co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"

Chciałbym przedstawić prywatnego bloga, do stworzenia którego zbierałem się baaardzo długo, ale w końcu się udało (między innymi z powodu długich poszukiwań odpowiedniej skórki). Nie będę po raz kolejny opisywał o czym będę pisał. Skopiuję dwa opisy, które zamieściłem w katalogach :

Główną tematyką mojego bloga są porady, sztuczki oraz triki związane ze wszystkim co dotyczy internetu czy oprogramowania. Jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę z systemem operacyjnym, CMS Wordpress czy danym programem, to zapraszam do odwiedzania. Znajdzie się także miejsce dla bardzo subiektywnych opinii oraz komentarzy, które nasuwają mi się podczas przebywania w sieci.

Chciałbym przedstawić prywatnego bloga opartego na najbardziej popularnym, darmowym skrypcie blogowym. Na Intre będę zamieszczał wpisy dotyczące światka komputerowo-internetowego. Znajdzie się miejsce dla webmasteringu, skryptu napędzającego blog czy oprogramowania. Znajdziesz także różnego rodzaju porady czy wskazówki. Czasami przeleję na ekran także swoje często kontrowersyjne przemyślenia. Możliwe, że znajdę także trochę miejsca na e-biznes ;)

Aktualnie mam mały okres postojowy, ale obiecuję, że będzie lepiej. Jeżeli ktoś chce skrytykować, pomóc lub coś napisać a propos bloga, to postaram się wysłuchać ze spokojem i życzliwością :P

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

No nieźle :)

Póki co mam 2 uwagi:
- są 2 różne wpisy o pdf-ach, które mają identyczne komentarze. Chyba coś jest nie tak?
- zmieniłbym czcionkę w górnym menu poziomym. Jest strasznie mała, lub ta czcionka taka niewyraźna jest.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Paweł Landzberg napisał(a):No nieźle :)

Póki co mam 2 uwagi:
- są 2 różne wpisy o pdf-ach, które mają identyczne komentarze. Chyba coś jest nie tak?
- zmieniłbym czcionkę w górnym menu poziomym. Jest strasznie mała, lub ta czcionka taka niewyraźna jest.

Przyjrzyj się dokładnie komentarzom, nie są identyczne :P

Chodzi Ci o menu główne ze stronami ? Sprawa poprawnego wyglądu zależy np. od tego jaką kto ma rozdzielczość ekranu oraz czy ma włączone Clear Type. Gdy jest włączone, to o wiele lepiej, wyraźniej widać (np. teraz, w pracy nie jest włączone i litery są strasznie cienkie, takie poprzerywane). Osobiście nie lubię dużych czcionek, a nawet lubię małe i nie męczę się czytając tekst, ale mając na uwadze to, że nie tylko ja czytam bloga, to chyba jednak zwiększę czcionkę.

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Faktycznie są inne komentarze. Chyba coś mi się pochrzaniło ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

A jak wyglądają teraz u Ciebie litery ?

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Cześć Kamil,

Dobra robota. Fajny blog. Dzięki za super polecenie forum 8-)

Mam kilka uwag/propozycji:

1. Rozważ zmianę menu. Zarówno górnego, jak i bocznego. Teraz są blade, małe czcionki - nie przyciągają wzroku. Nie zachęcają do kliknięcia.
    2. Tagline masz trochę niejasny: "Opinie, porady, sztuczki i kruczki". Ale do czego? No chyba nie porady np. jak zwiększyć potencję? :lol:
    3. Daj kilka razy większą czcionkę w tytułach wpisów. Mają przyciągać wzrok i zachęcać do kliknięcia.
    4. W dziale kontakt masz... komentarze. Wywal to.
    5. Daj w górnym menu łącze typu "strona główna". Teraz do strony głównej prowadzi tylko nazwa bloga (i link jeszcze w stopce). Nie każdy wie, że trzeba kliknąć nazwę bloga.
    6. Rozważ zmianę linków. Są blade. Ledwo je widać. Moim zdaniem, świetnie by u Ciebie wyglądały najzwyklejsze niebieskie linki.
    7. Nie budujesz bazy adresowej? Rób to! Daj za darmo jakiś poradnik i zbieraj adresy mailowe.

Tyle na teraz.
Słuchaj, Kamil. Widzę, że lubisz przywiązywać się do własnych rozwiązań. Robisz coś, bo Ci się to podoba. Nie ma w tym nic złego. Ale pamiętaj: skuteczne rozwiązania to takie, które są dobre dla innych - nie dla Ciebie.
Masz taki, powiedzmy, subtelny styl. Widać to też na forum. OK. Ale nie staraj się bronić za wszelką cenę swoich rozwiązań, gdy inny mówią np. "zwiększ czcionkę", "dodaj kolor", "zmień tagline" itp.

Świetnie, że ruszyłeś z tym blogiem. Gratulacje!
Trzymam kciuki i powodzenia, Stary.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Kamil 'seven' Lubelski napisał(a):A jak wyglądają teraz u Ciebie litery ?

No trochę lepiej już.

Ogólnie to z tymi czcionkami to tak trochę dziwnie jest. Bo właściwie największą czcionkę ma zwykły tekst (oprócz tytułów). Ja bym bardziej wyeksponował menu (obydwa) i tytuły. Myślę, że to są ważniejsze rzeczy, bo użytkownik zwykle najpierw się rozgląda a nie przechodzi od razu do czytania.

Tak po za tym, to czemu masz dane nofollow do chmury tagów?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Dzięki za uwagi. Cały czas próbuję coś dopasować, żeby zachować odpowiedni wygląd wraz z przyjemną nawigacją. Jednak cały czas jakoś tak czuje, że to nie jest to, co chcę. Skórka bardzo mi się podoba, przejrzałem już chyba setki innych. Włączałem, przeglądałem, ale zawsze pozostawałem przy aktualnej, bo coś mi nie pasowało.

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Paweł Landzberg napisał(a):
Tak po za tym, to czemu masz dane nofollow do chmury tagów?

A nie powinny być ? Bo czytałem w sieci różne opinie na ten temat. Pod groźbą DC, na wszelki wypadek zrobiłem nofollow.

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

No chyba właśnie o to chodzi, że chmura tagów sprawia, że cały blog jest lepiej podlinkowany wewnętrznie. A tak, to raczej nie widzę zastosowania dla tego elementu.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Następna

Wróć do Pochwal się!