Witajcie!
Prosiłbym o ocenę serwisu http://www.zapytanko.pl.
Od maja pomagam w rozwijaniu tego serwisu, przydałyby mi się opinie, zarówno te pozytywne jak i negatywne na temat usługi i strony.
PS Gdzie warto reklamować taki serwis, bo się zastanawiam.
Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej to wklejam opis usługi:
Od końca 2008 roku można korzystać z serwisu SMS „Zapytanko.pl”, dzięki któremu możesz uzyskasz odpowiedź na każde pytanie, bowiem taka jest idea serwisu. Zapytanko zajmuje się wyszukiwaniem potrzebnych informacji, pomaga podczas zakupów, doprowadza do celu, przesyła rozkłady jazdy, dowcipy, horoskopy, a nawet wysłucha Twoich problemów, pomoże i doradzi. Dzieje się tak dlatego, że serwis obsługują ludzie, a nie boty, dzięki temu każda odpowiedź na to samo pytanie może być inna.
Zapewne i Ty nie raz potrzebowałeś informacji, a nie miałeś dostępu do Internetu, stąd pomysł na nowy serwis.
Jak to działa?
Działa to następująco: po prostu piszemy pytanie, wysyłamy je na numer 71 666, w zamian w przeciągu kilku chwil otrzymujemy odpowiedź. Koszt takiego SMS to 1,22, co jest najniższą możliwą stawką za tego typu usługi. Najciekawsze pytania i odpowiedzi możecie przeczytać na stronie http://www.zapytanko.pl
Na świecie funkcjonują już takie serwisy. W tym roku angielski system AQA (od ang. Any Question Answered) świętuje 14milionowego SMSa. Przez siedem miesięcy istnienia serwis odpowiedział na 16000 pytań, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Bo każdy z nas ma miliony pytań...
Oto przykładowe pytania:
# SMS: Jaki jest numer do salonu kosmetycznego 20 w galerii mokotów?
71 666: Witam! Proszę telefon: (022) 541 38 90. Miłego dnia. Zapytanko.pl
# SMS: Czy mam zostać u swojego dobrego ziomka w Opolu na noc i napic sie z nim piwka czy wrócic grzecznie do domu do wroclawia?
71 666: Hej! Oczywiście, że tak, najlepsza zabawa w gronie najlepszych przyjaciół. I pamietaj, dobre wychowanie kaze wracac na sniadanie. Baw sie dobrze. Pozdrawiamy Uśmiech
# SMS: Czy smoki istnieją?
# 71 666: Smok to fikcyjne stworzenie, najczęściej rodzaj olbrzymiego, latającego gada.Potocznie smokiem nazywany jest Waran z Komodo- największa żyjąca jaszczurka.
Więcej na temat usługi, regulamin i inne informacje: http://www.zapytanko.pl
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
- gooral
- Miejscowość: Grudziądz
Nie przeczytałem tego postu, tylko od razu wszedłem na stronę.
Patrzę, no i niby wszystko fajnie, ale nie wiem o co chodzi.
Widzę, że coś z pytaniami na sms, ale nie wiem do końca o co chodzi.
Czy to ja mam wysłać sms i dostaję wtedy jakieś pytania konkursowe?
Kliknąłem gdzieś dwa razy i dalej nie wiem o co chodzi.
Wracam dopiero na główną i po wczytaniu się, zrozumiałem o co chodzi, a zauważ, że potencjalny odbiorca (w tym wypadku ja) nie chce się domyślać o co chodzi. Gdybym był przeciętnym Internautą, to bym zamknął stronę i pewnie już nigdy nie wrócił.
Użytkownikom trzeba czasem jak krowie na rowie: "KLIKNIJ TUTAJ", "PODAJ E-MAIL i ZAPISZ SIĘ", "WYŚLIJ SMS".
To, co bym poprawił na stronie, to obniżył blok główny i sondę trochę w dół i wcisnął tam napis:
"Zadaj dowolne pytanie, a my Ci odpowiemy." - wielkimi, byczymi literami, na szerokość całego bloku głównego i prawego.
Nad blokiem głównym był dał statyczny napis: "Wyślij sms na 71666 za 1,22zł", a te propozycje pytań, tak jak są przewijane, tylko, że na prawo od napisu "Wyślij sms..."
Nie wierz w to wszystko, co napisałem powyżej. To nie moja branża, jednak ja bym to tak zrobił, a to, co Ci radzę, to przetestuj, przy której wersji strony, będzie więcej wysłanych smsów.
Patrzę, no i niby wszystko fajnie, ale nie wiem o co chodzi.
Widzę, że coś z pytaniami na sms, ale nie wiem do końca o co chodzi.
Czy to ja mam wysłać sms i dostaję wtedy jakieś pytania konkursowe?
Kliknąłem gdzieś dwa razy i dalej nie wiem o co chodzi.
Wracam dopiero na główną i po wczytaniu się, zrozumiałem o co chodzi, a zauważ, że potencjalny odbiorca (w tym wypadku ja) nie chce się domyślać o co chodzi. Gdybym był przeciętnym Internautą, to bym zamknął stronę i pewnie już nigdy nie wrócił.
Użytkownikom trzeba czasem jak krowie na rowie: "KLIKNIJ TUTAJ", "PODAJ E-MAIL i ZAPISZ SIĘ", "WYŚLIJ SMS".
To, co bym poprawił na stronie, to obniżył blok główny i sondę trochę w dół i wcisnął tam napis:
"Zadaj dowolne pytanie, a my Ci odpowiemy." - wielkimi, byczymi literami, na szerokość całego bloku głównego i prawego.
Nad blokiem głównym był dał statyczny napis: "Wyślij sms na 71666 za 1,22zł", a te propozycje pytań, tak jak są przewijane, tylko, że na prawo od napisu "Wyślij sms..."
Nie wierz w to wszystko, co napisałem powyżej. To nie moja branża, jednak ja bym to tak zrobił, a to, co Ci radzę, to przetestuj, przy której wersji strony, będzie więcej wysłanych smsów.
- MateuszKowalski
Bardzo dziękuję za komentarz. Wydawało mi się, że ten .GIF (animowany obrazek na środku z napisem Potrzebujesz informacji i tam dalej wymienione) rozwiązuje sprawę, nawet poprawiliśmy czytelność, bo jeszcze niedawno był w środku pusty (nie było pełnego wypełnienia tylko litery puste w środku).
Postaramy się zastosować. Oczywiście nie jestem sam, cała ekipa musi to zaakceptować.
Takie uwagi bardzo pomagają. Wiemy czego od nas oczekują klienci i możemy tworzyć jeszcze lepszy serwis. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas!
Postaramy się zastosować. Oczywiście nie jestem sam, cała ekipa musi to zaakceptować.
Takie uwagi bardzo pomagają. Wiemy czego od nas oczekują klienci i możemy tworzyć jeszcze lepszy serwis. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas!
- gooral
Nie pamiętam danych, ale przeważnie ma się kilka sekund, aby przykuć uwagę odbiorcy, a zanim to się przewinęło, to ja już przewinąłem stronę w dół i z powrotem do góry. Animacja była wtedy na giełda - definicje, to zacząłem klikać dalej po stronie. Nie dowiedziałem się i już miałem wyjść.
Zakładam, że to jest serwis bardziej dla ludzi młodych 16-25 lat, a większość młodych żyje szybko, a jak potrzebuje informacji, to potrzebuje na już.
Jak już animacja, to bardziej szybkie migawki:
potrzebujesz informacji? <0,15sek>
<ciach!>
ciekawostki <0,15sek>
<ciach!>
itd.
Jeżeli to opóźniasz i on będzie musiał czekać, aby się dowiedzieć, to zwiększasz prawdopodobieństwo, że nie wyśle smsa, nawet jeśli się dowie, o co chodzi.
A jeżeli będzie szybciej niż jego proces działania, to jeszcze go przyśpieszysz i szybciej sięgnie po komórkę. Nie będzie zastanawiania się. Po prostu wyśle tego smsa.
Jeżeli już jest to 666 i ten diabełek na "o" (swoją drogą jakoś trudno mi było przeczytać nazwę strony, kombinowałem "zapytajnik", "zapytaj" - wiedziałem, że ten diabełek to "o", ale bardziej mi pasował jako kropka pomiędzy nazwą, a pl) i te symbole wskazują na ludzi młodych, to może zamiast giełda i waluta itd. dać po prostu "jak poderwać dziewczynę", "jak zagadać do chłopaka", "jak się ubrać na imprezę", "gdzie jechać na wakacje", "jak schudnąć" - akurat moja działka
Podanie problemów grupy ludzi, którzy będą odwiedzali tą stronę, także może podnieść zyski.
Zakładam, że to jest serwis bardziej dla ludzi młodych 16-25 lat, a większość młodych żyje szybko, a jak potrzebuje informacji, to potrzebuje na już.
Jak już animacja, to bardziej szybkie migawki:
potrzebujesz informacji? <0,15sek>
<ciach!>
ciekawostki <0,15sek>
<ciach!>
itd.
Jeżeli to opóźniasz i on będzie musiał czekać, aby się dowiedzieć, to zwiększasz prawdopodobieństwo, że nie wyśle smsa, nawet jeśli się dowie, o co chodzi.
A jeżeli będzie szybciej niż jego proces działania, to jeszcze go przyśpieszysz i szybciej sięgnie po komórkę. Nie będzie zastanawiania się. Po prostu wyśle tego smsa.
Jeżeli już jest to 666 i ten diabełek na "o" (swoją drogą jakoś trudno mi było przeczytać nazwę strony, kombinowałem "zapytajnik", "zapytaj" - wiedziałem, że ten diabełek to "o", ale bardziej mi pasował jako kropka pomiędzy nazwą, a pl) i te symbole wskazują na ludzi młodych, to może zamiast giełda i waluta itd. dać po prostu "jak poderwać dziewczynę", "jak zagadać do chłopaka", "jak się ubrać na imprezę", "gdzie jechać na wakacje", "jak schudnąć" - akurat moja działka
Podanie problemów grupy ludzi, którzy będą odwiedzali tą stronę, także może podnieść zyski.
- MateuszKowalski
Witaj gooral,
Przejrzałem sobie serwis. Faktycznie Mateusz ma rację. Targetem w tym przypadku jest zdecydowanie młoda część społeczeństwa. Dlatego trzeba wykonać serwis pod tą grupę. Idea usługi musi szybko zostać przekazana osobie odwiedzającej - o czym napisał już Mateusz. Można też pokombinować z hasłami i potestować jakie są najskuteczniejsze
np. Nurtuje Cię pytanie?
Szukasz porady?
Napisz sms 71666.
Przykłady pytań spróbowałbym skonkretyzować (zamiast używać określeń "jakieś", bo one nie przyciągają uwagi). np. Jak trafić do Gdańska?
Czy w kinie w Olsztynie leci dziś Epoka Lodowcowa 3?
Czy Barcelona wygrała dziś z Milanem?
Pytania oczywiście trzeba dopracować, ale jestem pewien, że np. to ostatnie pytanie wzbudzi ciekawość fanów tych zespołów i ogólnie piłki nożnej.
Nie wiem czy w regulaminie jest dokładnie określone (przyznaje nie chce mi się czytać tylko zeskanowałem regulamin, bo jest dosyć późno), ale zauważyłem, że na niektóre pytania odpowiadacie "Przepraszamy, ale nie odpowiadamy na pytania tego typu" - trafiłem przeglądając na taką odpowiedź przy kokainie
W związku z tym, może warto napisać jakieś FAQ czy notkę, że nie odpowiadacie na pytania dotyczące... i tu wpisujecie czego.
2 nagłówki - Jesteśmy zawodowymi odpowiadaczami na pytania oraz potrzebujesz informacji - te odbicia dosyć nieciekawie wyglądają, może lepiej z nich zrezygnować?
Menu poziome rozwijane - między przyciskami menu a ich rozwinięciami jest 1 piksel przerwy. Przez co gdy zjeżdża się na dół myszką bardzo często menu się zwija. W rezultacie nie można kliknąć na podkategorie.
To tak mniej więcej moje wstępne przemyślenia
Przejrzałem sobie serwis. Faktycznie Mateusz ma rację. Targetem w tym przypadku jest zdecydowanie młoda część społeczeństwa. Dlatego trzeba wykonać serwis pod tą grupę. Idea usługi musi szybko zostać przekazana osobie odwiedzającej - o czym napisał już Mateusz. Można też pokombinować z hasłami i potestować jakie są najskuteczniejsze
np. Nurtuje Cię pytanie?
Szukasz porady?
Napisz sms 71666.
Przykłady pytań spróbowałbym skonkretyzować (zamiast używać określeń "jakieś", bo one nie przyciągają uwagi). np. Jak trafić do Gdańska?
Czy w kinie w Olsztynie leci dziś Epoka Lodowcowa 3?
Czy Barcelona wygrała dziś z Milanem?
Pytania oczywiście trzeba dopracować, ale jestem pewien, że np. to ostatnie pytanie wzbudzi ciekawość fanów tych zespołów i ogólnie piłki nożnej.
Nie wiem czy w regulaminie jest dokładnie określone (przyznaje nie chce mi się czytać tylko zeskanowałem regulamin, bo jest dosyć późno), ale zauważyłem, że na niektóre pytania odpowiadacie "Przepraszamy, ale nie odpowiadamy na pytania tego typu" - trafiłem przeglądając na taką odpowiedź przy kokainie
W związku z tym, może warto napisać jakieś FAQ czy notkę, że nie odpowiadacie na pytania dotyczące... i tu wpisujecie czego.
2 nagłówki - Jesteśmy zawodowymi odpowiadaczami na pytania oraz potrzebujesz informacji - te odbicia dosyć nieciekawie wyglądają, może lepiej z nich zrezygnować?
Menu poziome rozwijane - między przyciskami menu a ich rozwinięciami jest 1 piksel przerwy. Przez co gdy zjeżdża się na dół myszką bardzo często menu się zwija. W rezultacie nie można kliknąć na podkategorie.
To tak mniej więcej moje wstępne przemyślenia
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Po 30 sekundach spędzonych na stronie - nie wiem o co chodzi - opuszczam ją i już więcej na nią nie wrócę 
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
Postaramy się wszystko poprawić i dziękuję Wam za bardzo pomocne i wartościowe wskazówki/uwagi. Jakbyście mieli jeszcze jakieś nawet najmniejsze to piszcie 
- gooral
Hmm a jak dla mnie przesadzacie - ja nie czytałem tekstu, wszedłem widzę napis "potrzebujesz informacji ???" do tego nazwa domeny i ogólnie to "co widzę" i można było niemal w 100% domyśleć się o co w serwisie "biega". Oczywiście nie twierdzę, że to ja jestem jakiś super mądry i domyślny, a Wy nie - NIC Z TYCH RZECZY.
Co do serwisu hmm może skupie się na pomyśle - jak dla mnie bardzo fajna sprawa. Nie wiem czy kiedyś skorzystam, ale pomysł wydaje mi się naprawdę dobry. Przejrzałem kilka pytań i nawet powiem, że można czasem się uśmiechnąć (co nie jest niczym negatywnym)
Co do serwisu hmm może skupie się na pomyśle - jak dla mnie bardzo fajna sprawa. Nie wiem czy kiedyś skorzystam, ale pomysł wydaje mi się naprawdę dobry. Przejrzałem kilka pytań i nawet powiem, że można czasem się uśmiechnąć (co nie jest niczym negatywnym)
-

bartekmedon - Posty: 738
Salomon podpowiadają: Po wejściu na stronie, nie odczuwamy pożądanych wibracji internetowych. Mówiąc inaczej - nic konkretnego, nie zwróciło naszej uwagi. Podpowiadamy Wam, abyście potraktowali poniższy tekst jako pierwszoplanowy na tle Waszego e-biznesu.
Jesteśmy zawodowymi odpowiadaczami... Odpowiemy na każde Twoje pytanie...
Zapytaj nas, o co tylko chcesz, spróbuj nas zaskoczyć, rzuć nam rękawicę. Uwielbiamy wyzwania. Zmierzymy się z każdym tematem.
Jesteśmy zawodowymi odpowiadaczami... Odpowiemy na każde Twoje pytanie...
Zapytaj nas, o co tylko chcesz, spróbuj nas zaskoczyć, rzuć nam rękawicę. Uwielbiamy wyzwania. Zmierzymy się z każdym tematem.
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
Ja szczerze powiedziawszy to bym zostawił sam bannerek ten u góry a pod spodem jakieś losowe pytanie z odpowiedzią na które została ona udzielona.
Mniej treści i w sumie użytkownika nie będą rozpraszać inne działy.
Mniej treści i w sumie użytkownika nie będą rozpraszać inne działy.
-

Gumisio - Posty: 24
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-