co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"

No to się pochwalę: blog o CMSie sNews.

W sumie nie ma się czym chwalić :) ale postanowiłem, że się podzielę tą stronką z Wami. Już dosyć długo jest w sieci, ale teraz jako tako wygląda i nie ma co jej ukrywać ;)

Jeśli ktoś chciałby jakiejś ciekawej alternatywy od Wordpressa to zapraszam serdecznie :) sNews jest bardzo prostym i lekkim CMSem. Na blogu piszę wszystkie najważniejsze zmiany jakie dokonuje. Chciałem czegoś innego niż Wordpress. Uczę się na sNews, każdy mod, czy łatkę zapisuję, żebym wiedział jak co zrobiłem, a może i komuś się to też przyda. Dzięki temu CMSowi uczę się nieco PHP i MySQL. Teraz już nie wiem na ten temat totalnie zero... tylko prawie totalnie zero :expert: a prawie robi różnicę :crazy:

Jakbyście mieli jakieś uwagi to chętnie wysłucham :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Kamil 'seven' Lubelski 5 Mar 2010, o 19:59

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Gratuluję i powodzenia :)
Samym skryptem nigdy się nie bawiłem, ale na pierwszy rzut oka na pewno działa szybko. Też ma takie duże możliwości jak WP?

A poza tym ładna skórka :grin:

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

sNews a Wordpress

Postprzez Paweł Landzberg 6 Mar 2010, o 12:03

No raczej nie ma tu co porównywać sNews do Wordpressa. sNews skada się tylko z 4 plików: 1 js, 1 css, 1 plik ze skórką, i 1 plik z całym mechanizmem CMSa ;)

Na pewno nie ma takiej ogromnej masy dodatków jak do Wordpressa, ale jak dla mnie ma ich sporą ilość, dla mnie wszystkie najważniejsze są dostępne a poznaje co dzień nowe ;) Z tym, że aby dodać jakąś modyfikację, trzeba pogrzebać w rdzeniu CMSa. Nie ma on żadnych instalatorów. Taki prosty CMSik ;)

A skórkę docelowo z WP jest. Z pół miesiąca się męczyłem, żeby ją przystosować do sNews, bo trzeba było pogrzebać oczywiście w pliku głównym.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Na pewno ciekawy CMS :)
Paweł Landzberg napisał(a):A skórkę docelowo z WP jest. Z pół miesiąca się męczyłem, żeby ją przystosować do sNews, bo trzeba było pogrzebać oczywiście w pliku głównym.

A widzisz, tak myślałem na początku, że coś mi tu WP śmierdzi :crazy:

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Skórki do sNews

Postprzez Paweł Landzberg 6 Mar 2010, o 12:35

No tak, bo jednak skórki do sNews są raczej zbliżone do siebie, z racji tego, że skórka mieści się w 1 pliku + 1 plik css. Nie ma on specjalnie jakiegoś systemu zmieniania/dodawania skórek. A żeby zrobić taką skórkę nieszablonową to musiałem kilka modów dodać do sNews + właśnie jakieś divy i inne elementy dodać do rdzenia sNews w odpowiednich miejscach tak, aby wszystkie funkcje działały prawidłowo i strona się nie rozjeżdżała.

Także idzie zrobić na sNews różne skórki, ale wymaga to więcej czasu. No ale w końcu skórki nie zmienia się co dzień jak skarpety, także można się chwilę pomęczyć, żeby to wyglądało należycie :expert:

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Witaj Paweł,
fajny pomysł i ciekawy ten CMS ! Myślę, że to bardzo dobry pomysł żeby uczyć się PHP itd. na podstawie jakiegoś funkcjonalnego rozwiązania. Powodzenia :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Forum sNews

Postprzez Paweł Landzberg 21 Maj 2010, o 16:09

Żeby nie śmiecić w innych wątkach, napiszę ciąg dalszy w tym. Wczoraj oficjalnie otworzyłem forum o CMS sNews 1.7. Na pewno przyda się czytelnikom, gdyż do głównie za ich wiadomościami powstało to forum. Sam na pewno wiele się nauczę ;) Jeśli macie ochotę porozmawiać o tym niszowym CMSie to zapraszam.

Ps. Nie patrzcie w źródło forum :P Ze względów technicznych wygląda na razie tak, jak wygląda :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Fajnie :)

Postprzez bartekmedon 21 Maj 2010, o 18:35

Super ! Jak znajdę troszkę czasu to sam z ciekawości przyjrzę się temu systemikowi. Muszę zacząć w końcu pisać na blogu regularnie i chętnie wspomnę o Twoim działaniu, chyba się nie obrazisz :) ?

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Jasne ;)

Postprzez Paweł Landzberg 23 Maj 2010, o 12:26

Oczywiście, że się nie obrażę :) Mi się ten CMSik podoba, co jakiś czas nowe mody dodaje - za jakiś czas ten blog będzie miał funkcjonalność jak w WP :D

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Wróć do Pochwal się!