ebiznesie, nie wytypujesz.. Wszystko zależy od odbiorcy.
-

Artur Smolicki - Posty: 211
qxp napisał(a):Jak rozpoznajecie czy jest zapotrzebowanie na Waszą ofertę (są odbiorcy??
Podstawowym narzędziem, które wykorzystuję w tym celu jest Google Keyword Tool External.
warto zostać Konsultantką FM Group.
- Konsultant FM Group
newCreative napisał(a):Po pierwsze zorientuj się dlaczego poprzednia strona padła.
Patrząc na news'y na stronie to pojawiają się raz na ruski rok:
- 11.2007
- 08.2008
- 05.2010
Także pierwsze co przychodzi do głowy to - porzucenie serwisu. Ogólnie to serwis jest dość kiepski. Nie spełniał swojej głównej roli - nie informował użytkownika o produkcie - więcej dowiemy się z wizytówki na Google niż z tej strony.
Konsultant FM Group napisał(a):Podstawowym narzędziem, które wykorzystuję w tym celu jest Google Keyword Tool External.

Wyszukiwanie miesięczne globalne = lokalne.
Wpisałem 4 frazy + miasto. Pierwsze 2 frazy na które chce pozycjonować, a drugie 2 to pochodne nich.
- qxp
- Konsultant FM Group
qxp napisał(a):Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi, prosiłbym o lekkie wytłumaczenie.
Z lewej strony interfejsu Google Keyword Tool External znajdziesz nagłówek "Typy dopasowania".
Który checkbox zaznaczyłeś pod tym nagłówkiem?
- Konsultant FM Group
- Konsultant FM Group
Z początku:
- wariant optymistyczny - po 3 miesięcy od powstania strony rejestruje DG (AIP)
- wariant pesymistyczny (realistyczny) - po roku zaczynam działalność dochodową.
Póki nie mam DG (AIP) to zakładam reklamę AdTaily.
Strona przez okres kilku miesięcy, np. 3 strona jest w 100% darmowa. Ma to na celu przyciągniecie klientów i odbiorców. Później zakładam AdTaily. Jeżeli się kręci i daje mi to możliwość opłaty AIP to wtedy rejestruję normalnie firmę. (wersja optymistyczna=])
Z reklamy i nie tylko. Ostatecznie baner (normalnej wielkości) ma kosztować ok.100 zł/miesiąc. Do tego umieszczanie dodatkowych informacji przez klientów ma kosztować - powiedzmy, że ostatecznie ma również wyjść 100 zł/miesiąc.
Z mojego rozeznania takich klientów będzie ok. 500. Niestety jedyna wada to to, ze może z 10% widnieje w internecie. Dlatego dzwonienie do nich będzie obowiązkiem, a nawet wizyty u nich. Bo ciężko komuś przez telefon pokazać stronę.
Zakładam, że 5 klientów rocznie daje mi zysk 5000 zł co pozwoli mi wyjść na około 0 zł z e-biznesem. Co tak na prawdę mnie pozwoli mi być dumnym, że biznes nie upadł. (założenia po minimum roku istnienia w sieci)
Jest kilka spraw, które grają na moją porażkę. Szczególnie brak doświadczenia w tym sporcie. Brak doświadczenia z rozmowami z klientami itp.
Jedyny plus tego wszystkiego jest taki, że rocznie potrzebuję wydać 2500 zł (serwis + hoting), a później tylko hosting. Daje mi to możliwość zminimalizowania strat. Kolejny plus to możliwość skierowania strony do innych klientów przez modernizacje strony i wejście w nową dziedzinie.
P.S. Podałem tylko najważniejsze formy zarobku, nie wszystkie.
- wariant optymistyczny - po 3 miesięcy od powstania strony rejestruje DG (AIP)
- wariant pesymistyczny (realistyczny) - po roku zaczynam działalność dochodową.
Póki nie mam DG (AIP) to zakładam reklamę AdTaily.
Strona przez okres kilku miesięcy, np. 3 strona jest w 100% darmowa. Ma to na celu przyciągniecie klientów i odbiorców. Później zakładam AdTaily. Jeżeli się kręci i daje mi to możliwość opłaty AIP to wtedy rejestruję normalnie firmę. (wersja optymistyczna=])
Z reklamy i nie tylko. Ostatecznie baner (normalnej wielkości) ma kosztować ok.100 zł/miesiąc. Do tego umieszczanie dodatkowych informacji przez klientów ma kosztować - powiedzmy, że ostatecznie ma również wyjść 100 zł/miesiąc.
Z mojego rozeznania takich klientów będzie ok. 500. Niestety jedyna wada to to, ze może z 10% widnieje w internecie. Dlatego dzwonienie do nich będzie obowiązkiem, a nawet wizyty u nich. Bo ciężko komuś przez telefon pokazać stronę.
Zakładam, że 5 klientów rocznie daje mi zysk 5000 zł co pozwoli mi wyjść na około 0 zł z e-biznesem. Co tak na prawdę mnie pozwoli mi być dumnym, że biznes nie upadł. (założenia po minimum roku istnienia w sieci)
Jest kilka spraw, które grają na moją porażkę. Szczególnie brak doświadczenia w tym sporcie. Brak doświadczenia z rozmowami z klientami itp.
Jedyny plus tego wszystkiego jest taki, że rocznie potrzebuję wydać 2500 zł (serwis + hoting), a później tylko hosting. Daje mi to możliwość zminimalizowania strat. Kolejny plus to możliwość skierowania strony do innych klientów przez modernizacje strony i wejście w nową dziedzinie.
P.S. Podałem tylko najważniejsze formy zarobku, nie wszystkie.
- qxp
50 posty(ów)
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
-