Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

odpowiedzi

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 8 Sty 2012, o 01:16

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Co do powolnosci strony - mozesz zmienic hosting (troche skomplikowane), albo zastosowac np. https://www.cloudflare.com - jeszcze nie testowalem, ale ponoc proste do zrobienia i sporo daje.

Widze, ze masz juz przyjazne linki - to super, szybko sobie poradzilas z tym :)

Zrzut ekranu pewnie, ze mozna wrzucic. Mozesz tez wykorzystac serwis typu http://imageshack.us i dac tu odnosnik.

Znaczniki h1, h2 itp. wklepujesz w tym samym polu, w ktorym piszesz reszte tresci. Gdzies kolo przyciskow odpowiedzialnych za pogrubienie, pochylenie, kroj czcionki itp. bedzie przycisk przejscia w tryb HTML. Mozesz go wcisnac na chwile, dopisac cos w stylu:
<h1>Tresc naglowka</h1> i przelaczyc sie z powrotem tym przyciskiem do trybu wizualnego i zobaczyc, co z tego wyszlo. Taki znacznik by sie przydal na kazdej podstronie serwisu w miare mozliwosci (np. w opisie produktu znacznik h2, a nazwa przedmiotu w h1, ale do tego trzeba zmodyfikowac plik szablonu wyswietlajacy podstrone produktu).

Ja tagi wylaczam, bo mnie wkurzaja i nie uwazam ich za zbyt przydatne (kategorie wg mnie spelniaja wszystkie wymagania w serwisach), ale wydaje mi sie, ze jednak tagi pomagaja w pozycjonowaniu. Kwestia gustu, ja mimo to, ze raczej pomagaja, je wylaczam na swoich stronach.

Nie jestes bynajmniej wkurzajaca :) Mialem poslizg w odpowiedzi, bo migrowalem :) Pozdrawiam!

Masz stronę WWW, ale nie masz odwiedzin? Dowiedz się, jak wypozycjonować stronę internetową małym nakładem kosztów! Aby szybciej osiągnąć efekt, zobacz jak przyspieszyć Internet w taki sposób, by było to wyraźnie odczuwalne!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Znaczniki

Postprzez grusia55
napisane: 10 Sty 2012, o 23:07

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Znaczniki h1, h2 itp. wklepujesz w tym samym polu, w ktorym piszesz reszte tresci. Gdzies kolo przyciskow odpowiedzialnych za pogrubienie, pochylenie, kroj czcionki itp. bedzie przycisk przejscia w tryb HTML.

czy to może być tu
http://img708.imageshack.us/img708/9193/inooprod.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/46 ... rodla.jpg/

Zrobiłam zrzut z ekranu w panelu administracyjny -tam gdzie dodaję produkty i ich opisy. Nie wiem czy dobrze to zrobiłam.

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Taki znacznik by sie przydal na kazdej podstronie serwisu w miare mozliwosci (np. w opisie produktu znacznik h2, a nazwa przedmiotu w h1, ale do tego trzeba zmodyfikowac plik szablonu wyswietlajacy podstrone produktu).

Czy ta modyfikacja polega na zmianie w opisach produktu?

Mam 600 produktów w sklepie i do każdego muszę dodać ten przyjazny URL(na razie dodałam w około 250)?

I jeszcze jedno pytanie co to oznacza?
W niektórych przedmiotach w moim sklepie dodałam meta tagi i tagi. Nie wiem teraz czy nie jest ich za dużo.
http://imageshack.us/photo/my-images/215/metatagi.jpg/

Pozdrawiam serdecznie:)
Jolanta Gruszeczka

Awatar użytkownika
grusia55

Miejscowość: Bielsko-Biała

pomoc sklepowa

napisane: 11 Sty 2012, o 08:24

http://imageshack.us/photo/my-images/46 ... rodla.jpg/ tutaj (za znacznikiem zamykajacym akapit </p> a przed kolejnym otwierajacym <p>) wpisujesz cos w stylu:
<h2>Najnowsze ubranka dzieciece dla chlopcow</h2>
Innych rzeczy w tym tekscie nie zmieniaj, mozna zepsuc :) Mozesz nowe linie enterami wstawiac smialo, ale reszty raczej nie ruszaj poza dodawaniem znacznikow h2 i/lub h3.
Nie zaszkodza ze 2 naglowki takie na kazdej stronie. Klikasz Aktualizuj i patrzysz jak to wyglada w podgladzie.

Znacznik h1 jest najwazniejszy. Mozliwosci jego umieszczania masz 3 (pisze na przykladzie podstrony z produktem, ale ma zastosowanie do kazdej innej podstrony, np. kategorii, strony glownej itp.):
1) taka jak powyzej - w opisie produktu. zalety: nie wymaga modyfikacji strony, czyli za friko. wady: troche uciazliwe przy kazdym produkcie.
2) zlecenie dorobienia osobnego pola na stronie edycji opisu produktu, w ktorym sobie bedziesz wpisywac tresc znacznika h1 oraz eydcja szablonu podstrony produktu tak, by ta tresc sie pojawiala bez koniecznosci edycji kodu. zalety: wygodniejsze od powyzszego. wady: trzeba zlecic lekkie przerobki w sklepie (kwestia gdzies 100zl za podstrone produtkow + 50zl za podstrone kategorii, czyli razem 150zl plus minus 50zl).
3) zlecenie edycji tylko szablonu wyswietlajacego produkt tak, by automatycznie wyswietlal znacznik h1 z trescia nazwy kategorii i nazwy produktu, np. "Bluzy dzieciece: bluza z kapturem i dlugimi rekawami". zalety: nie wymaga podawania osobno tresci znacznika h1, wszystko dzieje sie automatycznie. wady: nie masz mozliwosci edycji tego znacznika, a jednak napisany recznie jest zawsze naturalniejszy (dla czytelnika i Google), niz z automatu. koszt taki jak w punkcie 2.

Zazwyczaj sie stosuje punkt 3. bo oszczedza sie najwiecej czasu przy kazdym produkcie, chociaz jesli produktow nie jest wiele, to lepszy jest punkt 2.

Generalnie do Twojej strony bym pododawal duzo tekstow w jakims osobnym dziale lub na podstronach kategorii. Przykladowo o tematach mowiacych, w jakim wieku maja byc dzieci, dla ktorych macie produkty, do jakich okazji te produkty sie nadaja, z czego sa zrobione i dlaczego to dobre rozwiazanie, jakie sa inne zle rozwiazania w kwestii materialow itp... Chodzi o to, by Twoja strona byla znaleziona, jesli internauta szuka np. "ubranko dla chlopca na wesele".

TRESC DODANA PO EDYCJI - nie doczytalem do konca Twojego wpisu :P

Mam 600 produktów w sklepie i do każdego muszę dodać ten przyjazny URL(na razie dodałam w około 250)?

Raczej tak. Generalnie to powinno byc z automatu (wlaczasz wtyczke i adresy same sie zmieniaja na takie postaci grusie.com.pl/NAZWA_PRODUKTU), ale to moze nie dzialac w zaleznosci od tego, jak Twoja strona zostala zbudowana. Generalnie skoro cos robisz i dziala, to pewnie tak to nalezy robic w Twoim przypadku :)

I jeszcze jedno pytanie co to oznacza?
W niektórych przedmiotach w moim sklepie dodałam meta tagi i tagi. Nie wiem teraz czy nie jest ich za dużo.
http://imageshack.us/photo/my-images/215/metatagi.jpg/

To znaczy, ze na stronach wylistowanych po kliknieciu napisu np. "podwojne meta opisy" masz powtarzajace sie na roznych stronach tresci wewnatrz znacznika meta description (dla przykladu meta opisu), czyli np. w przypadku dwoch produktow w sklepie wprowadzilas ta sama tresc w pole meta description. Czesto zeby oszczedzic sobie czas modyfikuje sie szablon podstron produktu (czy kategorii lub dowolnej innej podstrony) tak, ze do znacznika meta description wrzuca sie po prostu pierwsze 154 znaki z tresci danej podstrony (np. 154 pierwszych znakow opisu danego produktu), chociaz to nie jest zbyt dobre dla Google (ono woli napisane recznie).
To, co wrzucasz do meta description sie pokazuje w wynikach wyszukiwania (zazwyczaj, chociaz nie zawsze - to Google decyduje dla kazdego danego wyszukania osobno) pod tytulem strony. Czyli w wynikach Google masz tytul strony na niebiesko podkreslony, a nizej zazwyczaj tresc meta description. Obecnie masz w meta description za krotkie opisy (np. "Bodo-koszulka czarna z czerwonymi wykończeniami.") - Google potrzebuje gdzies z 2 razy tyle (max 154 znaki), a jak tyle nie ma, to wezmie cos z tresci strony zamiast tego, co wpisalas. Zastanow sie tez, co chcesz by widzial Internauta pod tytulem Twojej strony. Pewnie lepsze od "Bodo-koszulka czarna z czerwonymi wykończeniami." bedzie "Kup Przez Internet: Bodo-koszulka czarna z czerwonymi wykończeniami z bawelny i inne ubranka dla chlopcow".

Dla "podwojnych tytulow" masz takie same tytuly na roznych podstronach.

UWAGA: zazwyczaj powyzsze "bledy" zglaszane w narzedziach google dla webmasterow nie sa efektem wpisania przez kogos dwa razy tego samego np. meta description dla dwoch roznych produktow, tylko jest to efekt zastosowania stronnicowania. Czyli jesli masz kategorie produktow z 30 produktami, a wyswietlasz 10 na kazdej stronie, to bedziesz miec 3 strony dla danej kategorii produktu, przy czym kazda z nich bedzie miec ten sam tytul, opis itp... Nie jest warto sie w to bawic, by to zmienic. Nalezy tylko pamietac by wpisywac inne tytuly i opisy dla kazdego produktu, kategorii itp... Jesli sie to robi, to te bledy wyswietlane w narzedziu google dla webmasterow mozna olac.

P.S. Zainstaluj adblocka dla chrome: https://chrome.google.com/webstore/deta ... kkbiglidom - blokuje mnostwo uciazliwych reklam. Konfigurowac go nie musisz - instalujesz i dziala.

W biznesie internetowym bardzo ważne jest, by mieć najlepszy hosting, który zapewni stabilność strony WWW. Awarie serwera hostingowego mogą spowodować wyrzucenie Twojej witryny z Google, ponieważ (naturalnie) nie linkują oni do niedziałających stron. W codziennej pracy pomoże Ci natomiast najlepszy antywirus (oczywiście darmowy!) - polecam go zainstalować. Sam używam wiele lat i nigdy nie narzekałem na robaki, spyware i inne zagrożenia :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

znacznik <h1>

Postprzez grusia55
napisane: 11 Sty 2012, o 19:57

Dzięki za tak obszerne rady:)
Coraz więcej się dowiaduję, a to mnie bardzo cieszy bo nie muszę czekać tygodniami na odpowiedz informatyka który obiecał mi pomagać a jak już został opłacony nie daje znaku życia.

Mam nowe pytanie. czy znacznik <h1> można wpisać tu:
http://imageshack.us/photo/my-images/854/opisyz.jpg/ u góry gdzie pisze krótki opis?
Wiem już że trzeba wejść w zakładkę z kodem html i tam to wpisać za znacznikiem <p />

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):1) taka jak powyzej - w opisie produktu. zalety: nie wymaga modyfikacji strony, czyli za friko. wady: troche uciazliwe przy kazdym produkcie.

Wpisałam sama w tych opisach produktu. Oto efekt:
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... ikih1.jpg/

a tu dodałam obrazek z kodem czy dobrze to rozumuję ?
http://imageshack.us/photo/my-images/57 ... h1kod.jpg/

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Generalnie do Twojej strony bym pododawal duzo tekstow w jakims osobnym dziale lub na podstronach kategorii. Przykladowo o tematach mowiacych, w jakim wieku maja byc dzieci, dla ktorych macie produkty, do jakich okazji te produkty sie nadaja, z czego sa zrobione i dlaczego to dobre rozwiazanie, jakie sa inne zle rozwiazania w kwestii materialow itp... Chodzi o to, by Twoja strona byla znaleziona, jesli internauta szuka np. "ubranko dla chlopca na wesele".

Czy wystarczy dodać te opisy w opisie produktu, czy powinnam zrobić to w lewej kolumnie "ważne informacje" i dodać nowe zakładki np. "jakie rozmiary dla dziecka".

Czy do każdego ubranka muszę dodawać inne opisy ?

Awatar użytkownika
grusia55

sklep internetowy

napisane: 12 Sty 2012, o 01:12

czy znacznik <h1> można wpisać tu:
http://imageshack.us/photo/my-images/854/opisyz.jpg/ u góry gdzie pisze krótki opis?

Nie, tam wpisujesz tresc meta description (dzialanie opisalem wyzej). Znacznik h1 jak rozumiem mozesz wpisac do pola nizej, opisanego "Opis".

Wiem już że trzeba wejść w zakładkę z kodem html i tam to wpisać za znacznikiem <p />

Tak. Zwroc uwage, ze znacznik otwierajacy to <h1>, a zamykajacy - </h1>. Jak niechcacy wpiszesz <h1 /> to sie strona moze lekko posypac wizualnie :) Zwracam uwage, bo napisalas <p />, a faktycznie jest </p> - zwracaj uwage na to :)

Wpisałam sama w tych opisach produktu. Oto efekt:
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... ikih1.jpg/

Bardzo dobrze :)

a tu dodałam obrazek z kodem czy dobrze to rozumuję ?
http://imageshack.us/photo/my-images/57 ... h1kod.jpg/

Tak, o to chodzilo. Moze byc na poczatku tego pola tekstowego (jak zrobilas), moze byc w srodku (miedzy </p> a <p>), a moze byc na koncu (za ostatnim </p>), w zaleznosci od tego, gdzie chcesz by naglowek sie pojawil.
Tylko na tym "zdjeciu" zostawilas puste "<h1> </h1>" niepotrzebnie.

Czy wystarczy dodać te opisy w opisie produktu, czy powinnam zrobić to w lewej kolumnie "ważne informacje" i dodać nowe zakładki np. "jakie rozmiary dla dziecka".

Mozesz w opisach produktow, ale to tak srednio pasuje np. pisac ogolnie o ubrankach slubnych pod jakims jednym tylko produktem. Takze pewnie lepiej by bylo na stronie danego produktu napisac z 10 zdan na temat tego produktu, a artykuly na ogolne tematy zawrzec w innym dziale, o ile masz taka mozliwosc z panelu zarzadzania strona. Kazdy artykul powinien byc nowa podstrona. Jesli panel ma taka mozliwosc, dodaj dzial "porady i artykuly" (albo cos w tym stylu) i w nim rob podstrony z artykulami.

Czy do każdego ubranka muszę dodawać inne opisy ?

Nie musisz, ale dobrze by bylo. Wazniejsze jednak jest, bys miala jakies dlugie artykuly (z 250-400 wyrazow na artykul), niz po kilka zdan pod kazdym produktem. W ten sposob Google wychwyci, ze na stronie sa teksty o czyms konkretnym, a nie tylko wyrywki na temat danego ubranka na kazdej podstronie. Ostrzegam, ze ruch dzieki temu zyskasz dopiero za kilka miesiecy (gdzies 4 miesiace). W tych artykulach tez uzywaj naglowkow: jeden h1 i kilka h2. Mozesz komus zlecic pisanie o tym, bo to dosyc proste (wiec tanie), a pewnie szkoda Twojego czasu na to.

Jeśli na Twojej witrynie jest mało odwiedzających, przeczytaj jak wypozycjonować stronę własnoręcznie i za darmo! Oszczędź też swój czas - poświęć chwilę i przyspiesz komputer z pomocą mojego artykułu!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

cd.pytań

Postprzez grusia55
napisane: 18 Sty 2012, o 23:28

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Co do powolnosci strony - mozesz zmienic hosting (troche skomplikowane), albo zastosowac np. https://www.cloudflare.com - jeszcze nie testowalem, ale ponoc proste do zrobienia i sporo daje.

Okazało się że miałam źle ustawioną optymalizację, miałam zamiast "nie wymuszaj kompilacji" włączone wymuszanie i ustawione
aby nie korzystać z Cache. Pozmieniałam ustawienia i chodzi zdecydowanie szybciej:)

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a): a artykuly na ogolne tematy zawrzec w innym dziale, o ile masz taka mozliwosc z panelu zarzadzania strona. Kazdy artykul powinien byc nowa podstrona. Jesli panel ma taka mozliwosc, dodaj dzial "porady i artykuly" (albo cos w tym stylu) i w nim rob podstrony z artykulami.

Chyba nie mam takiej możliwości. Niestety próbowałam się w tej sprawie skontaktować z osobą która miała się zajmować pozycjonowaniem i obsługą sklepu, ale nic z tego nie wyszło:( Będę musiała zlecić to komuś innemu.

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a): Mozesz komus zlecic pisanie o tym, bo to dosyc proste (wiec tanie), a pewnie szkoda Twojego czasu na to.

Pomału zaczyna się ruch przed wiosną wiec jednak muszę to komuś zlecić. Znasz może kogoś kto to dobrze zrobi a nie skopiuje tylko tekstu z netu?

Jak robię analizę strony na SukcesStrony" to nadal nie widzi mi tych <h1> i <h2>. Może coś źle zrobiłam...

Zauważyłam tez że często pojawia się komunikat "Niestety podany przez ciebie adres URL nie jest dostępny". Jak kliknie się po raz drugi lub trzeci wszystko jest ok. Raz jest np. strona "o nas" a raz nie istnieje. Nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
grusia55

sklep internetowy

napisane: 19 Sty 2012, o 00:56

Znasz może kogoś kto to dobrze zrobi a nie skopiuje tylko tekstu z netu?

Nie znam. Wiem, ze na TextMarket (link ref.) sprawdzaja teksty pod wzgledem oryginalnosci, ale sam tam nie kupowalem, bo teksty byly dla mnie za krotkie i bym musial 2 sklejac razem. Jakosci tekstow nie znam, bo nie kupowalem. Masz wybor:
- skorzystac z powyzszego serwisu, jak sie nie chcesz bawic w szukanie autora i podpisywanie umowy (bez umowy niczego w zyciu nie rob)
- zamiescic ogloszenie np. na KupieZlece.pl i wybadac oferentow, wybrac jakiegos, podpisac umowe

Jak robię analizę strony na SukcesStrony" to nadal nie widzi mi tych <h1> i <h2>

Pewnie wprowadzasz do pola strone glowna, a zmiany wykonywalas na podstronach konkretnych produktow.

Zauważyłam tez że często pojawia się komunikat "Niestety podany przez ciebie adres URL nie jest dostępny". Jak kliknie się po raz drugi lub trzeci wszystko jest ok. Raz jest np. strona "o nas" a raz nie istnieje. Nie wiem o co chodzi.

Najpopularniejszy powod to przekraczanie przez skrypt Twojego sklepu dostepnej na Twoim koncie hostingowym pamieci RAM, przez co wykonanie skryptu jest przerwane w polowie i serwer (konkretnie plik htaccess) zeby jakos ratowac sytuacje wyswietla taka informacje. Zapytaj swojego dostawce hostingu, czy Twoje konto nie przekracza limitow i czy automatycznie nie wylaczaja Twoich procesow PHP (to techniczne okreslenie na wygenerowanie strony przez skrypt Twojego sklepu).
Polecam takze przejrzec wyniki z Google.

Założenie witryny e-commerce to nie wszystko - trzeba wyciągnąć z niej jeszcze zyski z inwestycji. Prowadzenie sklepu internetowego może się szybko zwrócić - przeczytaj szczegóły na temat efektywnego zarządzania sprzedażą w Internecie. Apropo efektywności: jeśli Twój Windows stawia opory, zadbaj o wydajność komputera przez stosowanie moich w pełni bezpiecznych porad. Poważnie - to przyspieszy Twoją pracę!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

ponownie ja:)

Postprzez grusia55
napisane: 2 Lut 2012, o 23:21

Hej!
Dawno mnie nie było- zaczyna się praca.

Nie wiem czemu wyskakuje mi komunikat w Google Analytics

http://img837.imageshack.us/img837/8434 ... lytics.jpg

Nie wiem co źle zrobiłam.
Wkleiłam kod tam gdzie mam pliki sklepu. Czy mam to dodawać do każdej podstrony?

Awatar użytkownika
grusia55

analytics

napisane: 2 Lut 2012, o 23:51

Kod GA powinien byc na kazdej podstronie serwisu, wiec najlepiej wkleic go w pliku szablonu stopki (pewnie nazywa sie footer.php albo footer.tpl) przed koncowym znacznikiem </body>

Strona internetowa musi działać bez przerwy. Zapewni to najlepszy hosting - tani i niezawodny. Masz dość wolnego peceta? Przyspiesz komputer za darmo dzięki moim bezpiecznym poradom
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Fajna strona :)

Postprzez ewik1976
napisane: 15 Maj 2012, o 22:25

Co prawda ja mam dzieci starsze, ale i tak polubiłam - ceny przystępne i ładne wszystko :) U mnie ładuje się szybko.

Awatar użytkownika
ewik1976

Miejscowość: Gdańsk

Poprzednia

Wróć do Pochwal się!