Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Proszę o ocenę mojego sklepiku

Postprzez grusia55
napisane: 28 Gru 2011, o 19:40

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Od trzech miesięcy mam sklep internetowy. Nie mam zbyt dużej ilości wejść, kilka osób jednak zakupiło już u mnie ubranka-które sama projektuję, szyję i sprzedaję.
Proszę Was doradźcie co mam zrobić lub zmienić aby sklep był przyjazny klientom.
Za wszystkie opinie serdecznie dziękuję
http://www.grusie.com.pl

Awatar użytkownika
grusia55

Miejscowość: Bielsko-Biała

opinia o sklepie

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 30 Gru 2011, o 18:16

Wyglada calkiem ladnie.
Pozycjonowac sie strona powinna lepiej, jesli bedziesz miala tzw. przyjazne linki, czyli np. zamiast adresu:
http://www.grusie.com.pl/category.php?id_category=25
adres:
http://www.grusie.com.pl/koszulki-jednokolorowe
Da sie to zrobic, instalujac dodatek do Twojego systemu sklepowego (prestashop). Kwestia 100-300zl mysle.

Kuknij na wyniki z narzedzia: http://sukcesstrony.pl/analiza-strony
Co do bledow w kodzie strony: przejrzalem, nie powinny powodowac problemow z wyswietlaniem strony u Internautow. Jak Ci ktos bedzie pracowal przy stronie to moze przy okazji je naprawic (za gdzies 20-50zl), ale poki co mozesz je olac.

Strona dziala u mnie powoli. Potestowalem narzedziami zewnetrznymi (np. http://tools.pingdom.com/fpt/#!/AHmeXv0 ... sie.com.pl ) i wychodzi, ze faktycznie to skrypt lub hosting laguje (spowalnia). Ale dla pewnosci, niech inni wyraza swoje opinie. Podpowiem, ze czas ladowania strony ma duzy wplyw na to, czy ktos na niej zostanie (na podstawie badan Google i wlasnych).

Z pobieznego przegladaniecia kodu wynika, ze nie uzywasz Google Analytics (statystyki dla strony). Koniecznie je dodaj i zobacz, z ktorej podstrony uciekaja ludzie. Mozliwe, ze uciekaja przy realizacji koszyka, gdy okazuje sie, ze nie moga placic karta (o ile nie moga - nie dotarlem do etapu platnosci, by sprawdzic. jesli moga, daj gdzies z boku logo visy itp.). Wywal dotychczasowe statystyki stat4u - lubia wywalic jakies wyskakujace okienko z ankieta.

Jak dodam cos do koszyka i klikam zamawiam, to nie jest dla mnie jasne, czy musze stworzyc nowe konto, czy wystarczy, ze wypelnie formularz danych ponizej i konta w serwisie nie musze wcale zakladac. To drugie wyjscie by oczywiscie bylo lepsze. Napisz to dokladniej w tym kroku realizacji zamowienia.

Powrzucaj sie do ceneo.pl :)

Twój sklep internetowy nie przynosi zysków? Prowadzenie sklepu internetowego opiera się na znajomości kilku skutecznych technik i partnerów biznesowych - poznaj szczegóły. W codziennej pracy przyda Ci się natomiast najlepszy program antywirusowy (artykuł wraz z opisem instalacji i konfiguracji).
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

:(

Postprzez grusia55
napisane: 30 Gru 2011, o 20:29

Bardzo dziękuję za opinię, cieszę się że na ogół jest ok.

Myślałam że moja strona jest zaindeksowana itd. że jest pozycjonowana.

Jak się nazywa dodatek do tego mojego sklepu aby generował przyjazne linki?
Jak dodawałam produkt to gdzieś tam było-wygeneruj przyjazny URL- czy to jest to?

Nawet nie wiem gdzie powklejać ten kod do Google Analytics, zarejestrowałam się tam dostałam kod i leżę.

Nie zwrócę się z tym problemem do tamtego pozycjonera bo mam go dość. Jak się ktoś nie zna to tak jest.

Nie mogę się dodać do np. ceneo gdyż nie umiem wygenerować pliku xml z ofertą sklepu.
W większości porównywarek jest to wymagane. Nawet nie wiem gdzie tego szukać.
Jestem kompletnie zielona i pozostawiona w tej chwili sobie. Dlatego muszę zacząć się uczyć:)

W sklepie można się zarejestrować ale można też kupić bez rejestracji.

Czy mogę liczyć na pomoc?
Nie wiem gdzie są też te stat4u żeby je wywalić.

Czy nie zaśmiecam teraz tematu? Może mam pytać gdzie indziej albo nie na forum...

Awatar użytkownika
grusia55

odpowiedzi sklepowe

napisane: 30 Gru 2011, o 21:13

Droga Jolanto,

Jak się nazywa dodatek do tego mojego sklepu aby generował przyjazne linki?

Nie wiem, ale jak wpiszesz w Google "prestashop przyjazne linki" to troche tego znajduje. Poczytaj. Oprocz instalacji dodatku trzeba bedzie pewnie recznie zmienic troche odnosnikow.

Nawet nie wiem gdzie powklejać ten kod do Google Analytics, zarejestrowałam się tam dostałam kod i leżę.

http://www.elaboro.pl/ksiazka/presta/pr ... _sledzenie
http://www.prestashopdocumentation.info ... restashop/
Instalujesz ten dodatek i wklepujesz do niego tylko fragment kodu tego, ktory Ci Google Analytics wyplulo. Bodaj tylko cos w stylu UA-XXXXX-XX

nie umiem wygenerować pliku xml z ofertą sklepu

Nie wszystko musisz robic sama. Trzeba sie z tym pogodzic, ze Ty jestes specjalistka od swojej branzy, a nie tworzenia stron. Jak cos jest zbyt skomplikowane, to to komus zlec :)
W przypadku pliku XML pewnie wystarczy jakas wtyczke zainstalowac. Pogooglaj za "prestashop ceneo". Obstawiam tez, ze ceneo jest w stanie cos doradzic jak im powiesz, ze uzywasz prestashopu.

W sklepie można się zarejestrować ale można też kupić bez rejestracji.

Zatytuluj wiec ten dolny formularzyk "Kup bez tworzenia konta" lub jakos podobnie :)

Nie wiem gdzie są też te stat4u żeby je wywalić.

Jak nie wiesz, to juz zostaw. Kiedys sie wywali przy okazji. Generalnie bedzie w szablonie, w pliku footer.tpl lub header.tpl, ale jak nie jestes pewna to nie grzeb, mozna cos zepsuc :)

Czy nie zaśmiecam teraz tematu?

Dobrze jest, po to jest to forum (miedzy innymi). Pytaj dalej, jak czegos nie wiesz :)

Masz stronę WWW, ale nie masz odwiedzin? Dowiedz się, jak wypozycjonować stronę internetową małym nakładem kosztów! Aby szybciej osiągnąć efekt, zobacz jak przyspieszyć Internet w taki sposób, by było to wyraźnie odczuwalne!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

cd

napisane: 30 Gru 2011, o 21:19

Myślałam że moja strona jest zaindeksowana itd. że jest pozycjonowana.

Pozycjonowanie nie opiera sie tylko na Twojej stronie, ale tez na budowaniu linkow z innych stron do Twojej. Wiec w tym zakresie mozesz byc pozycjonowana, ktorego to narzedzie nie pokazuje.
Co do indeksowania - Twoja strona jest bardzo dobrze zindeksowana przez Google. Blad jest w moim narzedziu. Przysiade w wolnej chwili i to poprawie, sorry za wprowadzenie w blad. Reszta wynikow jest podawana zgodnie z prawda.

EDIT:
Narzedzie juz naprawione, wyswietla wszystko poprawnie.

Ostatnio edytowany przez Krzysztof Trynkiewicz, 30 Gru 2011, o 21:45, edytowano w sumie 1 raz
Napisałem niedawno artykuł, w którym zdradziłem, jak skutecznie wypozycjonować stronę internetową - zapoznaj się z nim, jeśli masz problem z małą oglądalnością Twojej witryny. Nie bój się - doradzam darmowe rozwiązania :) Podobnie polecam zainstalowanie darmowej przeglądarki Chrome - instrukcję instalacji i użytkowania znajdziesz w artykule jak przyspieszyć Internet - obiecuję, że poczujesz różnicę w prędkości ładowania i przeglądania stron :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

informatyk

Postprzez grusia55
napisane: 30 Gru 2011, o 21:38

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Nie wszystko musisz robic sama. Trzeba sie z tym pogodzic, ze Ty jestes specjalistka od swojej branzy, a nie tworzenia stron. Jak cos jest zbyt skomplikowane, to to komus zlec

Zleciłam ale niestety bardzo się zawiodłam, dlatego chciałam sama się nauczyć tego-teraz widzę że chyba nie dam rady.
Na to potrzeba bardzo dużo czasu i wiedzy a ja niestety teraz mam czas ale za parę tygodni jak zacznie się ruch(a mam nadzieję że tak będzie) to nie mam czasu nawet spać:( Wiem że nie da się wszystkiego zrobić samej.

Jednak nie daję tak szybko za wygraną:)

Moja firma jest malutka i nie mogę sobie pozwolić na częstą zmianę kogoś kto mi pomaga jako informatyk, chciałabym znaleźć kogoś solidnego i w miarę niedrogiego.:) ale po ostatnich trzech "firmach" wątpię czy znajdę sama kogoś takiego.

Awatar użytkownika
grusia55

porady cd :)

napisane: 30 Gru 2011, o 21:50

Narzedzie juz naprawione, wyswietla wszystko poprawnie. Masz 2120 zaindeksowanych podstron przez Google. To sporo.

Nauczyc sie wszystkiego idzie, ale pytanie brzmi, czy warto na to poswiecac swoj czas, zamiast rozwijac sie w swojej specjalizacji. To tak jak np. z naprawa auta: sama tez to zrobisz, ale zajmie Ci to X godzin. Jesli zlecisz to mechanikowi, zaplacisz Y zlotych, ale oszczedzisz X godzin w trakcie ktorych mozesz zarobic wiecej, niz te Y zlotych Cie wyniesie. Wiec sie oplaca to zlecic komus. Tak samo ze stronami, o ile cos nie jest wyjatkowo proste.

Strona internetowa musi działać bez przerwy. Zapewni to najlepszy hosting - tani i niezawodny. Masz dość wolnego peceta? Przyspiesz komputer za darmo dzięki moim bezpiecznym poradom
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

cd.pytań

Postprzez grusia55
napisane: 30 Gru 2011, o 22:19

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):http://www.elaboro.pl/ksiazka/presta/pr ... _sledzenie
http://www.prestashopdocumentation.info ... restashop/
Instalujesz ten dodatek i wklepujesz do niego tylko fragment kodu tego, ktory Ci Google Analytics wyplulo. Bodaj tylko cos w stylu UA-XXXXX-XX

Wkleiłam i zrobiłam jak pisało, mam nadzieję że jest ok:)

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Pozycjonowanie nie opiera sie tylko na Twojej stronie, ale tez na budowaniu linkow z innych stron do Twojej.

Budowanie linków to np. swój blog? czy też te przyjazne linki?

Z blogiem będzie ciężko- bo jest ich bardzo dużo a musi on być wartościowy, mieć artykuły itd. tyle się już nauczyłam...

Awatar użytkownika
grusia55

pomoc

napisane: 31 Gru 2011, o 00:54

Wkleiłam i zrobiłam jak pisało, mam nadzieję że jest ok:)

Na stronie Google Analytics klikasz obok nazwy swojej domeny w ustawienia i tam sie da kliknac by sprawdzilo, czy kod jest poprawnie zainstalowany. Powinno pisac Gathering data.

Budowanie linkow = zdobywanie odnosnikow z zupelnie innych witryn do Twojej strony. Dziala to na zasadzie polecen: jak Google widzi, ze duzo osob poleca Twoja strone (umieszcza link do Twojej strony), to masz wyzszy ranking w wyszukiwarce. Ranking ten mozna poprawic stosujac zabiegi, ktore sa opisane w tym moim narzedziu, ktorego uzylas (to sa zabiegi ktore wykonujesz na swojej stronie i nazywa sie to optymalizacja strony, a budowanie linkow to linkowanie do Twojej strony z innych stron).

Jeśli na Twojej witrynie jest mało odwiedzających, przeczytaj jak wypozycjonować stronę własnoręcznie i za darmo! Oszczędź też swój czas - poświęć chwilę i przyspiesz komputer z pomocą mojego artykułu!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

nagłówki

Postprzez grusia55
napisane: 2 Sty 2012, o 20:14

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Strona dziala u mnie powoli.

Kilka osób tez zauważyło to że wolno ładują się strony.
Jest jakiś sposób aby to zmienić?

Od kilku godzin dodaję też przyjazne linki do produktów. Mam nadzieję że to poprawi ruch na stronie:)

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Zatytuluj wiec ten dolny formularzyk "Kup bez tworzenia konta" lub jakos podobnie

Nie mogę znaleźć tego formularza i niestety nie mogę tego zmienić.

W analizie mojej strony nie znaleziono nagłówków <h1> <h2>. Czy mam je wstawić w np. module sklepu "Strona główna " ?
Zrobiłam zrzut z ekranu z tego modułu, ale nie chcę go tu wrzucać bo nie wiem czy można.

Czy na stronie sklepu są potrzebne tagi? Ja je mam po lewej stronie u dołu ale nie bardzo mi się one podobają...
Pozdrawiam i mam nadzieję że nie jestem wkurzająca ze swoimi pytaniami.
Jolanta Gruszeczka

Awatar użytkownika
grusia55

Następna

Wróć do Pochwal się!