Witam wszystkich forumowiczów nazywam się Emil, jestem nowy i chciałem prosić o pomoc przy ocenie moich serwisów informacyjnych.
- Pierwszy z nich to - farmacjainfo.pl(serwis dla farmaceutów choć nie tylko)
- drugi to twojaapteka.info (coś dla poszukiwaczy leków i aptek oraz porad dotyczących leków)
Najbardziej interesuje mnie ocena pod względem funkcjonalności oraz designu owych serwisów.
Co należało by zmienić, czego jest za dużo a czego za mało.
Z góry dziękuję za pomoc - Emil
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Odniosę się póki co tylko do farmacjainfo.pl
Pierwsze wrażenie - za dużo tego wszystkiego
Napisałeś, że to
A powinien być
Jaka jest "najbardziej oczekiwana akcja" wchodzącego?
- kliknięcie w banner? Czy daje on jakieś odczuwalne dochody, czy symboliczne? (nie pasuje do całości)
- zapisanie na newsletter?
- kliknięcie "lubię to"?
- kliknięcie w kolejne bannery (po co w serwisie dla farmaceutów pomysły na biznes!!!???)
Musisz się zastanowić jaki chcesz mieć model biznesu - na czym zarabiać.
Patrząc na ta stronę wydaje się, że nie masz pomysłu na nią.
Niektóre CMSy mają duże możliwości, ale nie oznacza to, że trzeba je od razu wszystkie na stronie startowej wykorzystać
Każda podstrona jest w innym kolorze - brak spójności.
Rzuciło mi się jeszcze to, że będąc na podstronie, po kliknięciu w logo powinienem przenieść się na stronę główną, a chyba przenoszę się na... tą samą na której jestem.
To tylko tak na szybko - koleżanki i koledze pewnie dodadzą coś od siebie...
Co w takim razie zrobić?
Osobiście wywaliłbym 90% zawartości. Zostawiłbym zapis na newsletter (jako NOA), moduł z aktualnościami (może z zajawkami oprócz tytułów).
Przemyśl czy nie przerobić serwisu na bloga(?)
Te małe moduły (szkolenia, komunikaty, sondy (co zrobisz z zebranymi wynikami?), do pobrania itp) zrobiłbym jako poziome menu na górze.
I pewnie jeszcze parę rzeczy, ale musiałbym widzieć jak to wygląda po tych zmianach.
A jak już będziesz miał spory ruch i pokaźną bazę aptekarzy to się odezwę i zrobimy pewien deal
[edit] P.S. Wszedłem też na chwilkę na ten drugi serwis i tam jest podobna sytuacja
Pierwsze wrażenie - za dużo tego wszystkiego
Napisałeś, że to
serwis dla farmaceutów i nie tylko
A powinien być
KONIEC!dla farmaceutów.
Jaka jest "najbardziej oczekiwana akcja" wchodzącego?
- kliknięcie w banner? Czy daje on jakieś odczuwalne dochody, czy symboliczne? (nie pasuje do całości)
- zapisanie na newsletter?
- kliknięcie "lubię to"?
- kliknięcie w kolejne bannery (po co w serwisie dla farmaceutów pomysły na biznes!!!???)
Musisz się zastanowić jaki chcesz mieć model biznesu - na czym zarabiać.
Patrząc na ta stronę wydaje się, że nie masz pomysłu na nią.
Niektóre CMSy mają duże możliwości, ale nie oznacza to, że trzeba je od razu wszystkie na stronie startowej wykorzystać
Każda podstrona jest w innym kolorze - brak spójności.
Rzuciło mi się jeszcze to, że będąc na podstronie, po kliknięciu w logo powinienem przenieść się na stronę główną, a chyba przenoszę się na... tą samą na której jestem.
To tylko tak na szybko - koleżanki i koledze pewnie dodadzą coś od siebie...
Co w takim razie zrobić?
Osobiście wywaliłbym 90% zawartości. Zostawiłbym zapis na newsletter (jako NOA), moduł z aktualnościami (może z zajawkami oprócz tytułów).
Przemyśl czy nie przerobić serwisu na bloga(?)
Te małe moduły (szkolenia, komunikaty, sondy (co zrobisz z zebranymi wynikami?), do pobrania itp) zrobiłbym jako poziome menu na górze.
I pewnie jeszcze parę rzeczy, ale musiałbym widzieć jak to wygląda po tych zmianach.
A jak już będziesz miał spory ruch i pokaźną bazę aptekarzy to się odezwę i zrobimy pewien deal
[edit] P.S. Wszedłem też na chwilkę na ten drugi serwis i tam jest podobna sytuacja
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
Na pewno na tym forum dostaniesz konkretne uwagi, a także wsparcie techniczne itp.
Jak będziesz na bieżąco poprawiał serwis to nawet w tym wątku zamieszczaj linki do tego co zrobiłeś i cały czas pytaj co dalej.
Będziesz miał informacje zwrotne, aż w końcu dopieścisz i będziesz miał idealny serwis.
Na początek zastanów się po prostu kto ma trafiać na ten serwis i jakie korzyści odniesie z odwiedzenia serwisu i ew. zapisania się na newsletter.
Jak będziesz na bieżąco poprawiał serwis to nawet w tym wątku zamieszczaj linki do tego co zrobiłeś i cały czas pytaj co dalej.
Będziesz miał informacje zwrotne, aż w końcu dopieścisz i będziesz miał idealny serwis.
Na początek zastanów się po prostu kto ma trafiać na ten serwis i jakie korzyści odniesie z odwiedzenia serwisu i ew. zapisania się na newsletter.
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
Moi celem są Farmaceuci.
Często z potem czoła szukają informacji, które u mnie mogą znaleźć tj. Szkolenia, Oferty Pracy, Konferencje, Przepisy i ustawy obowiązujące obecnie - to najczęściej odwiedzane tematy.
Ostatnio zamieściłem kilka artykułów z twojaapteka.info i zauważyłem że są chętnie czytane
Z pewnością ważne są kliknięcia w Baner reklamowy, w końcu z czegoś trzeba utrzymać serwis
Oczywiście baza Newsletter jest również ważna, im więcej informacji możemy przekazać tym większe zainteresowanie firm zewnętrznych.
Zależy mi na tym aby, ktoś pomógł przemyśleć Stronę Główną aby zachęcał do częstszych odwiedzin, była przejrzysta i prosta.
Zdaję sobie sprawę że nie wszystko można zmienić.
Często z potem czoła szukają informacji, które u mnie mogą znaleźć tj. Szkolenia, Oferty Pracy, Konferencje, Przepisy i ustawy obowiązujące obecnie - to najczęściej odwiedzane tematy.
Ostatnio zamieściłem kilka artykułów z twojaapteka.info i zauważyłem że są chętnie czytane
Z pewnością ważne są kliknięcia w Baner reklamowy, w końcu z czegoś trzeba utrzymać serwis
Oczywiście baza Newsletter jest również ważna, im więcej informacji możemy przekazać tym większe zainteresowanie firm zewnętrznych.
Zależy mi na tym aby, ktoś pomógł przemyśleć Stronę Główną aby zachęcał do częstszych odwiedzin, była przejrzysta i prosta.
Zdaję sobie sprawę że nie wszystko można zmienić.
- gthl
Odnośnie pierwszego serwisu to jest gorzej zrobiony niż drugi - straszny nieład. Podziel stronę na 3 kolumny. Ja bym dał w lewej kolumnie główne menu. Daj tam to, co jest najważniejsze, jeśli trzeba daj kategorie w menu, alby było przejrzyste. Menu oczywiście w postaci linków tekstowych. Bo na razie widzę masz trochę menu po prawej a w środkowej części masz też buttony prowadzące do danych odnośników w tym menu - moim zdaniem to niepotrzebne i robi się chaos. W środkowej części strony główna treść - czyli np. na stronie głównej wstęp serwisu (aktualnie życzenia), wylistowane aktualności, komunikaty i może być też ta lista "warto wiedzieć". Prawa kolumna - tu możesz dać już mniej istotne rzeczy reklamy, może okienko facebooka, sonda, jeśli newsletter to obowiązkowo zaraz na samej gorze w tej kolumnie. Oczywiście w lewej kolumnie też możesz coś dodatkowego wrzucić, ale na sam początek menu musi być.
Możesz też zrobić jakąś większą stopkę i tam niektóre info w kolumnach powrzucać.
Jeśli chodzi o drugi serwis to tu już z układem nieco lepiej. Ale najpierw popracowałbym nad pierwszym serwisem.
Możesz też zrobić jakąś większą stopkę i tam niektóre info w kolumnach powrzucać.
Jeśli chodzi o drugi serwis to tu już z układem nieco lepiej. Ale najpierw popracowałbym nad pierwszym serwisem.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Za dużo elementów i kolorów jest na stronie głównej.
W prawym dolnym rogu strony jest dziura pomiędzy
kolumnami. To efekt nieprzemyślanego układu strony.
Trudno porusza się po tej witrynie. Moim zdaniem
nie ma sensu "grzebać" już w tym kodzie i coś zmieniać.
Weź sobie kartkę papieru i zrób szkic strony. Rozplanuj
gdzie mają znajdować się jej elementy. Grafik przygotuje
layout. Programista zakoduje witrynę.
warto zostać Konsultantką FM Group.
W prawym dolnym rogu strony jest dziura pomiędzy
kolumnami. To efekt nieprzemyślanego układu strony.
Trudno porusza się po tej witrynie. Moim zdaniem
nie ma sensu "grzebać" już w tym kodzie i coś zmieniać.
Weź sobie kartkę papieru i zrób szkic strony. Rozplanuj
gdzie mają znajdować się jej elementy. Grafik przygotuje
layout. Programista zakoduje witrynę.
warto zostać Konsultantką FM Group.
- Konsultant FM Group
Może coś jednak da się uratować? Już nad tym siedzę.
Co do kolorów to nie jestem przekonany. Odbiorcami są w większości kobiety.
Z rozmowy z wybranymi użytkownikami wywnioskowałem że
kolory są jak najbardziej trafione, ale i tak zostawię góra 2-3 żeby co nie co odróżnić.
Co do kolorów to nie jestem przekonany. Odbiorcami są w większości kobiety.
Z rozmowy z wybranymi użytkownikami wywnioskowałem że
kolory są jak najbardziej trafione, ale i tak zostawię góra 2-3 żeby co nie co odróżnić.
- gthl
Mi się ten projekt nie podoba. Nie miałbym ochoty
nic w nim zmieniać. Ty zrobisz jak zechcesz.
Jeśli sądzisz, że coś da się uratować to ratuj!
16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość