co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"

Dzięki za kolejne uwagi, Panowie. A gdzie Panie??? ;)

Odnośnie domku - zauważyłem go, ale zapomniałem o nim napisać :P trochę dziwnie wygląda. Myślę, że jakby był niżej - jakoś na równi z zakładkami lepiej by wyglądał chyba, bo tak to odstaje od reszty. Albo w ogóle usunąć. Jednolicie te zakładki by wyglądały.

Domek usunięty. Macie rację, jest w zasadzie zbędny. Jakoś chyba zapomniałem, że przecież w lewym-bocznym na samej jego górze mam link do strony głównej serwisu. Do tego dochodzi logo jako link. Chyba wystarczy :)

Moim zdaniem walidacja formularza zamówienia usług jest konieczna, nie musi być w AJAX, można zrobić w php. Nie możesz pozwolić żeby współpracę z klientem utrudnił brak jakiejś informacji z formularza (ludzie często zapominają wszystko podawać).

Będzie, dzięki!

Paweł - jest super, ale jak dla mnie koniecznie zmień kolory tych linków - pytałem znajomych webMajstrłów. Oczywiście zostaw jeśli chcesz, bo jest wielu ludzi dla których to nie ma żadnego znaczenia itd. i tylko szukają czegoś konkretnego w sieci. Jak dla mnie naprawdę i dla znajomych ten standard to NIE ZA BARDZO. Ale oczywiście zrób jak uważasz :)

Gdzieś wyżej napisałem, że krową nie jestem, hehe. No i dałem dowód na to.
Dzięki Bartku za Twój upór! Miałeś rację z kolorami linków. Teraz odnośniki są w kolorze pasującym do całości, czyli pomarańczowym.
Wiesz dlaczego tak się upierałem przy niebieskich odnośnikach? Nie dlatego, żebym lubił ten kolor (też średnio za nim przepadam). Ale mniej kumaci internauci zawsze rozpoznają taki link. Jednak myśląc o dobrych, skutecznych i łatwych do odnalezienia w tekście linkach, zapomniałem, że tak naprawdę nie kolor jest najważniejszy. A co?
- Podkreślenie odsyłaczy - czyli normalnie podkreślone, a po najechaniu myszką podkreślenie znika
- wyróżnienie od tekstu przez kolor - niekoniecznie niebieski
- olanie zmiany koloru linka po kliknięciu (odwiedzeniu podstrony)
Teraz te pomarańczowe linki, moim zdaniem, wyglądają super. Idealnie pasują do serwisu.
A zmiana kolorów linków po kliknięciu (ten przeklęty fioletowy przy domyślnych niebieskich linkach!) może i jest przydatna, ale nie na stronie firmowej. Raczej na jakichś portalach, czy innych serwisach z masą podstron, działów, informacji. Wtedy zmiana koloru odwiedzonego linka może mieć sens. Na mojej stronie firmowej - nie ma sensu.

Raz jeszcze dzięki Bartku!!!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

No i teraz jest już całkiem super :) Tekst o Tobie bardzo fajnie napisany - czyta się z ciekawością. Najlepsze wzmianka o tanich winach :twisted:

No i nie ma za co :D

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

No teraz fajnie komponują się linki z całością serwisu. Kolejna zmiana na lepsze ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: krzywy.pl - literówki

Postprzez Tomasz Fabiszak 4 Wrz 2009, o 22:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pawle, prosiłeś o sczytywanie tekstów, więc poniżej to co zauważyłem.

Na stronie http://krzywy.pl/o-nas/pawel-krzyworaczka/:
"Gdyby nie ona, jest upór w wychowaniu" powinno być chyba: "Gdyby nie ona, jej (lub może Jej) upór w wychowaniu"
"kolarstwo zauczyło mnie być twardym" raczej nauczyło
"jak sobie życia ułożyła" - życie?
"Chuba nieuctwo" - chyba
"Napiałem świetną pracę" - Napisałem

Gratuluję lekkiego pióra oraz świadomości własnej wartości - ja (jeszcze) nie potrafiłbym opisać siebie i swojego życia w tak pozytywnym świetle (było by więcej potknięć, a mniej sukcesów), choć doceniam to, co mam i też patrzę na pozytywy :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Tomasz Damian napisał(a):Powiem tak - wcześniej parę razy zajrzałem i dość szybko opuściłem stronkę nigdy nie zostając dłużej z prostej przyczyny . Nie za bardzo widziałem sens i cel . Trochę mi się gryzła oferta noclegów ( czy czegoś w tym stylu ) ze szkoleniami ebiznesowymi .

100% racji.

Tomasz Damian napisał(a):Teraz wchodząc na stronkę wszystko jest na swoim miejscu , jasne i przejrzyste dla użytkownika.

Dzięki, Tomek. Dokładnie na tym się skupiłem.

Tomasz Damian napisał(a): Najbardziej podoba mi się schemat każdej podstrony – najpierw jest duży, czytelny tytuł, później ładna graficzka z boku i opis czego dotyczy podstrona i dopiero tekst główny . Uważam to za świetnie rozwiązane gdyż teraz nikt nie pogubi się gdzie jest . Wszystko jest widoczne jak na dłoni.

No właśnie wymyśliłem sobie taki schemat, super, że go dostrzegłeś :)
Moim zdaniem, takie podejście jest zdecydowanym gestem w stronę użytkownika. O czym myśli odwiedzający Twój serwis, gdy klika kolejną podstronę? Oczywiście najczęściej o tym, jak minimalnym nakładem poznać zawartość tej podstrony i czy warto dokładniej się z nią zapoznawać. Ileż jest w Sieci stron, gdzie tytułu albo nie ma, albo nic on nam nie mówi, a dalej jest tylko czasami nawet niesformatowany blok tekstu... makabra.

U mnie zrobiłem zupełnie inaczej:
- wielki tytuł - starałem się poza słowami kluczowymi, hehe, tak formułować nagłówki podstron, żeby wiele mówiły o ich treści
- graficzka - indywidualna dla każdej podstrony; niby detal, a jednak dodaje pewien element, który wyróżnia serwis z ogółu. Od razu widać, że właściciel serwisu przyłożył się do niego, a nie zrobił na odczepnego. Na odczepnego nikt się tak nie bawi z graficzkami na każdej podstronie.
- krótki opis pod nagłówkiem - ten opis mówi niemal wszystko o danej podstronie: krótki, zwięzły, najczęściej z korzyścią dla odwiedzającego.
Taka budowa każdej podstrony sprawia, że odwiedzający błyskawicznie może się zorientować, co znajdzie na tej podstronie. I albo czyta dalej, albo wychodzi z niej. Nie traci czasu - i o to chodzi!

Dzięki Tomek za super opinię o stronie i... o mnie. Aż się czerwienię :oops:

Awatar użytkownika
Administrator

bartekmedon napisał(a):No i teraz jest już całkiem super :) Tekst o Tobie bardzo fajnie napisany - czyta się z ciekawością. Najlepsze wzmianka o tanich winach :twisted:

Hehehehehehe, dokładnie. Kiedyś więcej gdzieś napiszę o mojej przeszłości. W wiele rzeczy nie wiem czy uwierzycie. Gdyby nie moja mama i jej upór z robienia ze mnie człowieka, sam nie wiem, co bym teraz robił :?
A teraz dla odmiany prawie wcale wina nie piję - ani taniego ani drogiego. Hmm. Chyba skoczę na dół do kuchni nalać sobie lampkę. Smak mi się zrobił. Braciszek mi ostatnio podrzucił winko z winogron własnej roboty. Mmmmmmm...

bartekmedon napisał(a):No i nie ma za co :D

Jest, jest. Uparłeś się z linkami i bardzo dobrze. Bo jeśli byś tylko raz wspomniał, być może rozeszło by się po kościach ;)

Awatar użytkownika
Administrator

tomfab napisał(a):Pawle, prosiłeś o sczytywanie tekstów, więc poniżej to co zauważyłem (...)

Dzięki!
Wszystkie poprawione oczywiście ;)

Awatar użytkownika
Administrator

Pawle gratulacje - zaglądam na Twoją stronę i tak mi się podoba, że nie mam ochoty wynajdywać jakiś drobnych mankamentów.
Podoba mi się to jak piszesz - prosto, przekonywująco, bez "perswazyjnego skrzywienia". Kilka pomysłów miałabym ochotę spapugować. Jest to tak przekonywujące, że chciałoby się dać Ci swoją stronę, abyś o nią zadbał - kto wie, może się skuszę ;) ale jeszcze nie teraz (wiesz u mnie decyzje muszą się odleżeć chwilę)
Ładna grafika, oryginalna kolorystyka, bardzo ładne stronki do zapisów.
Wygląda że masz to dopięte na ostatni guzik i przemyślane wszystko od początku do końca - SUPER!
Teraz już wiem, dlaczego można było Cię złapać na GG o 2-giej w nocy ;)

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Serwis krzywy.pl czeka modernizacja. We wrześniu 2009 pojawiła się nowa odsłona krzywy.pl. I tak jakoś w te wakacje (czyli lipiec-wrzesień 2010) pojawi się nowa odsłona mojej strony firmowej. Aktualizacja raz na rok? Jak najbardziej.
Choć stronka jeszcze się zbytnio nie zestarzała, to mam sporo nowych pomysłów. Będzie jeszcze przejrzyściej, bardziej seo-friendly i nowocześniej. M.in. planuję dodać filmiki wideo - być może nawet do każdej podstrony, zobaczę jeszcze.

Dziś zmieniłem nieco logotyp.
Kiedyś Sebka (Sebastian Nowak) na moim szkoleniu zażartował, że lepiej od strzałki w moim logotypie wyglądałaby rączka - taka jak kursor po najechaniu na link. Bo w końcu jestem Krzyworączka, więc byłby to taki żarcik: krzywy + rączka = Krzyworączka ;-)
Pomysł był bardzo dobry. Dzięki Sebcia! I powiedziałem wtedy, że zmienię logotyp. No i dziś to zrobiłem. Rzućcie okiem na stronę firmową Krzywego.

I jeszcze jedna zmiana.
Od jakiegoś czasu mam świra na punkcie rymu. Rym po prostu działa, tzn. zapamiętujemy go o wiele lepiej, niż zdania bez niego.
Jakiś czas temu zmieniłem tagilne na ebiznesy.pl na "Subiektywnie o ebiznesie, etyce i sukcesie".
Dziś zmieniłem hasło przewodnie krzywy.pl.
Było: "Skuteczny Marketing w Internecie"
Jest: "Marketing w Internecie: etycznie i z progresem".

Nie miałem lepszego pomysłu, więc jest taki właśnie ;)
W sumie tagline mówi wszystko, o co mi chodzi:
- Marketing w Internecie - tym się zajmuję
- etycznie - to dla mnie podstawa; na ebiznesy.pl też wspominam o etyce; a mój nowy wideo-blog będzie miał tagline (roboczy) "Etyczna Edukacja Ebiznesu"
- z progresem - bo liczy się tylko rozwój (to mój dawny tagline i obecne cały czas hasło misji firmy).

Jak Wam się podoba?

PS. Mam nadzieję, że nie powiecie, że ten tagline jest do d..., bo zamówiłem dziś banner roll-up. Lecz jeśli podacie lepsze hasło, to najwyżej banner będzie miał inne hasło i tyle (a na stronie będzie wtedy inne).

Awatar użytkownika
Administrator

Poprzednia

Wróć do Pochwal się!