Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Proszę o ocenę mojej strony :)

Postprzez Łukasz Dudek
napisane: 23 Wrz 2009, o 20:41

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Tak jak kiedyś napisałem na tym forum - teraz daje użytkownikom forum do oceny mój twór :P
Jest to strona studenckiego kola naukowego.
Z wordpressa i z mnóstwa pluginów ulepiłem coś takiego.
Niedługo dojdą bannery reklamujące ebooki o tematyce prawnej. Strona jeszcze oficjalnie nie działa.

Postarałem się aby studenci i członkowie koła (oddzielna kategoria użytkowników)mieli jak najwięcej wygód: jest całkiem przyzwoite forum (z tajnym działem dla członków SKPA :P), jest sklep z gadżetami, Merytoryczny "content" zostanie stworzony przez samych studentów i członków koła.

Jeśli strona wygeneruje jakiś przychód to zostanie on przeznaczony na utrzymanie serwera albo trafi do budżetu koła. Banner z linkiem do mojego bloga zniknie a w jego miejsce zrobie jakieś ruchomy banner z logo koła, wydziału i uniwersytetu.

Proszę o wychwycenie błędów i podsunięcie pomysłów. W miarę swoich możliwości i umiejętności postaram się coś poprawić :)
Studenckie Koło Prawa Administracyjnego działające przy Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Re: Proszę o ocenę mojej strony :)

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 23 Wrz 2009, o 21:14

Sporo roboty w to włożyłeś.

Oglądałeś ją pod IE? W nagłówku wystaje lekko spod menu poziomego napis "Portal dla wszystkich zainteresowanych prawem administracyjnym".
Poza tym na stronie http://www.skpa.nstrefa.pl/forum/ brakuje jakiejś grafiki w lewym górnym rogu obok napisu "Na forum możesz dyskutować na dowolne tematy".

Wygląda OK, poza kilkoma błędami XHTML. Trochę wolny masz serwer lub za dużo tych wtyczek - może w praniu wyjdzie, że nie wszystkie Wam będą potrzebne i będzie można wyłączyć :)

Byłbym wdzięczny za wystawienie lub przesłanie na PM spolszczenia SimplePress Forum. Kiedyś go szukałem i nie mogłem znaleźć. Nie miałem aż tak wielkiej presji, by samemu przetłumaczyć.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez Łukasz Dudek
napisane: 24 Wrz 2009, o 07:39

Witam,

Faktycznie, nie ogladałem jej pod innymi przeglądarkami. Właśnie robią mi sie zrzuty na browsershot.org.
Ten napis "Portal dla wszystkich..." już zlikwidowałem.
Spolszczenie simple press forum z tego co wiem pojawiło się nie dawno, trafiłem na nie przez przypadek.Tutaj znajdziesz tlumaczenie simple press forum, z tym, że do wersji 4.1 jest ukończone tylko w 42%.

Co do szybkości serwera to jest tylko standardowy pakiet 1 GB miejsca, 5 GB transfer. Za Twoją radą usunę kilka wtyczek - tych kompletnie nie używanych. Może coś pomoże :)
Dzięki za opinię tomfab :)

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 24 Wrz 2009, o 10:32

Całkiem fajnie wyszła Ci ta stronka :)

Nie mam się w sumie do czego przyczepić ;)

No ale coś by wypadało naskrobać :D więc oto moje kilka uwag/sugestii:
:arrow: szczególik, ale nie do końca masz przetłumaczone małe fragmenty: Lipiec 10, 2009 by admin;
Filed under: Aktualności oraz Tags - na końcu wpisu,
:arrow: stopka mi się osobiście nie podoba. Obie linijki przylegają do krawędzi górnej i dolnej. Nie widać różnicy, co jest linkiem. Linki z dolnego wiersza są brzydko oddzielone - lepiej by było kropką odzielić jak w pierwszej linijce lub takim znakiem: | - tylko wtedy w pierwszym wierszu też dobrze by było użyć tego samego znaku do oddzielenia,
:arrow: złe oznaczenie w meta tagach:
Kod: Zaznacz wszystko
<meta name="language" content="en" />

Chyba nie o ten język strony chodziło ;)

A tak swoją drogą czemu trzymasz to na darmowej subdomenie? Nie lepiej na swojej domenie mieć? Akurat skpa.pl jest wolna ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

www.skpa.nstrefa.pl

Postprzez Łukasz Dudek
napisane: 24 Wrz 2009, o 14:33

Witam,
Dzieki za uwagi :)
1. OK, faktycznie, musze przetłumaczyć te słówka :P
2. Stopka jest paskudna. Chciałem zrobić oddzielenie znakiem "|" ale efekt nie był dobry. Posiedze nad tym i dopracuje.
3. O tego to na pewno bym nie znalazł :). Tylko gdzie znaleść kod metatagów? W index.php nie znalazłem ich. :mrgreen:

Jeśli chodzi o domene to faktycznie powinna być to domena a nie darmowa subdomena. Tylko to są dodatkowe koszty i nie wiem czy sie na to zdecyduje. Dodatkowo domene skpa.nstrefa.pl już dodawałem do katalogów :/. Musze przemyśleć sprawę.

Mam też pytanie do Ciebie Pawle: czy strona wolno chodziła? Bo u mnie zazwyczaj jest wszystko ok.

Spotkałem się z opiniami, że wordpress nadaje sie pod małe portaliki z małą liczbą użytkowników. Dlaczego? Czy to chodzi o to, że w wordpressie większa liczba użytkowników generuje wiekszy transfer niż w przypadku joomli czy drupala?
I co to znaczy "dużo użytkowników"? Czy w przypadku wordpressa 100 - 200 użytkowników to za dużo?
Proszę o opinie. Oświećcie mnie :)

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Re: www.skpa.nstrefa.pl

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 24 Wrz 2009, o 21:15

Łukasz Dudek napisał(a):2. Stopka jest paskudna. Chciałem zrobić oddzielenie znakiem "|" ale efekt nie był dobry. Posiedze nad tym i dopracuje.

Ja zwykle tym oddzielam linki w stopce. Daje większy odstęp między znakiem "|" a linkami, a same litery w linkach czasem ustawiam, żeby miały większy odstęp (letter-spacing). I wygląda ogólnie dobrze.

Łukasz Dudek napisał(a):3. O tego to na pewno bym nie znalazł :). Tylko gdzie znaleść kod metatagów? W index.php nie znalazłem ich. :mrgreen:

Ja jestem "nieworpressowy" :P więc w tym nie dam rady nic podpowiedzieć ;)

Co do domeny, to właściwie to jest kwestia ok 55 zł na rok w netmark, więc dużo to nie jest.

Jeśli chodzi o prędkość wczytywania się stron to rewelacji nie ma: u mnie 3-5 sekund każda strona, także może trochę irytować. Ogólnie to się spotkałem też ze stwierdzeniami, że wordpress to "krowa". Przez tą masę dodatków i itd faktycznie robi się ciężki system. Fajnie, że ma dużo różnych dodatków, tylko trzeba sobie zadać pytanie: czy tyle opcji jest potrzebne? ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Łukasz Dudek
napisane: 25 Wrz 2009, o 07:18

Stopkę trochę juz doprowadziłem do porządku :P
A dla potomnych, to metatagi w wordpressie znalazłem w header.php .

Zobaczymy czy długo mi się uda jeździć na tej wordpressowej krowie :P

Awatar użytkownika
Łukasz Dudek

Wróć do Pochwal się!